More

  Da li naplatne rampe prave geto od Niša?

  • Četiri naplatne rampe oko Niša- na Malčanskoj i Matejevačkoj petlji, kod kasarne „Mija Stanimirović“ i KPZ-a, prema oceni dela stručne javnosti, postavljene su protivno važećem Prostornom planu
  • Momir Stojanović, iz Grupe građana “ Iskreno za Niš”, kazao je da će naplatne rampe kojima je grad opasan stvoriti kolaps u saobraćaju
  • NKD je saopštila da je većina tih naplatnih rampi preblizu naselja, da nisu izgrađene u skladu sa zakonom, i da moraju da budu uklonjene
  • Ova nevladina organizacija je zvanično pozvala inspekciju resornog Ministarstva u Nišu da izvrši nadzor nad izgradnjom bočnih stanica oko Niša

  Deo stručne javnosti upozorio je da su četiri nove naplatne rampe u Nišu- na Malčanskoj i Matejevačkoj petlji, kod kasarne „Mija Stanimirović“ i Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) postavljene protivno važećem Prostornom planu područja infrastrukturnog koridora Niš-granica Bugarske, koji ih ne predviđa.

  Javno preduzeće “Putevi Srbije” je nakon toga saopštilo da se njihovo otvaranje pomera do daljeg.

  Momir Stojanović, penzionisani general i bivši narodni poslanik SNS, koji predvodi Grupu građana “Iskreno za Niš” ocenio je da “nove naplatne rampe prave geto od Niša”.

  -Niš je sada opasan sa naplatnim rampama, i to će napraviti kolaps u saobraćaju. Niš nema obilaznicu oko grada, već se istočni i južni krak se ukrštaju kod grada. Siguran sam da će kamioni da prolaze  kroz centar grada kako bi izbegli da plaćaju putarine na naplatnim rampama, što će dodatno da uveća saobraćajne gužve u Nišu-rekao je Stojanović.

  Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) prethodno je saopštila da je većina tih naplatnih rampi preblizu naselja, da nisu izgrađene u skladu sa zakonom, i da moraju da budu uklonjene.

  – Nigde u važećem Prostornom planu iz 2017. godine za oblast auto-puta Niš-bugarska granica, bočne rampe koje niču oko Niša ne postoje. Na deonici na auto-putu između Niša i bugarske granice kod sela Prosek, prema Prostornom planu, trebalo bi da se nalazi čeona naplatna stanica na novom auto-putu, kao i objekti prema istoku, poput „Naisa“ ili „Doljevca“ i to kilometrima od grada-navela je NKD.

  NKD je zvanično pozvala inspekciju resornog Ministarstva u Nišu da izvrši nadzor nad izgradnjom bočnih stanica oko Niša.

  -Verujemo da će inspektori uspeti da daju odgovore na pitanja kako su donete građevinske dozvole, ko ih je odobrio, ko je odredio lokacijske uslove, koji mogu biti izdati samo na osnovu važećeg prostornog plana-navela je NKD.

  Srđan Nonić, šef odborničke grupe “ Niška inicijativa” protestvovao je zbog postavljanja naplatnih rampi na samom obodu Niša, kojima je grad “zarobljen” i već napravljena velika saobraćajna gužva, uprkos tome što još uvek nisu puštene u saobraćaj.

  On je juče pred početak sednice Skupštine grada dočekivao odbornike na ulazu u zgradu “prerušen” u naplatnu rampu pored Niša, sa banerom na grudima na kojem piše “SNS naplatna rampa” i saobraćajnim znakom.

  Veliki broj Nišlija bio je jako nezadovoljan zbog činjenice da će morati da plaćaju putarinu na novim naplatnim rampama u Nišu, ali ih je gradonačelnik Darko Bulatović “utešio” najavivši da će svi koji imaju prebivalište u gradu dobiti besplatne kartice. 

  “Putevi Srbije”su najavile da će 1. decembra početi da naplaćuju putarinu na tim naplatnim rampama, ali je to odloženo do daljeg, bez ikakvog obrazloženja.


  Bez petlje za Nišku Banju

  Stojanović je naglasio da je nedopustivo da na istočnom kraku Koridora 10 iz Niša ka Bugarskoj ne postoji izlazna petlja za Nišku Banju.

  Vlast kao želi da poveća broj turista u Niškoj Banji, a nije izgrađen izlaz sa auto-puta, tako da oni putnici koji žele da svrate moraju da idu prvo do Niša. Kažu da je sad gotovo jer je put već izgrađen.  Ovo je još jedan dokaz da se u Srbiji radi neplanski-kazao je on.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi