More

  „ĐILASOV POTRČKO“ U NIŠU NAJAVIO MOGUĆNOST PODIZANJA TUŽBE PROTIV ALEKSANDRA VUČIĆA

  • Pokret mladih “Za Niš bez straha”, koji je organizator protesta “1 od 5 miliona” u Nišu, negirao je tvrdnje predsednika Srbije i SNS-a Aleksandara Vučića da proteste u Nišu vodi političar Branislav Jovanović, koga je nazvao “Đilasovim potrčkom”, “lopužom” i “kriminalacem koji odgovara za četiri najteža krivična dela”
  • Muka je gospodine predsedniče ovaj protest organizovala i naša će muka će ga nastaviti, naveo je Pokret u saopštenju
  • Branislav Jovanović je najavio mogućnost podizanja tužbe protiv Vučića jer “nikada nije osuđen ni prekršajno, a kamoli krivično”, a istraga zbog krivičnih dela na koje predsednik Srbije verovatno misli je obustavljena jer je utvrđeno da “delo koje je bilo predmet istrage nije krivično delo”, te tužba nije ni podignuta
  • Predsednik mi je kroz klevetu na najgledanijoj televiziji širom ex Jugoslavije nacrtao metu na čelu, ocenio je on

  Pokret mladih “Za Niš bez straha”, koji je organizator protesta “1 od 5 miliona” u Nišu, negirao je danas tvrdnje predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandara Vučića da političar Branislav Jovanović, kao “Đilasov potrčko”, “vodi proteste” u tom gradu, a sam Jovanović je najavio mogućnost podizanja tužbe protiv Vučića.

  Vučić je sinoć na Televiziji Pink kazao da proteste u Nišu “vodi” Branislav Jovanović, koga je nazvao nadimkom “Bane Banana”, te kazao da je on “Đilasov potrčko za Niš”, ali i “lopuža” i “kriminalac”, koji, kako je kazao “odgovara za četiri najteža krivična dela”.

  – Moguće je da ću tužim predsednika Vučića, koji time što me je teško oklevetao na najgledanijoj televiziji širom ex Jugoslavije, nije samo narušio moj ugled, već mi je nacrtao metu na čelu, koju sam, inače, već imao. U životu nisam osuđen ni za prekršaj, a kamoli za bilo kakvo krivično delo- rekao je Jovanović novinarima.

  Jovanović je precizirao da je istraga protiv njega i još sedmorice gradskih fukcionera i biznismena zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja, odnosno pomaganje u zloupotrebi, koje su navodno izvršili tako što su omogućili nelegalno priključenje na nišku toplovodnu mrežu, pre četiri godine obustavljena  jer „delo koje je bilo predmet istrage nije krivično delo“, tako da optužnica, na koju Vučić verovatno aludira, nikada nije ni podignuta.

  On je u to vreme uhapšen i proveo dva meseca u pritvoru, a po obustavljanju istrage, pokrenuo je postupak za naknadu štete, zahtevajući iznos od dva miliona dinara.

  – Takođe, ja ne predvodim proteste u Nišu, nisam čak ni u prvim redovima. Deo sam protesta u Nišu isto koliko i svi drugi opozicioni lideri u Nišu ili Beogradu, tako što na njemu učestvujem i pružam mu logističku podršku- rekao je Jovanović, gradski odbornik grupe građana “Niš moj grad” i nekadašnji predsednik gradske vlade kao kandidat SPO-a, koji je nedavno saopštio da “predstavlja Đilasa u Nišu”.

  On je kazao da očekuje da se Pokret mladih ne samo ogradi od tvrdnji da on predvodi proteste, već da ga kao građanina koji učestvuje u njima uzme u zaštitu.

  foto: Vesna Torović

  Pokret mladih “Za Niš bez straha”, inače malo poznat pre aktuelnih protesta,  saopštio je danas da je on organizator protesta, a da pokretači i predvodnici ovih okupljanja nisu ni Jovanović ni predsednik Nove stranke Zoran Živković, što je “teza koju vlast želi da nametne”.

  – Muka je gospodine predsedniče ovaj protest organizovala. I naša će muka će ga nastaviti. A od Vas, gospodine predsedniče, očekujemo samo usvajanje svih devet naših zahteva- naveo je Pokret u saopštenju.

  Članovi Pokreta na protestu zahtevaju, kako su kazali, odgovornost za smrt njihovih drugova i rođaka na  neobezbeđenoj rampi u Donjem Međurovu, da se zaposle bez članstva u SNS, da im se roditelji ne ubijaju zbog dugova za struju, a da izvršitelji ne izbacuju na ulice starce i invalide.

  Oni traže i da Niš ima nezavisne medije i regionalni javni servis, da automobili i gradski hoteli ne gore zbog osvete moćnika i da mu Republika vrati Aerodrom “Konstantin Veliki” koji od njenog preuzimanja “neprestano propada”.


  NEOSNOVANO HAPŠENI TRAŽE NAKNADU ŠTETE OD VIŠE DESETINA MILIONA

  Branislav Jovanović je uhapšen u martu 2014, kada je započelo dvomesečno hapšenje zbog sumnje u korupciju 12  bivših i tadašnjih gradskih funkcionera, službenika i biznismena iz Niša, na čelu sa ex gradonačelnikom Milošem Simonovićem, koji su uglavnom vezivani za DS i G17 Plus.

  Svi istražni i sudski postupci protiv njih završeni su bez podizanja optužnice ili oslobađajućim presudama. Većina ovih uhapšenika najavila je ili je već pokrenula postupke za naknadu štete u iznosu od više desetina miliona dinara, koje će platiti poreski obveznici.

  Tadašnji viši tužilac Edvard Jerin, koji je pokrenuo većinu ovih istraga, uprkos njihovom neuspehu, unapređen je u apelacionog javnog tužioca, a po penzionisanju postao je član Saveta za borbu protiv korupcije i Komisije za pomilovanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

  Jerin je negirao da su hapšenja politički motivisana, a u nepodizanju optužnica “ne vidi” ništa neobično.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi