More

  DA LI JE “SRBSKA ČAST “ SPASILA TUČENOG KONJA U NIŠU ILI PREKRŠILA ZAKON?

  • Osnovno javno tužilaštvo(OJT) još nije odlučilo da li će protiv članova “Srbske časti” pokrenuti istragu za oduzimanje konja koga je zlostavljao maloletnik u Nišu
  • Ivan Marković, portparol OJT kazao je da će svi akteri događaja-pripadnici “Srbske časti”, vlasnik konja i maloletnik  koji je tukao životinju dati izjavu i u Tužilaštvu
  • Posle  toga ćemo odlučiti da li će i protiv koga biti pokrenut krrivični i discillinski postupak, rekao je on
  • Veterinarska inspekcija izvršila je nadzor nad tučenim konjem, ali rezultati su još nepoznati
  • Dušan Stojanović, predsednik Zoo planeta rekao da je konj u prihvatilište doveden u jako lošem stanju-sa novim i starim ranama, izgladneo i istraumiran
  • Konj je oporavljen i vraćen vlasniku 

  Da li su Bojan Stojković, osnivač “Srbske časti” i još dvojica pripadnika te organizacije prekršili zakon kad su oduzeli zlostavljanog konja, koga je tukao maloletni mladić u naselju Crvena zvezda u Nišu, još uvek je nepoznanica jer Osnovno javno tužilaštvo (OJT) nije donelo odluku o pokretanju istrage. 

  Portparol OJT Ivan Marković rekao je za Medijsku kutiju da su odlučili da svi koji su učestvovali u tom slučaju daju izjave i u Tužilaštvu, iako je Niška policija već saslušala  članove “Srbske časti”, vlasnika i maloletnika koji je tukao konja.

   – Iako smo pažljivo analizirali izveštaj policije, želimo da pred tužiocem izjave daju i oni koji su oduzeli životinju, kao i vlasnik konja i maloletni mladić. Tek posle toga će biti doneta odluka da li će i protiv koga biti pokrenut krivični i disciplinski postupak- kazao je Marković.

  Veterinarska inspekcija iz Niša izvršila je nadzor nad tučenim konjem u Zoo kutku nadomak Niša, gde je životinja  odvedena na oporavak. Međutim, još je nepoznanica šta su veterinari utvrdili. Medijska kutija više od deset dana ne može da dobije saglasnost nadležnih u Mininistarstvu poljoprivrede da šef Veterinarske inspekcije u Nišu saopšti te rezultate. 

  Dušan Stojanović, predsednik udruženja Zoo planet potvrdio je da je veterinarska inspekcija uključena u ceo slučaj.

   -Veterinarska inspekcija je bila i pregledala konja. Oni moraju da urade kontrolu i nadzor čitavog slučaja da bi mogli da utvrde da li po službenoj dužnosti treba da podnesu prijavu protiv onoga ko je zlostavljao konja- rekao je Stojanović. 

  On je kazao da je konj u prihvatilište doveden u veoma lošem stanju, sa vidljivim novim i starim ranama, istraumiran i izgladneo.

  – Konju su urađene sve analize, uzeta mu je krv i čipovan je. Bio je jako uplašen, pa smo mu dosta pažnje posvetili kako bi se malo oslobodio. Konj se dosta dobro oporavio i prošle nedelje je vraćen vlasniku- rekao je Stojanović. 

  Inače, slučaj oduzimanja konja u Nišu, podelio je javnost u Srbiji. Na jednoj strani su mnogobrojne nevladine organizacije osudile ovakav postupak članova “Srbske časti” smatrajući da nemaju pravo da “uzimaju zakon u svoje ruke”. Posebno što se na snimku vidi i kako prete maloletniku. 

  S druge strane, udruženja za zaštitu životinja opravdavaju ovakav postupak jer su spasili zlostavljanog konja. Oni ističu da je Stojković uzeo konja u dogovoru sa vlasnikom, stricem mladića koji je tukao životinju.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi