More

  DEO SAVEZA ZA SRBIJU I NOVA STRANKA NAPUSTILI SASTANAK O MEDIJIMA NA FAKULTETU POLITIČKIH NAUKA

  • Deo SzS i Nova stranka napustili su treći okrugli sto na FPN-u ocenjujući da „ vlast  nema nameru da ispuni zahteve opozicije o fer i poštenim izborima i da ne žele da oslobode medije”
  • Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je da su se na takav postupak odlučili zato što su predstavnici vlasti banalizovali diskusiju
  • On je najavio da će predložiti da Narodna stranka dalje ne učestvuje u dijalozima o izbornim uslovima i da donese odluku o bojkotu izbora
  • I predsednik Dveri Boško Obradović izjavio je da će iduće nedelje, na sednici Predsedništva Dveri, predložiti da usvoje odluku o bojkotu predstojećih izbora
  • Predsednik Nove stranke Zoran Živković ocenio je da najavljivanje bojkota šest meseci ranije pomaže samo vlastima te da će odluku o bojkotu doneti tek po raspisivanju izbora
  • Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević izjavio je da današnji okrugli sto o izbornim uslovima ne može nazvati konstruktivnim

  Predstavnici Narodne stranke i Dveri iz Saveza za Srbiju(SzS), kao i Nova stranka napustili su danas  okrugli sto o izbornim u uslovima na Fakultetu političkih nauka (FPN), čija je tema bila stanje u medijima, koji za vlast i opoziciju po treći put organizuje Fondacija za otvoreno društvo.

  Oni su ocenili da vlast nema nameru da ispuni zahteve opozicije o fer i poštenim izborima i da ne žele da oslobode medije, te će Dveri i Narodna stranka predložiti stranačkim organima da bojkotuju izbore.

  Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je, po napuštanju sastanka, da su se na takav postupak odlučili zato što su predstavnici vlasti banalizovali diskusiju.

  Aleksić je najavio da će predložiti da Narodna stranka dalje ne učestvuje u dijalozima o izbornim uslovima i da donese odluku o bojkotu izbora.

  -Predstavnici vlasti banalizovali su dalje učešće u dijalozima (…) Pokazali da nemaju apsolutno nikakvu želju da bilo šta promene u medijskoj sferi. Njima odgovara ovakvo stanje (…) Očigledno da se ništa neće promeniti u smislu stvaranja demokratskih i fer izbornih uslova-kazao je Aleksić.

  Bojkot izbora je, prema njegovim rečima, vid političke borbe koji ne znači samo da SzS neće izaći na birališta, već „ozbiljnu promenu u društvu“.

  I predsednik Dveri Boško Obradović izjavio je, po napuštanju sastanka, da će iduće nedelje, na sednici Predsedništva Dveri, predložiti da usvoje odluku o bojkotu predstojećih izbora.

  Vlast je danas, prema njegovim rečima, imala šansu da ispuni ono što je juče obećao predsednik Aleksandar Vučić, a to je da će ispuniti sve zahteve opozicije.

  -Juče je javno rekao da je za njega prihvatljivo da ispuni sve 42 preporuke. Danas sam to i predložio, da ne bude ovo okrugli sto bez obavezujućeg zaključka, da ne bude fingiranje dijaloga, već da vlast potpiše, na osnovu izjave Aleksandra Vučića, da prihvara sve 42 tačke- rekao je Obradović.

  Prema njegovim rečima, mediji su za SzS  uslov svih uslova.

  -Ako nema slobodnih medija, nema izbora u Srbiji. Zahtevamo bar šest meseci slobodnih medija i prelaznu vladu koja bi to garantovala-rekao je on I najavio da se protesti nastavljaju.

  -Na sastanku su ostali predsedavajući Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, jer su oni učestvovali na svim okruglim stolovima do sada- objasnio je Obradović i dodao da će danas će SzS na sednici Predsedništva zauzeti stav.

  Lider Nove stranke Zoran Živković pošto je napustio okrugli sto na Fakultetu političkih nauka rekao je da nije očekivao da će na tim sastancima biti rešen problem, ali da će nastaviti da se bore za uspostavljanje uslova za fer i poštene izbore.

  On je rekao da najavljivanje bojkota šest meseci ranije pomaže samo vlastima te da će Nova odluku o bojkotu doneti tek po raspisivanju izbora.

  -Naš cilj je da nastavimo brobu za izborne uslove i mi ćemo je nastaviti. Nije okrugli sto jedini način za to, postoji način kako se to radi i pobedjuju autoritarni režimi bez obzirana na teške medijske zakonske i druge poteškoć,e pokazatelj za to je 24. septembar 2000. godine a onda 5. Oktobar- rekao je Živković.

  Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević izjavio je da današnji okrugli sto o izbornim uslovima ne može nazvati konstruktivnim.

  -Ne znam koliko bih mogao da imam optimizma, iscrpljujeće je na ovakav način razgovarati. Dali smo sve kapacitete i energiju da pred učesnike stavimo određena pitanja. Videćemo koliko smo u tome uspeli-rekao je Antonijević.

  Na današnji sastanak su došli predstavnici Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović, Vladimir Orlić i Goran Vesić i Žarko Obradović iz Socijalističke partije Srbije. Opozicioni blok SzS  su predstavljali Lutovac, Zelenović, Obradović i Aleksić.

  U zgradu FPN ušli su i predsednik Nove stranke Zoran Živković, Aleksandar Ivanović iz Socijaldemokratske stranke, Đorđo Žujović iz Liberalno-demokratske partije, Stefan Simić iz Pokreta slobodnih građana, Uroš Piper iz Demokratske stranke Srbije.

  Predstavnici Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa ni danas nisu prisustvovali okruglom stolu na FPN.

  Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) prihvatilo je poziv da učestvuje na sastanku posvećenom medijima, ali samo u prvom delu koji će biti javan, dok je UNS saopštio da ne može da prihvati poziv jer nije uvažen njihov zahtev da se svim zainteresovanim novinarima omogući da prate ceo tok sastanka.


  JANJIĆ: SITUACIJA U MEDIJIMA JE ŽALOSNA

  U uvodnom delu sastanka, koji je bio otvoren za javnost, predstavnici CRTA, CeSID, Transparentnosti Srbija, Asocijacije medija i Lokal presa predstavili su analize stanja u oblasti pristupa medijima i kontrole medija u kontekstu izborne kampanje s fokusom na probleme koje je moguće rešiti u periodu do održavanja narednih izbora.

  Uvodničari trećeg sastanka dijaloga političkih stranaka, posebno su istakli problem funkcionisanja REM, potrebu objavljivanja cenovnika za političko oglašavanje, dok su predstavnici medija konstatovali da je reč o „šminkanju medija pred izbore“.

  Predstavnik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Dragan Janjić rekao je da je žalosna situacija u medijima posledica dugotrajnog trenda koji se ne može promeniti „šminkanjem“ pred izbore već su potrebne ozbiljne promene.

  -Poruka političkim akterima u demokratskom društvu je da obezbede najširem sloju stanovništva ravnopravan pristup informacijama-rekao je Janjić.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi