More

  ĐILAS: AKO NE BUDU OTVORENI ZA JAVNOST, NEĆU DA UČESTVUJEM NA NAREDNIM OKRUGLIM STOLOVIMA NA TEMU IZBORA U SRBIJI

  • Predsednik SSP Dragan Đilas saopštio je da neće učestovati na narednim okruglim stolovima o izbornim uslovima u Srbiji, ako ne budu otvoreni za javnost
  • Ne mogu da prihvatim da organizatori skupa neistinito informišu javnost da su učesnici razgovora bili kontruktivni, da tendenciozno saopštavaju kako se bojkot nije pominjao i kako dogovor samo što nije postignut, naveo je Đilas u pismu direktoru Fonda za otvoreno društvo Milanu Antonijeviću
  • On je precizirao da je došao na sastanak, iako organizatori nisu obavestili javnost da na skupu Fakultetu političkih nauka učestvuje pedesetak ljudi, te je ”veliki deo javnosti zaključio da je u pitanju tajni skup na kome je opozicija odustala od zahteva definisanih tokom osmomesečnih građanskih protesta”
  • Odbijanje prihvatanja navoda iz izveštaja Evropske komisije o stanju medija i nepoštovanje preporuka međunarodne zajednice u vezi sa izborima nije konstruktivnost, kao ni nipodaštavanje ocena Fridom housa o stanju sloboda u našem društvu, ali i o situacijii u medijima, ocenio je lider SSP
  • Antonijević je izjavio da postoji mogućnost da se otvori uvodni deo budućih sastanaka vlasti i opozicije u Srbiji, kao i da nakon sastanka učesnici daju izjave medijima, ali da će se o tome konsultovati sa ostalim organizatorima sastanaka.

  Predsednik Stranke slobode i pravde(SSP) Dragan Đilas najavio je danas da neće učestvovati na narednim okruglim stolovima na temu izbora u Srbiji, u organizaciji Fonda za otvoreno društvo, ukoliko ti skupovi ne budu otvoreni za javnost.

  -Ne mogu da prihvatim da organizatori skupa neistinito informišu javnost da su učesnici razgovora bili kontruktivni, da tendenciozno saopštavaju kako se bojkot nije pominjao i kako dogovor samo što nije postignut-naveo je Đilas  u pismu izvršnom direktoru Fonda za otvoreno društvo Milanu Antonijeviću

  On je naglasio da je prihvatio da prošlog utorka učestvuje na okruglom stolu na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, i pored ranije javno iznetog stava da je opozicija već trebalo da saopšti da će bojkotovati izbore, dodajući da smatra „svojom obavezom“ da učini sve što je u njegovoj moći da se smanje tenzije u društvu.

  -Prešao sam preko toga što niste obavestili javnost o skupu koji se održava na fakultetu i na kome učestvuje pedesetak ljudi, te je veliki deo javnosti zaključio da je u pitanju tajni skup na kome je opozicija odustala od zahteva definisanih tokom osmomesečnih građanskih protesta. Prihvatio sam i pravila koje ste predložili da se o tome ko je šta govorio ne iznosi u javnost-naveo predsednik SSP.

  On je dodao da “naravno, to pravilo druga strana ne poštuje, pa premijerka Ana Brnabić i Informer ili Informer i Ana Brnabić, svejedno, razlike i nema, javnosti prenose neistine o sadržaju razgovora“.

  Đilas je ocenio da odbijanje prihvatanja navoda iz izveštaja Evropske komisije o stanju medija i nepoštovanje preporuka međunarodne zajednice u vezi sa izborima nije konstruktivnost, “kao ni nipodaštavanje ocena Fridom housa o stanju sloboda u našem društvu, ali i o situacijii u medijima“.

  -Šta je konstruktivno u tvrdnjama da nema pritiska na birače ni pre, ni na dan izbora? Ili u tome da nema potrebe da se razgovora o upotrebi mobilnih telefona na glasačkim mestima, jer je po zakonu to zabranjeno? Kako je konstruktivno kada se već prvom govorniku upada u reč, kada se prekidaju ljudi ponavljanjem hiljada puta ponovljenih laži-upitao je Đilas.

  On je predložio da se naredni skupovi budu otvoreni za novinare da bi se “izbegli da javnosti bude prezentovana lažna slika šta se dešava iza zatvorenih vrata“ i kako bi “svaki građanin lično bio u prilici da vidi i čuje kako se ko ponaša i kakve stavove zastupa“.

  -Ukoliko postoji želja da se Srbija transformiše u slobodno i demokratsko društvo, nikome od učesnika ne može predstavljati problem da građani Srbije i na taj način budu upoznati sa stavovima organizacije koje predstavlja. U suprotnom će se sve ovo pretvoriti u cirkus u kome će svako iznositi svoje vidjenje onoga šta se na okruglom stolu dešava, dodao je Đilas.

  Na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu prošlog utorka održan je okrugli sto predstavnika vlasti i opozicije, uz prisustvo civilnog sektora.

  Tom okruglom stolu prisustvovali su ministar policije Nebojša Stefanović, poslanici Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović, lider Stranke slobode i pravde Đilas, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, kao i poslanica u Skupštini Srbije Marinika Tepić, Aleksandar Ivanović iz SDS, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

  Sastanku su prisustvovali i predstavnici civilnog sektora – predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht i Milan Antonijević iz Fonda za otvoreno društvo koji je moderirao okrugli sto. Prisutan je bio i Bojan Klačar iz CeSID-a, kao i predstavnici Crte.


  ANTONIJEVIĆ: POSTOJI MOGUĆNOST DA BUDE OTVOREN UVODNI DEO BUDUĆIH SASTANKA VLASTI I OPOZICIJE

  Foto Medija centar Beograd

  Direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević izjavio je da postoji mogućnost da se otvori uvodni deo budućih sastanaka vlasti i opozicije u Srbiji, kao i da nakon sastanka učesnici daju izjave medijima, ali da će se o tome konsultovati sa ostalim organizatorima sastanaka.

  – Međutim, moramo da vodimo računa o tome da bi trebalo da postoji dinamilka razgovora i da se oni ne pretvore u politički okršaj, već da budu što konstruktivniji. Da ne prejudiciramo ništa, dogovorićemo se sa Cesid, Crta i Trasparentnošću Srbija koji takodje učestvuju u razgovorima- rekao je Antonijević, koji je jedan od organizatora sastanka.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi