More

  DEMONSTRANTI “ŽIVIM LANCEM ” BLOKIRALI VUČIĆA, ZAHTEVAJUĆI DA IM SE PREDSEDNIK SRBIJE OBRATI, A ONDA OTIŠLI DA “OSLOBODE” UHAPŠENE GRAĐANE

  • Dok se predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraćao novinarima u Predsedništvu, građani su telima formirali “ živi lanac” oko te zgrade, zahtevajući da im se on obrati
  • Protestno okupljanje  na Andrićevom vencu završilo se oko 15 časova, jer su demonstranti otišli do policijske stanice 29. novembar da “oslobode “ uhapšene građane, a posle toga je Vučić napustio Predsedništvo
  • Demonstranti u Ulici despota Stefana zahtevaju da svi uhapšeni građani zbog upada u RTS budu pušteni na slobodu
  • Vučić je povodom upada demonstranata u RTS upozorio da država neće opoziciji dozvoliti da nasiljem ugrožava bilo koga i da nasilnim putem dođe na vlast
  • Ponovljeni su zahtevi za smenu predsednika Srbije, premijerke Ane Brnabić, predsednice parlamenta Maje Gojković, direktora RTS Dragana Bujoševića, kao i za fer i slobodne izbore, pod uslovom da se šest do devet meseci pre tih izbora oslobode mediji. Jedan od zahteva je da se predstavnicima SZS i protesta “ 1 od 5 miliona” omogući da se obrate javnosti večeras u Dnevniku  2 na RTS
  • Demonstranti su danas probili policijski kordon u Ulici kneza Miloša da bi kamion sa razglasom dovezli ispred predsedništva Srbije. Tu je bilo i sukoba građana i policije, a u jednom trenutku je bačen suzavac

  Veliki broj građana na poziv Saveza za Srbiju (SZS) okupio se danas ispred zgrade Predsedništva, u kojoj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić držao konferenciju za novinare  i formirao “ živi lanac” kako bi ga onemogućili da napusti zgradu.

  Oko 15 časova demonstranti su otišli u protestnu šetnju do policijske stanice u Ulici despota Stefana, kako bi “oslobodili” građane koji su privedeni zbog upada u RTS.

  Time je protesno okupljanje ispred Predsedništva na Andrićevom vencu završeno  nakon tri sata, koliko je ukupno bila blokirana sama zgrada. Posle toga Vučić je napustio Predsedništvo, ali mu je desetak građana uzvikivalo da je “ lopov” dok je ulazio u automobil.

  -Odlazimo svi mi koji su bili u zgradi RTS-a, tražimo slobodu za Pavla koji je uhapšen.Mi smo tu, mi ne odustajemo. Aleksandre Vučiću, iako si pobegao pacovskim kanalima, naći ćemo te, gotovo je. Ostavka-poručio je Lider Dveri Boško Obradović.

  Dok su građani protestvovali ispred Predsedništva, na Instagram nalogu Budućnost Srbije Aleksandar Vučić objavljene su fotografije predsednika Srbije i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića kako igraju šah.

  -U Predsedništvu kratak odmor pred poslepodnevne aktivnosti. Srbija hrabrosti i poštenja uvek pobeđuje nasilnike- navedeno je tom nalogu.

  Obradović je prethodno pozvao  građane da naprave “ obruč oko Vučića”, kako bi blokirali sve ulaze u Predsedništvo, iako  je policija sa opremom za razbijanje demonstracija raspoređene oko te zgrade.

   Obradović je sinoć ispred Radio televizije Srbije pozvao demonstrante da dođu danas u 5 do 12 ispred Predsedništva, jer je bilo najavljeno Vučićevo obraćanje novinarima.

  Jake policijske snage, među kojima i pripadnici Žandarmerije, izbacile su sinoć demonstrante koji su prethodno upali u zgradu RTS-a, zahtevajući da u centralnoj informativnoj emisiji gostuju organizatori građanskog protesta „1 od 5 miliona“ i predstavnici opozicije.

  Ispred Predsedništva sa kamiona su ponovljeni zahtevi za smenu predsednika Srbije, premijerke Ane Brnabić, predsednice parlamenta Maje Gojković, direktora RTS Dragana Bujoševića, kao i za fer i slobodne izbore, pod uslovom da se šest do devet meseci pre tih izbora oslobode mediji. Jedan od zahteva je da se predstavnicima SZS i protesta “ 1 od 5 miliona” omogući da se obrate javnosti večeras u Dnevniku  2 na RTS-u.

  Demonstranti su prethodno uspeli da probiju policijski kordon u Ulici kneza Miloša i da kamion sa razglasom dovezu ispred predsedništva Srbije. Tu je bilo i sukoba građana i policije, u jednom trenutku je bačen suzavac.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas  na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije da država neće opoziciji dozvoliti  da nasiljem ugrožava bilo koga i da nasilnim putem dođe na vlast.

  -Pošto smo ćutali mesecima na uvrede i besmislice koje slušamo od strane fašiste Obradovića i tajkuna Đilasa i Jeremića, obradovaću vas da smo otvorili 200 fabrika, pogona, važnih privrednih objekata u poslednjih pet godina. Sam sam otvorio stoti pogon, time može Srbija da se ponosi i to su naši rezultati. Drugi to nisu uradili, mogu da se ponose brojem zatvorenih fabrika i debljinom novčnanika. Viču, Vučiću, lopove a to im naređuju da viču oni koji su najveći lopovi- rekao je Vuičić.

  Vučić je ocenio da je na sinoćnjem protestu bilo malo ljudi, tačnije 1.584 građana i naveo da Obradović i Đilas žele da se vrate na vlast „kako bi mogli da pljačkaju“.

  -Znaju da je završena istraga o funkcionisanju preduzeća pojedinih tajkuna, nervoza je i kod nekih tajkuna koji ih podržavaju.Ja nemam 500 miliona evra, ja ću da se borim za Srbiju. Svima je jasno kada vide kakvu podršku dobijaju iz Prištine, tamo je vest bila da je Đilas pretučen. A samo je on tukao ljude, niko ga nije pipnuo. Mislite da možete da obmanjujete javnost? Ja sam mislio da se Haradinaj šalio kada je rekao da će da me sruši s vlasti, ali sad vidim da ima saradnike-naglasio je on.

  Na pitanje da li će razgovarati s liderima opozicije, Vučić je rekao da već razgovara s građanima, navodeći da obilazi zemlju u kampanji „Budućnost Srbije“, al da sa njima ne želi da razgovara.

  -Lično neću da razgovaram s Obradovićem, iako ću možda morati ako ponovo da bude izabran u parlament, Đilas i Jeremić nisu u parlamentu. Neću da razovaram ni sada kada mi je možda život ugrožen i nimalo se ne plašim-rekao je on.

  Predsednik Srbije rekao je i da je dobio informaciju da se narod na Kosovu okuplja „da bi krenuo da ga brani“ i poručio im je da nema potrebe da kreću.

  On je dodao i da ima informaciju da se narod na Kosovu okuplja „da bi krenuo da ga brani“ i poručio im je da nema potrebe da kreću.

  Vučić je rekao i da je identifikovan čovek s motornom testerom koji je bio u RTS i da nadležni organi rade svoj posao.

  Lider Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da se demonstranti neće razići sve dok im se ne obrati predsednik Srbije.

  -Očekujemo da predsednik dodje da razgovara sa građanima- rekao je Jeremić novinarima ispred predsedništva Srbije.

  Jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas rekao je da do daljnjeg ostaju ispred i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare ponovo izneo „iste poruke mržnje i agresije“ i da „nema želju da se narod ujedini“.

  Đilas je danas rekao da nije postojao nikakav plan da se ulazi u zgradu RTS-a i ocenio da se to desilo spontano.

   Građani su duvali  u pištaljke i uzvikivali „Vučiću, lopove“ i „AV, AV“, „odlazi“, „uhapsite Vučića“, „lopovi“. U jednom trenutku okupljeni građani su srušili zaštitnu ogradu ispred predsedništva Srbije i prišli ulazu. Đilas je tada pozvao građane na mir.

  Lider Levice Srbije Borko Stefanović izjavio je da su pripadnici žandarmerije „primenili silu prema Bošku Obradoviću“.

  Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.rekao je  i da Vučić želi da bira s kim će da razgovara i dodao da on ne razume posao kojim, se bavi jer je predsednik svih građana, a ne samo onih koji mu se sviđaju.

  -Dokle misli ovako da radi, dokle će RTS da bude ovakav kakav jeste, ne smemo više to da dozvolimo-ocenio je on.

  Predsednica Vlade Ana Brnabić osudila je upad demonstranata i lidera SZS  u zgradu RTS i poručila da država neće tolerisati nasilje.

  Osude su stigle i od predsednice Skupštine Maje Gojković, ministarke Zorane Mihajlović I ministra Ivice Dačića, Aleksandra Antića i Aleksandra Vulina.


  OBRADOVIĆ POZVAO POLICIJU DA UHAPSI LIDERE SAVEZA ZA SRBIJU UMESTO PRIVEDENE “DECE”

  Ispred policijske stanice 29. novembar u Bulevaru despota Stefana sa demonstrantima su roditelji uhapšenih zbog sinoćnjeg upada u zgradu RTS, kao i advokati.

  Lider Dveri Boško Obradović pozvao je sa megafona ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojšu Stefanovića, koji se nalazi u dvorištu policijske stanice, da dođe i razgovara sa” desetoro roditelja uhapšene dece od 19 do 28 godina”.

  On je pozvao policiju da uhapsi lidere Saveza za Srbiju i kazao da se neće pozovati na poslanički imunitet.

  Obradović je naprednjacima poručio da im ne pada na pamet da izvode pristalice da se obračunavaju sa građanima i da ne prave građanski rat.

  Ispred policijske stanice su Vuk Jeremić, Dragan Đilas, Zoran Lutovac, Marinika Tepić, Nebojša Zelenović, Borko Stefanović.

  Jedan od organizatora protesta Srdjan Marković je sa kamiona ispred predsedništva Srbije rekao da je privatna grupa ljudi odvukla K.T. i M.S. Marković je kazao i da je po hitnom postupku na sedam dana zatvora kažnjen mladić P.C. koji je uhapšen danas u svojoj kući.

  On je istakao da policija odbila da rastera demonstrante koji su ispred predsedništva i da je došla i vojna policija.

  MUP  je saopštio da su zbog sumnje da su sinoć uneli motornu testeru u zgradu RTS-a i mahali njom pred zaposlenima u ovoj medijskoj kući privedeni su M.Č. (42) i M.P. (43).

  Policija je privela i U.S. (24) koji se sumnjiči da je sinoć razbio staklo na ulazu u zgradu Radio-televizije Srbije.

  Takođe, zbog napada na ovlašćeno službeno lice privedeni su A. N. (34), V. J. (43) i M.M. (24). Oni se sumnjiče da su sinoć, u zgradi RTS-a, fizički nasrnuli na policijske službenike i naneli im više udaraca.

  Priveden je i S.S. (27) koji je, kako se sumnja, danas na uglu ulica kralja Milana i kneza Miloša fizički nasrnuo na policijskog službenika.

  Prekršajni sud u Beogradu izrekao danas kaznu do 30 dana zatvora 19-godišnjem mladiću zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru u vezi sa sinoćnim upadom u zgradu RTS-a.

  Predsednik Prekršajnog suda Milan Marinović rekao  da je mladih osuđen po hitnom postupku zbog prekršaja „drsko i bezobzirano ponašanje izvršeno u grupi“.

  On će odmah biti upućen u zatvor na izvršenje kazne, jer žalba na ovu odluku ne odlaže izvršenje, ali svakako im pravo da se žali, dodao je Marinović.

  Napomenuo je da su još četiri osobe privedene Prekršajnom sudu i da do kraja dana sud treba da donese odluke i o njihovim slučajevima.


  OBRADOVIĆ: ROK POLICIJI DO SUTRA U 15 ČASOVA DA OSLOBODI SVE PRIVEDENE

  Lider Dveri Boško Obradović dao je rok policiji da sutra do 15 časova oslobodi osobe privedene zbog sinoćnjeg upada u zgradu RTS-a.

  -Ukoliko se to ne desi, organizatori protesta saopštiće kada ćemo se ponovo okupiti, i tada kada se ponovo okupimo iz celog Beograda, iz cele Srbije, njihov kraj je blizu, oni su gotovi, oni su prošlost- rekao  je Obradović

  Obradović je saopštio da su osobe uhapšene zbog upada na RTS „evakuisane“ iz zgrade policijske stanice u sudove gde im se trenutno izriču različite mere.Posle toga se protestno okupljanje oko 18 časova  završiloispred policijske stanice 29.novembar.

  Lider Dveri je kazao da je Aleksandar Vučić naredio okupljanje naprenjaka ispred svih lokalnih stranačkih odbora kako bi krenuli za Beograd, i poručio da Savez za Srbiju neće da učestvuje ni u kakvim sukobima.

  Potpredsednik SNS-a Miloš Vučević poručio je pred oko 200 pristalica  te stranke u Novom Sadu da će ako bude trebalo i narod reagovati da brani državu.

  -Nikakve ostavke, nikakva povlačenja. Država mora da reaguje, ako treba reagovaće i narod da brani državu“, rekao je Vučević građanima koji su se okupili nezadovoljni zbog protesta u Beogradu ispred Predsedništva Srbije.

   I u još nekoliko gradova u Srbiji pristalice SNS su izrazile spremnost da dođu u Beograd da  brane Vučića.Međutim, nije poznato da li i kada će članovi naprednjaka organizovati miting u Beogradu.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi