More

  Da li Klinički centar manipuliše brojem preminulih od kovida u Nišu?

  • Posle dva dana KC je saopštio da je u prethodna 24 časa u Nišu umrlo dvoje, a u Vranju jedan pacijent sa potvrđenim kovidom
  • Nije poznato koliko je ljudi umrlo do 29. do 31. jula jer KC nije objavljivao podatke zbog “ tehničkih problema sa sajtom”
  • KC je počeo da saopštava broj umrlih tek od 2. jula, ali samo onih sa potvrđenim kovidom
  • Broj preminulih je, kako tvrde izvori Danasa, daleko veći od zvaničnog broja koji objavljuje KC
  • Ti izvori tvrde da je na Klinici za anesteziju  od 26. do 27. jula preminulo 14, a KC je naveo da je bilo dvoje pacijenata, dok je od 19. do 20. jula na istoj klinici umrlo 11 ljudi, a zvanično saopšteno da je preminuo samo jedan pacijent
  • Za neke preminule, kao za pacijenta iz Lapljeg sela u opštini Gračanica kome je u otpusnoj listi navedeno je da je pozitivan na koronavirus, a potom da je njegov PCR test bio- negativan
  foto: KC Niš

  Klinički centar(KC) Niš danas je posle dva dana saopštio da je od 31. jula do 1. avgusta u Nišu, preminulo dvoje pacijenata i jedan u Leskovcu sa potvrđenim virusom kovid 19.

  Da li je i koliko bilo umrlih od koronavirusa na jugu Srbije od 29. do 31. jula ostaje nepoznanica jer KC Niš nije “mogao” da saopšti informacije, zbog, kako su naveli, tehničkih problema sa sajtom.Prema zvaničnim podacima, 29. jula u Nišu je umrlo troje pacijenata od korone.

  Uprava KC, inače, počela je da saopštava broj umrlih tek od 2. jula, dakle tri meseca od početka epidemije, a i tada samo broj onih “sa potvrđenim virusom SARS- Cov- 2”, ne navodeći da li je virus potvrđen PCR ili serološkim testiranjem.

  Sve ove činjenice ukazuju  na opravdanu sumnju da KC Niš manipuliše brojem umrlih od kovida, jer od početka epidemije koronavirusa ili uopšte ne saopštava broj preminulih ili je broj daleko manji od broja koji navode dobro obavešteni izvori Danasa iz te ustanove.

  Ti izvori tvrde da ni taj broj “nije tačan”, a da ga pritom dodatno i značajno umanjuje činjenica da u statistici nema mesta za kovid pacijente za koje je “procenjeno” da su umrli od drugih bolesti, kao i za one koji nisu testirani, ili rezultati njihovog testa nisu stigli pre smrti, ili su bili protivurečni, ili su se “izgubili”.

  Prema Danasovim izvorima, od 26. do 27. jula u 16 časova samo na Klinici za anesteziju i intenzivnu terapiju, gde su smešteni najteži kovid pacijenti, preminulo je 14 pacijenata, među kojima je i jedna trudnica, koja je pred smrt prebačena u GAK, gde su je porodili.Ti izvori su  izvpri kazali da je u tom periodu “bilo još mrtvih” u drugim kovid objektima KC. Uprava KC je, međutim saopštila da su u tom periodu preminula samo dva pacijenta sa potvrđenim koronavirusom.

  Prema otpusnim i evidencionim listama, od 26. do 27. jula popodne samo na Klinici za anesteziju preminulo je pet kovid pacijenata. Među njima je i pacijent iz Lapljeg sela u opštini Gračanica kome je u otpusnoj listi, u završnoj dijagnozi, navedeno da je pozitivan na koronavirus, a potom da je njegov PCR test bio- negativan.

  Pacijentu iz Varvarina u otpusnoj listi piše da je primljen sa pozitivnim PCR testom, a u završnoj dijagnozi da je preminuo kao “negativan”. Potpuna konfuzija, pak, nastaje kada se na veb- sajtu KC pročita da su u tom periodu svim kovid objektima te ustanove preminula “samo” dva pacijenta sa potvrđenim virusom.

  Prema tim izvorima, od 19. do 20. jula popodne na Klinici za anesteziju preminulo je 11 kovid pacijenata, dok je uprava KC saopštila da je u tom periodu u celoj ustanovi preminuo- jedan pozitivni pacijent.  U period od 18. do 19. jula popodne umrlo je 11 kovid pacijenata na Klinici za anesteziju i još tri na ostalim klinikama, a uprava KC je navela da je u to vreme umrlo ukupno šest pacijenata.


  U Nišu osmoro obolelih od kovida na respiratorima

  U kovid objektima KC Niš u prethodna 24 časa hospitalizovano je 336 pacijenata, a kod njih 146, od kojih je jedno dete, potvrđeno je da su pozitivni na korona  virus, navedeno je na veb-sajtu ove zdravstvene ustanove.

  Prema podacima KC, osmoro obolelih je priključeno na aparate za veštačku ventilaciju i oni su u “jako teškom opštem stanju”.

  U kovid bolnici Zdravstvenog centra u Leskovcu hospitalizovano je 118 pacijenata, a kod 36 je potvrđen virus kovid.

  U četiri kovid bolnice u Vranju na lečenju je 117 pacijenata, a kod 65 je potvrđeno da su inficirani korona virusom.

  U kovid bolnici u Surdulici leči se 54 pacijenta, a kod 28 je potvrđeno da su oboleli od kovida.

  Prema poslednjim objavljenim podacima, 29. jula na jugu Srbije je bilo hospitalizovano 702 pacijenta.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi