More

  Direktor Janković: Nije bilo propusta u lečenju hirurga Miodraga Lazića

  • Doktor Miodrag Lazić nije “nesavesno lečen”, kao što je u prijavi inspekciji Ministarstva zdravlja navela njegova ćerka, kazao je Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju
  • Lazić je kao i svi drugi pacijenti, primio svu terapiju preporučenu protokolom za lečenje obolelih od Kovida 19, kao i dodatnu terapiju koja se odobravala po posebnom protokolu, precizirao je Janković
  • Lazićeva ćerka Nina Vujošević krajem maja podnela je prijavu inspekciji Ministarstva u kojoj zahteva da se odgovorni Janković i D. Lj, načelnik jedinice intenzivne nege “adekvatno sankcionišu za “nesavesno lečenje zboh niza nepravilnosti, propusta i grešaka”
  • Iako u jako lošem stanju, boreći se za vazduh, molio je da ga vrate na respirator, pošto je kao lekar imao pravo da učestvuje u sopstvenom lečenju, ali to nije učinjeno, navedeno je u prijavi
  • Ministarstvo zdravlja je saopštilo da nije bilo propusta u lečenju doktora Lazića

  Radmilo Janković, pomoćnik direktora Kliničkog centra Niš i direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju, u kojoj je 14. aprila od Kovida 19 preminuo poznati ratni hirurg i bivši direktor niškog Urgentnog centra Miodrag Lazić, negirao je da je Lazić “nesavesno lečen”, što je u prijavi inspekciji Ministarstva zdravlja navela njegova ćerka.

  Janković je za Danas kazao da je uprava niškog KC formirala Komisiju za unutrašnji stručni nadzor u slučaju lečenja doktora Lazića, a nakon što je “stigla predstavka” inspekcije Ministarstva zdravlja. Komisija je “uradila izveštaj i predala ga inspekciji Ministarstva”.

  Prema njegovim rečima, Lazić je “kao i svi drugi pacijenti, primio svu terapiju preporučenu protokolom za lečenje obolelih od Kovida 19, kao i dodatnu terapiju koja se odobravala po posebnom protokolu”.

  – Iz ličnog i ogromnog pijeteta prema preminulom kolegi i obzira prema njegovoj porodici, ne bih želeo da komentarišem lične navode (u prijavi). Ono sto zasigurno znam je da je kompletno medicinsko osoblje, od trenutka potvrđivanja dijagnoze pa do trenutka tragične smrti, učinilo sve što je u njihovoj moći da spasu život doktora Lazića. I u tome se, rizikujući sopstvene živote, nijednog trenutka nisu štedeli- rekao je Janković.

  Lazićeva ćerka Nina Vujošević, inače i sama lekarka u KC, krajem maja podnela prijavu inspekciji Ministarstva u kojoj zahteva da se odgovorni za lečenje njenog oca na Klinici za anesteziju, koje je trajalo od 10. do 14. aprila, “adekvatno sankcionišu” zbog “niza nepravilnosti, propusta i grešaka”. Ona je kao odgovorne za “nesavesno lečenje” označila Jankovića i D. Lj, načelnika jedinice intenzivne nege na toj klinici.

   U prijavi se između ostalog navodi da je Lazić navodno, po odluci Jankovića, prerano skinut sa respiratora, na kojem je bio samo jedan dan, iako su anesteziolozi porodici govorili da “nije indikovano” da se to učini pre vremena. Vraćen je na kiseoničnu masku- što mu je “ugrozilo mogućnost oporavka”, iako su “svi zaposleni na klinici vrlo dobro znali” da je patio od teškog oblika klaustrofobije, koja je posledica njegovog višegodišnjeg boravka na ratnim prostorima bivše Jugoslaviji, kao lekara dobrovoljca.

  -Iako u jako lošem stanju, boreći se za vazduh, molio je da ga vrate na respirator, pošto je kao lekar imao pravo da učestvuje u sopstvenom lečenju, ali to nije učinjeno- dodaje se.

  U njoj se još navodi da je Lazić intubiran sa zakašnjenjem, tek 14. aprila ujutru, iako mu se stanje pogoršalo prethodnog dana popodne. Izražava se sumnja da je uopšte primao terapiju koju su mu indikovali infektolozi, među kojima i eksperimentali lek “tocilizumaba”, čiju upotrebu je u njegovom slučaju odobrilo Ministarstvo zdravlja. U otpusnoj listi nije navedeno da je dobijao ovaj i još neke lekove, a infektolog, koji je po protokolu jedini nadležan da prati efekte eksperimentalnog leka, nijednom nije konsultovan.

  Prema tvrdnjama Lazićeve ćerke, potpuno su netačni navodi u otpusnoj listi da je njen otac sa Klinike za infektivne bolesti primljen na Kliniku za anesteziju “u jako teškom stanju, i da se sve vreme održavalo jako teško opšte stanje pacijenta”. Ona je podsetila da je i sam Janković kazao medijima da je Lazić “potpuno stabilno”, a na društvenoj mreži postavio i selfi sa njenim ocem kao dokaz. Dodala je da je Lazić pre prebacivanja na Kliniku za anesteziju, “bespotrebno” i na insistiranje Jankovića i D.Lj, tri dana lečen na Klinici za infektivne bolesti, gde mu je bio obezbeđen “adekvatan smeštaj, nega i terapija”, a njegovo stanje je “sve vreme bilo stabilno”.

  Lazićeva smrt je, inače, bila propraćena komemoracijama, sirenama, puštanjem njegove omiljene pesme “Marš na Drinu”, bilbordima ili muralima u više gradova Srbije, Republike Srpske, Crne Gore. Čitulju u jednom dnevnom listu dao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nazivajući ga “velikim herojem” i poručujući da ga “Srbija nikada neće zaboraviti”. Uprava KC je na dan njegove smrti saopštila da je otišao “voljeni i omiljeni doktor Laza”, koji je “bio i ostao njihov heroj”, navodeći da je odlučio da u borbi protiv korona virusa  “ponovo bude na prvoj liniji, bez obzira što ga je samo dva meseca delilo od penzije, a on znao da je zbog zdravstvenog stanja i sam ugrožen”.


  Ministarstvo zdravlja: Nema propusta

  Komisija Ministarstva zdravlja ocenila je u vanrednom inspekcijskom nadzoru u Kliničkom centru Niš da nije bilo propusta u lečenju doktora Miodraga Lazića koji je preminuo od posledica infekcije koronavirusom, saopštilo je danas to ministarstvo.

  Ministarstvo je naložilo Kliničkom centru da organizuje i sprovede vanrednu proveru kvaliteta stručnog rada zdravstvenih radnika koji su učestvovali u lečenju  Lazića.

  Pored toga, naložena je i vanredna spoljna provera kvaliteta stručnog rada.


  Lazićeva porodica neće odustati od traganja za istinom

  Porodica preminulog Miodraga Lazića saopštila je da “neće odustati od traganja za istinom, bez obzira koliko vremena, živaca i para bude bilo potrebno”.

  -Nismo očekivali drugačiji ishod što se tiče Ministarstva zdravlja zato što praktično kontrolišu sami sebe. Srećom, postoje tužilaštva i sudovi u ovoj zemlji, ali i van ove zemlje.  Javio nam se veliki broj kolega van Niša spremnih da svedoče- rekla je u ime porodice doktorka Ljiljana Lazić, sestra preminulog hirurga.

  Ona je dodala da postoje izreke da „ničija nije doveka gorela”, kao i ona da je “pravda spora, ali dostižna”.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi