More

  DEO VERNIKA OPTUŽIO VLADIKU VRANJSKOG PAHOMIJA ZA ZLOUPOTREBE, A „NJEGOV“ UPRAVNI ODBOR IH RAZREŠIO CRKVENIH FUNKCIJA

  • Upravni odbor Eparhije vranjske razrešio je ovih dana Upravni odbor Crkvene opštine Klinovac, koji je pokrenuo inicijativu za raščinjenje vladike vranjskog Pahomija zbog sumnje u niz zloupotreba
  • Vladika Pahomije je svojim činjenjem i nečinjenjem (tiranija nad vernicima, malverzacije sa parama, homoseksualizam, pedofilija, jeres, satanizam …) doveo SPC na rub nezapamćene sramote, navodi se u saopštenju Crkvene opštine Klinovac i upozorava da je to doprinelo da manastir Sveti Prohor Pčinjski nedavno napusti njegovo sestrinstvo
  • Predstavnici Crkvene opštine Klinovac izrazili su sumnju da su neki crkveni objekti namerno zapaljeni, kao i da postoje finansijske malverzacije u vezi sa masovnom sečom šume oko manastira
  • Sve ove optužbe demantovala je Eparhija vranjska, uz ocenu da one „ne odgovaraju istini i blago rečeno su zlonamerni”
  • S obzirom da u saopštenju, potpisanom od strane Stojana Stevanovića, ima elemenata ugrožavanja sigurnosti episkopa vranjskog Pahomija, on je protiv Stevanovića podneo krivičnu prijavu, navodi se u saopštenju Eparhije vranjske
  • Vladika Pahomije je u dva navrata bio optužen za bludne radnje i seksualno uznemiravanje maloletnika, ali nije osuđen, a SPC se nije bavila njegovom slučajem, kao ni drugim slučajevima sumnje u pedofiliju u svojim redovima

  Upravni odbor Eparhije vranjske razrešio je ovih dana Upravni odbor Crkvene opštine Klinovac, koji je pokrenuo inicijativu za raščinjenje vladike vranjskog Pahomija, koga optužuju za niz zloupotreba, od pedofilije do finansijskih malverzacija.

  Upravni odbor Crkvene opštine Klinovac, selu pored Bujanovca, zahtevao je da se vladika Pahomije raščini do 1. novembra ove godine, kada se obeležava Dan Svetog Oca Prohora Pčinjskog.

  Stojan Stevanović, smenjeni predsednik Crkvenog odbora u Klinovcu, izjavio je da nije iznenađen svojom i smenom kompletnog Crkvenog odbora jer je i sam tražio razrešenje sa te funkcije zbog neslaganja sa načinom na koji vladika Pahomije vodi Eparhiju Vranjsku.

  On je kazao da je na sajtu ove eparhije već navedeno da je za novog predsednika izabran Zoran Mitić iz Klinovca, koji je do sada bio član Odbora, a sada se „polakomio se zbog funkcije“.

  – Niko drugi iz Klinovca neće da bude u Crkvenom odboru dok je vladika Pahomije ovde. Mi ćemo uporno insistirati na njegovom reščinjenju i odlasku iz eparhije do 1. novembra, kako smo više puta najavljivali- rekao je smenjeni predsednik Stevanović.

  Stevanović i deo članova ovog odbora su na konferenciji za novinare saopštili razloge zbog kojih traže rasčinjenje vkadike Pahomija.

  foto: CINS

  – Vladika Pahomije je svojim činjenjem i nečinjenjem (tiranija nad vernicima, malverzacije sa parama, homoseksualizam, pedofilija, jeres, satanizam …) doveo Srpsku pravoslavnu crkvu na rub nezapamćene sramote. Vrhunac svega je čin kada je mati Stefanida napustila Manastir Sveti Prohor Pčinjski- navodi se u saopštenju Crkvene opštine Klinovac, koje je Stevanović pročitao na konferenciji.

  Stevanović je precizirao da je ovaj odbor odlučio da izađe u javnost nakon što je zbog postupanja vladike Pahomija manastir Svetog Oca Prohora Pčinjskog napustilo sestrinstvo, što su inače „stvari koje se dešavaju od 1992. godine“.

  – Želimo da kažemo istinu u interesu raščišćavanja prisutnog zla u SPC. I pored više dopisa patrijarhu Irineju i Sinodu SPC, stanje na području Eparhije vranjske je i dalje nepromenjeno. Najpre smo pisali patrijarhu Irineju, sa molbom da iskoristi svoj autoritet i spreči tiraniju vladike Pahomija. Mi smo hteli da sprečimo odlazak sestrinstva, ali patrijarh nije blagovremeno odreagovao, pa su sestre prešle u Gračanicu- navodi se u saopštenju.

  Predstavnici Crkvene opštine Klinovac izrazili su sumnju i da su neki crkveni objekti namerno zapaljeni, kao i da postoje malverzacije prilikom seče šume oko manastira.

  Eparhija vranjska već pet godina gazduje rezervatom prirode od 2.500 hektara, a mediji javljaju da šleperi sa posečenim stablima koji svakodnevno prolaze kroz njihova sela izazivaju nezadovoljhstvo meštana.

  Ona je demantovala sve ove optužbe, uz ocenu da „ne odgovaraju istini i blago rečeno su zlonamerne”.

  Eparhija je navela da se  Upravni odbor Crkvene opštine Klinovac nikada nije obratio Eparhijskom upravnom odboru po bilo kakvom pitanju, koji mu je prvo pretpostavljeno telo.

  – S obzirom da u saopštenju, potpisanom od strane Stojana Stevanovića ima elemenata ugrožavanja sigurnosti Episkopa vranjskog Pahomija, on je protiv Stevanovića podneo krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu i Policijskoj upravi u Vranju-  navodi se u saopštenju Eparhije.

  U njemu se dodaje da sve što je navedeno u saopštenju Crkvenog odbora Klinovac „ne spada u nadležnost i delokrug rada crkvenoopštinskih upravnih odbora, što se vidi iz Ustava Srpske pravoslavne crkve“.

  Siniša Piljanović, sekretar vladike Pahomija, precizirao je da je Stevanović svojim istupanjem u javnosti „pokazao određen vid agresivnosti, zbog čega je Episkop vranjski Pahomije podneo krivičnu prijavu“.

  – Njegove izjave da je vladika Pahomije „opasniji od Albanaca“ doživljavamo kao njegov lični ispad, a ne kao izjave člana crkvenog odbora- kazao je Piljanović.

  On je još kazao da je rad Eparhije vranjske transparentan, što „pokazuju i dokumenti koji se javno objavljuju“.

  – Za svako stablo postoji opravdanje i finansijska dokumentacija, koju je pre pet meseci ispitivala komisija Eparhijskog upravnog odbora i zaključila da se sve radi u skladu sa zakonom- kazao je on.

  Piljanović je kazao da je Eparhija vranjska sredinom prošle godine u svom saopštenju pozvala nadležne državne organe da izvrše uvid i obave kontrolu dokumentacije vezane za seču šuma i ostale poslove, ali da takve kontrole nije bilo.

  On je dodao i da su „optužbe za izazivanje požara u svetinjama Eparhije vranjske neosnovane, jer su nadležni organi obavili istrage“, kao i da tu ne može da postoji sumnja da su požari namerno izazvani.

  – Ne možemo mi da palimo svoje kuće i svoje svetinje, takve pomisli su sulude.
  To nisu naše lične svetinje, već manastiri koji su na raspolaganju svim vernicima i poklonicima koji u njih dolaze – rekao je Piljanović.

  Penzionisanje vladike Pahomija se, inače, nezvanično najavljuje već nekoliko godina, pred zasedanja Sabora SPC, ali do sada se nije našlo na dnevnom redu.


  OPTUŽIVAN PA OSLOBAĐAN ZA PEDOFILIJU

  „Slučaj“ Pahomije jedna je od najvećih afera koja je potresala SPC. Tomislav Gačić (vladika vranjski Pahomije) je 31. decembra 2002. godine pred Opštinskom sudom u Vranju optužen za seksualno zlostavljanje četvorice dečaka. Prema optužbi, Pahomije je zloupotrebom službenog položaja u periodu od 1999. do 2002. godine u službenim prostorijama Eparhije vranjske počinio četiri krivična dela krivična dela bludnih radnji nad maloletnim dečacima koji su želeli da postanu sveštenici. Pahomije je negirao optužbe.

  Opštinski sud u Nišu ga je 2006. godine oslobodio ovih optužbi. Dve tačke optužnice su odbačene zbog nastupanja apsolutne zatarelosti, a druge dve jer sud nije prihvatio svedočenja dečaka kao pouzdana, te je našao da nije dokаzаno dа je okrivljeni izvršio krivičnа dela zа kojа je optužen. Vrhovni sud Srbije je 2007. utvrdio da je tokom procesa bilo ozbiljnih propusta, kao i da suđenje nije sprovedeno u razumnom roku, ali ono nije moglo da se ponovi.

  U martu 2013. godine Osnovno tužilaštvo u Vranju pokrenulo je još jedan postupak protiv Pahomija, nakon optužbi magacionera Eparhije da ga je više godina seksualno zlostavljao. Tužilaštvo je godinu dana kasnije utvrdilo da nema osnova za podnošenje tužbe.

  Vladika Pahomije je, inače, 2011. godine od Eparhije mileševske odlikovan Ordenom Belog anđela. Srpska pravoslavna crkva se do sada nije bavila njegovim slučajem, kao ni drugim slučajevima sumnje u pedofiliju u svojim redovima.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi