More

  DAN BORBE PROTIV KORUPCIJE: U SRBIJI SE KORUPCIJA NE KAŽNJAVA, A NA ČELU NAJVAŽNIJEG DRŽAVNOG ANTIKORUPCIJSKOG ORGANA SU OSOBE BLISKE VLASTI I VUČIĆU

  • Srbija je usvojila pravni okvir za borbu protiv korupcije, ali je ta borba neefikasna, a korupcija se ne kažnjava, saopštio je BIRODI povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije 9. decembra
  • Nekažnjivost korupcije je oličena pre svega u 24 slučaja spornih privatizacija, od kojih je najveći broj ostao nerešen ili neprocesuiran, a neki su doživeli zastaru
  • Direktor Agencije za borbu protiv korupcije i članovi Odbora tog najvažnijeg antikorupcijskog državnog organa su osobe koje su “partijski bliske vlasti, odnosno bile aktivni podržavaoci predsednika Aleksandra Vučića u izbornoj kampanji za predsednika Srbije”
  • Proces izrade Lokalnih antikorupcijskih planova, koji su mera u Poglavlju 23, kasni godinu i po dana, a u tome prednjači Beograd, koji nije ni započeo izradu tog dokumenta
  • Kao najbolje antikorupcijsko telo u Srbiji ocenjen je Poverenik za informacije od javnog značaja, a kao primer dobre prakse u institucionalnoj borbi protiv korupcije na lokalu Sombor, Užice i Malo Crniće
  • Antikorupcijskoj borbi prioritetno  doprinose građani sa integritetom, od kojih BIRODI ističe Radeta Rašovića, Ljubomira Jacića i Čedoslavu Ristić

  foto: BIRODI

  Srbija je usvojila pravni okvir za borbu protiv korupcije, ali tu borbu karakterišu neefikasnost i  nekažnivost korupcije, kao i nedovoljno autonomna antikorupcijska tela, zbog čega je ona u velikoj meri zavisna od integriteta pojedinaca, saopštio je Biro za društvena istraživanja (BIRODI) povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije 9. decembra.

  – Nekažnjivost korupcije je oličena pre svega u nerešena 24 slučaja spornih privatizacija. Najveći  broj slučajeva ostao je nerešen ili neprocesuiran, a neki su doživeli zastaru. Primer toga je slučaj “Mobtela” čiji je akter, Bogoljub Karić, postao aktivni podržavalc vlasti i predsednika Aleksadra Vučića u njegovom pohodu na predsedničku funkciju- navodi se u BIRODI-jevoj Godišnjoj oceni borbe protiv korupcije.

  U ovom izveštaju se dodaje da u prilog tezi o “korupciji borbe protiv korupcije” govori činjenica da su na mesto direktora Agencije za borbu protiv korupcije, odnosno za članove Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, izabrane osobe “koje su partijski bliske vlasti, odnosno bili aktivni podržavaoci predsednika Aleksandra Vučića u izbornoj kampanji za predsednika Srbije”.

  BIRODI podseća da se istovetna “korupcija borbe protiv korupcije” dogodila i prilikom kršenja postojeće procedure pri imenovanju dva člana Saveta za borbu protiv korupcije od strane premijerke Ane Brnabić, čime je poništena praksa koja je uspostavljena 2001, u dogovoru Saveta i tadašnjeg premijera Zorana Đinđića, da Savet predlaže, a Vlada imenuje članove Saveta, čime se čuva antonomija i integritet tog tela.

  – Prema mišljenju 53 NVO, eksperta za oblast borbe protiv korupcije i srodnih oblasti borba protiv korupcije, Srbija ima borbu protiv korupcije koja je na jednoj trećini  od maksimuma-navodi se u ovom izveštaju.

  U njemu se dodaje da se takvo stanje sa republičkog preslikava na lokalni nivo, u oblast izrade i primene lokalnih antikorupcijski planova (LAP), koji su mera u  Poglavlju 23.

  – Proces izrade LAP-ova kasni godinu i po dana. Među gradovima koji kasne prednjači Beograd koji ni posle godinu i po dana nije započeo proces izrade tog plana. Glavni razlog za ovakvo stanje je izostanak sankcija i isključenost Agencije iz procesa nadzora. S druge strane, ne postoji adekvatna antikorupcijska volja lokalnih samouprava za borbom protiv korupcije na nivou gradova i opština- ocenjuje BIRODI.

  U izveštaju se dodaje da se neretko dešava da je LAP “prepisan od druge lokalne samouprave”, a rokovi primene mera pomereni za 2020. ili 2021. godinu, kada će biti potrebno doneti nove planove, odnosno uraditi revizje, čime se faktički izbegava primena usvojenih planova,  a time i borba protiv korupcije.

  Takođe, proces izbora lokalnih antikorupcijskih tela je “netrasparetan i nevidljv i koristi se da se u LAF ne izaberu građani sa integritetom”.


  NAJPOZITIVNIJI PRIMERI: POVERENIK, GRAĐANI SA INTEGRITETOM

  U Godišnjoj oceni BIRODI-ja se, ipak, navode i pozitivni primeri borbe protiv korupcije na republičkom i lokalnom nivou, kao i građani koji su joj svojim integritetom značajnije doprineli.

  Prema mišljenju 53 nevladine organizacije i eksperata za oblast borbe protiv korupcije i srodnih oblasti kao najbolje antikorupcijsko telo ubedljivo je ocenjen Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

  Na drugom mestu je Savet za borbu protiv korupcije, na trećem Državna revizorska institucija, na četvrom, Agencije za borbu protiv korupcije, a na petom Uprava za javne nabavke.

  Kao izvesne primere dobre prakse u institucionalnoj borbi protiv korupcije na lokalnom nivou BIRODI ističe Sombor, Užice i Malu Crnju.

  Kao građane, uzbunjivače, koji su svojim aktiviznom doprineli  ovoj borbi ova organizacija navodi Radeta Rašovića, Ljubomira Jacića i Čedoslavu Ristić.

  Rašović je radnik i sindikalni aktivista koji je zbog ukazivanja na korupciju u JKP “Gorica” iz Niša dobio otkaz, Jacić je pokrenuo i dobio spor pred Višim sudom u Požarevcu protiv Grada Požarevca čija je Komisija za izbor LAF-a kršila proceduru pri izboru članova, a Ristićeva je ukazala na nezakonito postupanje komunalnog preduzeća „Toplica“ iz Kuršumlije, pokrenula spor i zaštitila svoja prava.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi