More

  Da li u niškom pogrebnom preduzeću grobove kopaju zaposleni koji rade „na crno“?

  • U gradskom pogrebnom preduzeću Gorica u Nišu najmanje petoro radnika, koji su prošle godine bili angažovani preko agencije Alijansa za najteže poslove kakvi su kopanje grobova ili dovoz i opsluživanje pokojnika u kapeli, od početka ove godine radi „na crno“, pošto su im ugovori istekli 31. decembra, a neki od njih su u toku prošlog meseca primili i deo zarada, saopšteno je Danasu iz više izvora.
  • U Gorici su potvrdili da su neki radnici do kraja prošle godine radili preko te agencije, ali su naglasili da nakon toga “nisu radno angažovani” 

  U gradskom pogrebnom preduzeću Gorica u Nišu najmanje petoro radnika, koji su prošle godine bili angažovani preko agencije Alijansa za najteže poslove kakvi su kopanje grobova ili dovoz i opsluživanje pokojnika u kapeli, od početka ove godine radi „na crno“, pošto su im ugovori istekli 31. decembra, a neki od njih su u toku prošlog meseca primili i deo zarada, saopšteno je Danasu iz više izvora.

  U Gorici su potvrdili da su neki radnici do kraja prošle godine radili preko te agencije, ali su naglasili da nakon toga “nisu radno angažovani”.  

  Izvori Danasa su kazali da su ovi radnici u toku januara radili „na crno“, a da je nekima od njih nedavno isplaćen i deo zarade na račun, dok je nekima pre par dana rečeno da ne dolaze na posao.

  Pojedinim radnicima je rečeno da će im biti isplaćeno ono što im se duguje, da će opet biti zaposleni preko agencije ili direktno u Gorici, mada „Grad ne dozvoljava zapošljavanja“.

  Sa nekima je u petak održan sastanak, kako bi se “dogovorilo- šta dalje”.

  -Ljudi su cele prošle godine radili najteže poslove. Kopali su grobove po snegu, kiši, suncu, zna se kakav je to posao. Još je teže onima koji su radno angažovani u kapeli, pa su dovozili pokojnike, oblačili ih i radili sve što je neophodno dok se pokojnici ne sahrane. Plata jeste bila redovna, od 38.000 ili 39.000 dinara, mada je bilo meseci kada se primi i po 22.000. Od početka ove godine vlada haos, jer su obećanja različita, a i lažna, a nikome status nije rešen- rekli su sagovornici tog lista.

  Oni su kazali da su radnici koji su bili angažovani preko agencije Alijansa uglavnom deca radnika Gorice, a njihova materijalna situacija je daleko od zavidne.

  Od početka ove godine oni „nemaju ni zdravstvene knjižice“.

  Neki od njih su najavili da će tužiti ovo gradsko javno preduzeće, zahtevajući da im se isplati sve što su radili, a pojedini su to već uradili.

  -Jedna radnica Gorice koja je bila angažovana preko agencije  je podnela tužbu, a neki radnici su najavili da će to uraditi. Proverili smo podatke te radnice u Birou za zapošljavanje i utvrdili da je ona odjavljena sa osiguranja 31. decembra prošle godine, ali i danas ide na posao i radi u Gorici. To je klasičan ’rad na crno’. Takve poslodavce nadzire inspekcija rada, a oni se nalaze i na takozvanoj crnoj listi poslodavaca koji angažuju radnike ’na crno’, a koju utvrđuje ovo Ministarstvo- rekao je advokat Srđan Janićijević.

  Janićijević je dodao da je u Gorici nekim radnicima ponuđeno da ponovo rade preko agencije u naredna dva meseca, uz obećanje da će sa njima posle zaključiti neposredne ugovore o radu.

  Na taj način Gorica će „pokriti“ ovaj sporni period, radnici neće imati osnov za podizanje tužbe, a ostaje neizvesno da li će ih i zaposliti.

  Svaki poslodavac je dužan da sa radnikom zaključi ugovor o radu i plaća obavezno socijalno osiguranje, a ukoliko se to ne dogodi, radniku na rasposlaganju radni spor pred sudom, kazao je on.

  Vršilac dužnosti direktora Gorice Ivana Stanić je na pitanja Danasa po kom osnovu rade neki od tih radnika, te primaju deo zarade, kazala da ne može da odgovori, pošto Gorica ima veći broj zaposlenih, i zatražila da im se na oficijelni mejl proslede pitanja u kojima će navesti konkretna imena pet radnika, kako bi se to proverilo.

  Izvori tog lista su kazali da su nakon dostavljanja pitanja iz uprave među tim radnicima “proveravali ko je od njih razgovarao sa novinarima”.

  -Obaveštavamo Vas da su sva navedena lica radila i bila radno angažovana u JKP „Gorica“ Niš posredstvom trećeg lica do 31. decembra, kada se prestalo sa njihovim radnim angažovanjem. Istim licima je u januaru 2022. godine, shodno zakonskom roku, isplaćena decembarska zarada za ostvareni rad u decembru 2021. godine- nevedeno je u odgovoru uprave Gorice dostavljenom Danasu.

  __________________________________________________________________

   

  Sastanak: Radnicima ponuđeni ugovori, upozoreni da ne pričaju sa Danasom

  -Svim ovim radnicima su ponuđeni ugovori na određeno vreme, nekome opet preko agencije, a nekome direktno sa Goricom, na zameni. Potpisaće ih u ponedeljak. Upozorili su radnike da ne tuže Goricu i da ne pričaju sa novinarima. Rečeno im je da ukoliko ih pozove novinarka Danasa, kažu da nije istina da su radili ‘na crno’. Očigledno su se uznemirili zbog mogućnosti da javnost sazna šta se dešava- rekao je jedan od učesnika sastanka održanog prošlog petka, koji je vodila v.d. direktora Stanić.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi