More

  DESETA NIŠKA ZONA SLOBODE: VLAST STVARA LAŽNI UTISAK O ZADOVOLJAVAJUĆOJ BEZBEDNOSTI U NIŠU

  • Predstavnici niških odbora Nove stranke, Narodne stranke i Srpskog pokreta “Dveri” upozorili su da aktuelna vlast kroz medijsku propagandu stvara pogrešan utisak da je stanje bezbednosti u Nišu zadovoljavajuće, umesto da nadležni državni organi daju odgovore na niz slučajeva koji su do danas nerasvetljeni ili nedovoljno jasni
  • Oni su podsetili na nerešene ili sporne paljevine automobila, među kojima su i vozila gradskih, SNS i policijskih funkcionera, velike železničke nesreće, požar u centralnom dispečerskom centru Elektrodistribucije, trgovinu narkoticima…

  Predstavnici niških odbora Nove stranke, Narodne stranke i Srpskog pokreta “Dveri” upozorili su večeras da aktuelna vlast kroz medijsku propagandu stvara pogrešan utisak da je stanje bezbednosti u Nišu zadovoljavajuće, umesto da nadležni državni organi daju odgovore na niz slučajeva koji su do danas nerasvetljeni ili nedovoljno jasni.

  – Opoziciji je, zbog blokade medija od strane vlasti, onemogućeno čak i da javno postavi racionalna pitanja u vezi sa tim slučajevima, kako bi građani mogli da čuju odgovore nadležnih  državnih institucija. Umesto toga, vlast u svojim šturim obraćanjima većinu problema prebacuje na bivšu vladajuću garnituru, iako već sedam godina upravlja gradom- rekli su potpredsednica Dveri Tamara Milenković Kerković, potpredsednik Nove stranke Ivan Jovanović i član niškog povereništva Narodne stranke Ivan Jocić na desetoj Niškoj zoni slobode.

  Na improvizovanoj konferenciji za štampu oni su precizirali da niška Policijska uprava, tužilaštva i Sektor za vanredne situacije odbijaju da saopšte statističke podatke o stanju bezbednosti u gradu, a da se na osnovu informacija u najvećem broju lokalnih i nacionalnih medija, koji su pod apsolutnom kontrolom vlasti, stiče pogrešan utisak da je ono zadovoljavajuće.

  – Vladajuća koalicija na čelu sa SNS-om, koristeći apsolutnu dominaciju u sredstvima informisanja, nudi propagandu umesto odgovora. Zbog blokade medija za predstavnike opozicije, nemoguće je otvoriti različita pitanja i uspostaviti javnu  debatu između vlasti i opozicije o stanju bezbednosti u gradu ili problemima u radu Policijske uprave i drugih organa, koja je nužna- kazali su oni.

  Predstavnici Dveri, Nove stranke i Narodne stranke su podsetili da je i nakon paljevine velikog broja automobila na niškim ulicama u poslednje dve godine- među kojima su bila i vozila gradskih i SNS funkcionera, ostalo nerazjašnjeno “da li se radilo o obračunu u kriminalnim krugovima ili se radilo o najprimitivnijem obliku političke borbe u klanovima vladajuće koalicije”.

  – Nerazjašnjeno paljenje službenog automobila zamenika načelnika centra BIA u Nišu (Dušana Ćirkovića, p.a.) baca senku na ukupan rad svih službi bezbednosti koje obavljaju svoju zakonsku delatnost na području grada Niša i okolnih opština- kazali su oni.

  Prema njihovim rečima, javnost ne zna ni pravo stanje vezano za ilegalnu trgovinu narkoticima u Nišu i okolnim opštinama, pošto zvanično dostupni podaci “govore” da takva  trgovina bezmalo ne postoji, dok nas svakodnevni život uverava u suprotno.

  Učestale nesreće na železničkim prelazima, od kojih su neke odnele i veliki broj žrtava, ukazuje da nadležne institucije zadužene za funkcionisanje železničkog i drumskog saobraćaja “nisu sposobne da kroz sinhronizovbano delovanje obezbede adekvatnu sigurnost učesnika u saobraćaju”.

  Predstavnici opozicije su dodali da građani ni posle skoro tri godine nisu dobili ni odgovor na pitanje šta su pravi uzroci i kolika je stvarna šteta zbog velikog požara na dispečerskom  centru niške Elektrodistribucije u centru grada.

  – Vlast je iskreirala priču da je požar izazvala skitnica paljenjem garderobe u kontejneru, a da se požar preneno ventilacioni sistemom na četvri sprat, što je jako neuverljivo i otvara pitanja stručnog karaktera. Građani Niša, kao poreski obveznici koji su podneli štetu, imaju pravo da znaju istinu- kazali su oni.

  Organizatori niške Zone slobode su Savez za Srbiju, Pokret slobodnih građana, Nove stranke, kao i Pokret mladih „Za Niš bez straha“, koji je bio formalni organizator protesta „1 od 5 miliona“. U niškom SzS su Demokratska stranka, Stranka slpobode i pravde, Narodna stranka, Srpski pokret Dveri, Pokret za preokret, Zdrava Srbija, Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ i  Udruženi sindikati Srbije „Sloga“.


  PROTEST “1 OD 5 MILIONA” U BEOGRADU: VLAST IMA JOŠ MESEC I PO DANA DA ISPUNI NAŠE ZAHTEVE VEZANE ZA SLOBODNE IZBORE

  Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović rekao je večeras u Beogradu da će Savez za Srbiju, čiji je on jedan od lidera, bojkotovati izbore ako ne budu slobodni i naglasio da je ostalo još samo mesec i po dana da vlasti ispune zahteve kako bi se izbori održali u regularnim uslovima.

  – U Sporazumu sa narodom, koji smo potpisali, piše da nećemo priznati izbore ako ne budu slobodni, a ustoličenje takve vlasti smatraćemo za državni udar- poručio je Veselinović na protestu “Jedan od pet miliona”, koji  je počeo minutom ćutanja „za žrtve zločinačke Oluje'“. 

  On je rekao da se SzS bori za slobodne izbore i slobodne medije. 

  Podsećajući da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo da je opozicija pisala izborne zakone, Veselinović je uzvratio da se ona „nije zalagala za kupovnu glasova, nasilje nad neistomišljenicima ili da zaposleni u javnom sektoru moraju da dokažu da su glasali za SNS“.

  Okupljenima se prethodno obratio Uroš Marković iz sportskog centra “Milan Gale Muškatirović” koji je naveo da je danas „obezbeđenje Gorana Vesića postavilo novog fantomskog direktora sa privatnim obezbeđenjem, da su zamenili brave i oteli sportski centar“. 

  – Sada mi je jasno zašto sam pre mesec dana cenzurisan na Pinku i na RTS-u kada sam o tome hteo da dam izjavu. Nećemo im dozvoliti da otmu sportski centar i otići ćemo svi zajedno da ih u tome sprečimo. Juče Savamala, danas ovo, šta je sutra na redu- rekao je Marković, koji je odbornik u Skupštini opštine Stari grad. 

  Protestna šetnja se zaustavila kod zgrade Predsedništva, gde je student Moma Kovačević, jedan od organizatora protesta, rekao da je dijalog vlasti i opozicije uspeh ovog protesta, ali da je „35 nedelja bilo potrebno da se dođe do dijaloga i da je to pokazatelj da ovde nema demokratije“. 

  On je pozvao akademsku zajednicu da ne ćuti dok su ministri pod sumnjom za plagijate i falsifikovanje diploma i najavio da će studenti u septembru ponovo blokirati Rektorat.

  Učesnici pritesta došli su do Crkve Svetog Marka kod koje su upalili sveće za stradale u hrvatskoj akciji Oluja.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi