More

  ŽITELJI DONJEG MEĐUROVA NAJAVILI BLOKADE AKO SE NE POSTAVI RAMPA NA PRELAZU NA KOJEM JE VOZ “PREPOLOVIO” AUTOBUS

  • Nekoliko stotina meštana iz Donjeg Međurova i okolnih sela zahteva da se postavi rampa na pružnom prelazu u Donjem Međurovu, na kome je u petak ujutro poginulo petoro putnika, a 30 je teško i lakše povređeno.
  • Okupljeni su na kratko blokirali put i prugu, upozoravajući da se na tom pružnom prelazu “ bar jednom godišnje dešava tragedija i da je ljudski faktor samo jedan od razloga nesreće”.
  • Predsednik saveta građana Međurova Žarko Rajković rekao je da meštani već četiri decenije bezuspešno apeluju na “Železnice Srbije da postave rampu.
  • Miško Marić, predstavnik Železnice iz Niša, rekao je okupljenim građanima “da je Vlada Srbije izvojila sredstva za modernizaciju na tom delu pruge, čime će bezbednost biti podignuta na viši nivo”.
  • On je naglasio da će ubuduće pored tog pružnog prelaza non-stop dežurati  železničari, sve dok prelaz ne bude automatizovan

  foto: m.s.

  Nekoliko stotina meštana Donjeg Međurova, Čokota i okolnih sela  protrestvovalo je danas na pružnom prelazu u Donjem Međurovu, gde se u petak ujutru dogodila teška saobraćajna nesreća, u kojoj je voz “prepolovio” putnički autobus I poginulo pet osoba, a 30 teško i lakše povređeno.

  Okupljeni su na kratko blokirali put i prugu, zahtevajući hitno postavljanje rampi i zvučne signalizacije na ovom prelazu jer se, kako kažu” bar jednom godišnje na tom mestu dešava tragedija.

  Meštani su najavili da će ukoliko “ Železnice  Srbije” ne ispune  njihov zahtev nastaviti da protestvuju svake nedelje u isto vreme, blokirajući drumski i železnički saobraćaj, kao i da deci neće dozvoliti da idu u školu.

  Oni su kazali da je ljudski faktor samo jedan od razloga nesreće, i da pruga mora da bude obezbeđena na drugačiji način

  Predsednik saveta građana Međurova Žarko Rajković rekao  je da meštani “već četiri decenije bezuspešno apeluju na ‘Železnice Srbije’ da postave rampu”.

  -Ljudi naprave Ajfelovu kulu, “Beograd na void”, cela brda skidaju a ne mogu da postave dve letve i mehanizam.Ovo nije igra, već su ljudski životi u pitanju-kazao je Rajković.

  Predstavnik Železnice iz Niša Miško Marić rekao je okupljenim građanima “da je Vlada Srbije izdvojila sredstva za modernizaciju na tom delu pruge, čime će bezbednost biti podignuta na viši nivo, a ovaj prelaz automatizovan”.

  On je kazao da od 22.decembra kad se desila tragedija na pružnom prelazu u Donjem Međurovu non-stop dežuraju želežničari i vode računa se se bezbedno prelazi preko putnog prelaza.

  – Bez obzira na to što nismo krivi za nesreću koja se dogodila, ovo smo učinili jer su nam ljudski životi dragoceni. Na žalost, tragedija je pokazala da nikakvi železničari niti obeležja ne mogu da sačuvaju živote, ako se ne poštuju saobraćajni propisi i signalizacija- konstatovao je Marić.

  Na pitanja građana i novinara kada će biti rampa biti postavljena, Marić  je odgovorio  da se obrate nadležnima u “Železnicama Srbije”.

  Za razliku od meštana Donjeg Međurova, kao i rukovodstva “Niš ekspresa”, koji su kao glavni problem označili železnički prelaz, ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović i direktor Policije Vladimir Rebića su kao verovatnog krivca za nesreću označili vozača autobusa.

  I Miroljub Jevtić iz “ Železnica Srbije” je odbacio odgovornost i kazao da je putni prelaz bio na propisan način obeležen vertikalnim znacima, među kojima su znak “stop” i “Andrejin krst”.

  Osnovni javni tužilac Saša Đokić  je najavio da će protiv vozača autobusa „Niš ekspresa“ biti podneta krivična prijava zbog izazivanje opšte opasnosti sa smrtnim ishodom.

  On je rekao da je uviđaj obavljen, ali da se ne može nastaviti sa procesom dok se vozač ne oporavi da može da daje izjavu.


  TROJE NAJTEŽE POVREĐENIH I DALJE  U KRITIČNOM STANJU

  Troje od 13 putnika koji su teško povređeni u sudaru i dalje je u veoma teškom stanju i životno su ugroženi. U pitanju su dvoje šesnaestogodišnjaka i čovek star 31 godinu.

  Ostali teško povređeni su u stabilnom stanju. Na lečenju u Kliničkom centru Niš trenutno se nalazi 19 osobe, a među njima je najviše mladih rođenih 2002. i 2003. godine.

  Petoro poginulih putnika danas je  sahranjeno na grobljima u selu Čokot i Novom selu.

  U Nišu je juče bio dan žalosti zbog žrtava nesreće.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi