More

    DO KRAJA SLEDEĆE SEDMICE EVENTUALNE IZMENE USLOVA RADA I OBRAČUNA ZARADA U “LEONIJU”

    • Naredni sastanak menadžmenta, reprezentativnih sindikata i zaposlenih u kompaniji “Leoni” na kojem će se konačno odlučiti o eventualnim izmenama vezanim za uslove rada i obračun zarada održaće se najkasnije do kraja sledeće sedmice, navodi se u saopštenju menadžmenta i reprezentativnih sindikata “Sloga” i “Nezavisnost”
    • U saopštenju se navodi da su menadžment i reprezentativni sindikati razgovarali o eventualnim izmenama i unapređenjima u vezi sa “sistemom obračuna zarada, dostavom platnih listića pre isplate zarade i tumačenjem obračuna na platnom listiću, preraspodelom radnog vremena, normiranjem rada i postavljanjem dnevnih ciljeva, dodatnim pauzama u toku noćne smene, radnim  subotama u poslednjih nekoliko meseci i planom korišćenja budućeg godišnjeg odmora”
    • Saopštenje je izdato povodom sastanka menadžmenta i reprezentativnih sindikata “Leonija”  održanom prošlog petka u njegovom pogonu u Prokuplju
    • Sastanak je usledio nakon što su zaposleni u pogonima u Malošištu, Prokuplju i Nišu prošle srede spontano obustavili proizvodnju zbog toga što su, kako su kazali, primili junsku platu koja je umanjena za 5.000 do 10.000 dinara, kao i zbog toga što im nije isplaćen prekovremeni rad

    Sastanak menadžmenta, reprezentativnih sindikata i zaposlenih u kompaniji “Leoni” na kojem će se konačno odlučiti o eventualnim izmenama vezanim za uslove rada i obračun zarada biće organizovan najkasnije do kraja sledeće sedmice, navodi se u saopštenju menadžmenta i reprezentativnih sindikata “Sloga” i “Nezavisnost”.

    Saopštenje je izdato posle sastanka menadžmenta i reprezentativnih sindikata “Leonija”  održanog prošlog petka u njegovom pogonu u Prokuplju.

    Sastanak je usledio nakon što su zaposleni u pogonima u Malošištu, Prokuplju i Nišu prošle srede spontano obustavili rad u trajanju od pola sata zbog toga što su, kako su kazali, primili junsku platu koja je umanjena za 5.000 do 10.000 dinara, kao i zbog toga što im nije isplaćen prekovremeni rad.

    U saopštenju se navodi da su menadžment i reprezentativni sindikati razgovarali o eventualnim izmenama i unapređenjima u vezi sa “sistemom obračuna zarada, dostavom platnih listića pre isplate zarade i tumačenjem obračuna na platnom listiću, preraspodelom radnog vremena, normiranjem rada i postavljanjem dnevnih ciljeva, dodatnim pauzama u toku noćne smene, radnim  subotama u poslednjih nekoliko meseci i planom korišćenja budućeg godišnjeg odmora”.

    – Postignut je dogovor da će menadžment vrlo ozbiljno razmotriti sve navedeno i jako brzo doneti odluku o potencijalnim promenama i unapređenjima- navodi se u saopštenju.

    Zaposleni u “Leoniju” su prošle srede kazali novinarima da su obustavili rad jer su njihove plate do sada iznosile oko 39.000 dinara, a da im je tada isplaćeno od 31.000 do 35.000 dinara.

    – Uz to, uslovi rada su se drastično pogoršali od kada su strani direktori otišli, a na njihovo mesto došli naši ljudi. Prekovremeni rad i rad subotom se preračunava u slobodne dane, ali nam se ti slobodni dani oduzimaju ukoliko nas fabrika preko nedelje pošalje dva, tri dana na odmor, pošto trenutno nema posla. Ukoliko radite na traci a zatreba vam slobodan dan iz bilo kog razloga nema šanse da ga dobijete, koliko god prekovremenog rada imali- rekli su neki od radnika.

    Generalni direktor kompanije “Leoni Srbija” Klemens Saks je tada kazao da “nije bilo obustave rada i da u svim pogonima kompanije proizvodnja normalno funkciniše”. On je precizirao da je grupa zaposlenih zatražila razgovor sa rukovodstvom kompanije povodom “nesporazuma u vezi sa obračunom zarada“.

    – Razgovarali smo i objasnili sve detalje koji su ostali nejasni. S obzirom da je jun imao manje radnih dana, 20 ukupno, u odnosu na maj koji je imao 23 radna dana, i obračun zarada za jun je bio nešto niži u odnosu na maj- rekao je on i najavio razgovor sa predstavnicima  reprezentativnih sindikata “Nezavisnost” i “Sloga” koji deluju u okviru kompanije.

    Saks je dodao da je “Leoni Srbija“ nedavno uvela preraspodelu radnog vremena, koja između ostalog znači da se, na primer, radne subote evidentiraju kao zarađeni dani i ako se za to vreme ne iskoriste kao slobodni dani, nakon isteka preraspodele, bivaju isplaćene kao prekovremeni rad.

    Razlog za “preraspodelu” su, kako je rekao, izrazito česte fluktuacije porudžbina kupaca, kao i specifičnost samog procesa proizvodnje u auto industriji.


    NA PETOM MESTU NAJVEĆIH SRPSKIH IZVOZNIKA

    U pogonima “Leonija” u Malošištu, Prokuplju i Nišu, koji proizvode  automobilske kablove, radi 9.000 radnika.

    Prema saopštenju Ministarstva finansija,  u prvih pet meseci ove godine „Leoni“ je ostvario izvoz u vrednosti od 105,9 miliona evra i nalazi se na petom mestu  liste naših najvećih izvoznika.

    POSTAVI KOMENTAR

    молимо унесите свој коментар!
    овдје унесите своје име

    Slični tekstovi