More

  DEBATA O EU U NIŠU: VLAST U SRBIJI SAMO SE DEKLARATIVNO ZALAŽE ZA ULAZAK U EVROPSKU UNIJU

  • Ako se značajno ne ubrzaju reforme, Srbija neće ući u Evropsku uniju(EU) 2025. godine, zaključeno je na večerašnjoj debati “Stanje nacije – koliko smo zaista za EU“
  • Nema nade da će Srbija ući u EU, čak i da preda Kosovo jer je EU zatvorila vrata širenja, ocenio je profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i bivši ministar u vladi Vojislava Koštunice, Slobodan Samardžić
  • Sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić kazao da je vlast stalno daje kontradiktorne informacije o nameri Srbije da ide ka EU
  • On je ocenio da bi stvari u pravosuđu funkcionisale 16. puta gore da Srbija ipak makar formalno ne mora da ispuni uslove za nezavisno sudstvo
  • Za spor proces ispunjavanja uslova i otvaranja poglavlja odgovornost snosi Srbija, ali postoji I odgovornost EU, rekla je koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Nataša Dragojlović
  • Programski direktor Demostata i novinar Zoran Panović kazao je da u Srbiji ne postoji konsenzus oko pitanja ulaska Srbije u EU

  Iako se Vlada Srbije deklarativno zalaže za ulazak zemlje u Evropsku uniju(EU), ako se značajno ne ubrzaju refome, 2025. godina nije realan datum za pridruživanje, konstatovano je na debati “Stanje nacije – koliko smo zaista za EU“, koja je večeras održana u Nišu.

  Na debati, koju je organizovao Institut za evropske poslove, saopšteno je da se deset godina od predaje zahteva za članstvo u EU i pet godina od početka pregovora Srbija  i dalje suočava sa istim problemima- dijalog Beograda i Prištine, politička stabilnost, korupcija, sudstvo, organizovani kriminal, ljudska prava i sloboda medija.

  Profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i bivši ministar u vladi Vojislava Koštunice, Slobodan Samardžić rekao je da nema nade da će Srbija ući u EU, čak i da preda Kosovo.

  -EU neće i ne želi da se širi, jer je zatvorila vrata širenja. Srbija mora da se reformiše, ali mora da nađe drugi modus. Uostalom, od 2012. godine Evropa gleda kakva diktatura vlada u Srbiji i ne preduzima ništa. Podržavaju SNS jer je to jedina stranka koja je prihvatila predaju Kosova-ocenio je on.

  Sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić rekao je da mu nije jasno da li mi stvarno idemo ka EU jer vlast stalno daje kontradiktorne informacije.

  -Stiče se utisak da EU nije tema u Srbiji. Već dve i po godine se vodi ustavni proces, ali građane Srbije to ne interesuje mnogo. Kad se desio onaj problem sa građanima zaduženim u švajcarskim francima, njihov problem je rešio predsednik Srbije. Ovde ljudi i dalje idu kod vladara-kazao je Majić.

  Ipak, on je ocenio da bi stvari u pravosuđu funkcionisale 16. puta gore da Srbija ipak makar formalno ne mora da ispuni uslove za nezavisno pravosuđe.

  Koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Nataša Dragojlović rekla je da od 2000. godine u Srbiji nije bio na vlasti neko ko je protiv EU.

  -Za spor proces ispunjavanja uslova i otvaranja poglavlja odgovornost snosi Srbija, ali postoji I odgovornost EU. Bilo je mnogo razloga zašto je sve išlo usporeno. Srbija je morala da isporuči Ratka Mladića i  Radovana Karadžića Haškom tribunalu, a dugo se uopšte nije znalo gde su oni. Naravno, pitanje Kosova je značajno usporilo ulazak Srbije u EU-istakla je ona.

  Programski direktor Demostatai novinar Zoran Panović kazao je da u Srbiji ne postoji konsenzus oko pitanja ulaska Srbije u EU.

  -Nekako kao da se vraćamo u 90. godine. U Srbiji vlada antievropski ambijent, posebno je to izraženo u činjenici da Srbija mora da prizna Kosovo. To kod mnogih građana Srbije izaziva odbojnost prema Evropi-rekao je Panović.


  SRBIJA NIJE OTVORILA NI POLOVINU PREGOVARAČKIH POGLAVLJA

  Za pet godina pregovora o članstvu, a 10 godina od predaje zahteva za članstvo u EU, Srbija nije otvorila ni polovinu pregovaračkih poglavlja, nema napretka ili je sprovođenje reformi označeno kao nedovoljno,naveo je Evropski institute za evropske poslove. 

  Od 35 pregovaračkih poglavlja Srbija je otvorila 16 od kojih je privremeno zatvorila dva, a ostalo je da otvori još 19 poglavlja. Većina zemalja članica EU koje su ušle u EU 2004. i 2007. godine, zatvorile su sva poglavlja u roku od šest godina. Srbija nije ni blizu.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi