More

  DIREKTOR NIŠKOG AERODROMA: OVE GODINE ĆE BITI VIŠE OD 400.000 PUTNIKA

  • Kroz aerodrom „Konstantin Veliki“ u prvoj polovini ove godine prošlo je 174.118 putnika, što je za 16 odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je u toj vazdušnoj luci
  • Na Niškom aerodromu su kazali da su realna očekivanja da ove godine bude više od 400.000 putnika, što bi bio njegov novi rekord
  • Šta mislite- da li je milion (putnika) daleko? Sa ovim zaposlenima nije! – ocenio je direktor Aerodroma Vladica Đurđanović na društvenim mrežama.

  foto: sajt aerodroma

  Na aerodromu „Konstantin Veliki“ u Nišu u prvoj polovini ove godine opsluženo je 174.118 putnika, što je za 16 odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je u toj vazdušnoj luci, koja je nedavno besplatno ustupljena Republici, na preporuku Vlade.

  Na Niškom aerodromu su kazali da su realna očekivanja da ove godine imaju više od 400.000 putnika, što bi bio njegov novi  rekord, precizirajući da postoji značajna dinamika rasta broja putnika, a da od 15. novembra kreću novi letovi, na relaciji Niš-Beč.

  – Samo ovim trendom prelazimo 400.000 putnika ove godine. A tek nas čeka Beč tri puta nedeljno. Šta mislite- da li je milion daleko? Sa ovim zaposlenima nije! – ocenio je direktor Aerodroma Vladica Đurđanović na društvenim mrežama.

  „Konstantin Veliki“ je, inače, prošle godine opslužio nešto više od 331.000 putnika. Istovremeno, iz Niša je u tom periodu letelo 85 kargo aviona koji su prevezli 2.500 tona robe.

  Odluku o besplatnom ustupanju imovine, osnivačkih prava i udela Niškog aerodroma Republici donela je Skupština grada Niša 22. juna ove godine. Odluka je doneta na predlog Gradskog veća, koji je usvojen 30. marta ove godine, samo dan nakon što je Vlada to preporučila u svom zaključku.

  Gradski zvaničnici još nisu saopštili kada će biti zaključen ugovor između Vlade Republike Srbije i Grada Niša o besplatnom ustupanju Aerodroma državi, kao ni da li će taj ugovor sadržati obaveze Vlade prema Gradu i Aerodromu.

  U zaključku Vlade, kojim je „preporučeno“ besplatno ustupanje Niškog aerodroma državi, njene obaveze prema Gradu Nišu i Aerodromu označene su kao „eventualne“.

  Nakon predloga Gradskog veća o besplatnom ustupanju Niškog aerodroma državi započeli su građanski protesti u organizaciji Incijative Ne damo niški aerodrom.

  Nakon protesta i oštre reakcije dela javnosti, predsednik Skupštine grada Rade Rajković nije zakazao „aerodromsku“ sednicu bezmalo 90 dana, zbog čega je Nišu potencijalno zapretila prinudna uprava.

  Na protestima je izražena sumnja da država  želi da preuzme upravljačku kontrolu nad Niškim aerodrom kako bi narednih godina ograničila broj njegovih putnika u korist koncesionara beogradskog Aerodroma „Nikola Tesla“, francuske kompanije Vansi erport.

  Nakon više suprotstavljenih izjava, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministarska saobraćaja Mihajlović i njen pomoćnik Zoran Ilić „priznali“ su da je u koncesionom ugovoru predviđeno ovakvo ograničenje.

  Ilić je precizirao da ugovor predviđa da niški i drugi aerodromi u Srbiji, u radijusu od 230 kilometara od beogradskog, ne smeju imati više od po milion putnika godišnje sve dok „Nikola Tesla“ ne dostigne 12 miliona putnika.


  POSTUPCI

  Incijativa Ne damo niški aerodrom je uputila žalbu Direktoratu za konkurentnost pri Evropskoj komisiji, smatrajući da je limitiranjem broja putnika na Niškom i drugim aerodromima ozbiljno narušena njihova konkurentnost u odnosu na koncesionara Beogradskog aerodroma.

  Ona je najavila i pokretanje upravnog postupka zbog, kako su naveli, niza proceduralnih propusta u zakazivanju i održavanju “aerodromske“ sednice Skupštine grada, koji odluku o ustupanju aerodromu čine nevažećom.

  Ova Incijativa, kao i grupa građana Niška inicijativa, najvile su i pokretanje postupka pred Ustavnim sudom.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi