More

  DA LI JE RUSKI AVION “ ILJUŠIN“ STIGAO KAD JE POŽAR NA STAROJ PLANINI GOTOVO UGAŠEN?

  • Vlada Srbije je zatražila od Rusije da pošalje avion “iljušin 76” tek peti dan od izbijanja  požara na Staroj planini, kad je kiša već gotovo ugasila vatru
  • Zašto je vlast u Srbiji čekala do 31. oktobra da pošalje zahtev Rusiji, za sada ostaje nejasno
  • Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je da je ruski avion kasnio zbog procedura
  • Na kojim principima funkcioniše taj zajednički Rusko-srpski humanitarni centar, ako se angažovanje aviona plaća, i ako avioni nisu dostupni u Srbiji, onda čemu centar ukoliko bi se u svakom slučaju mogao pozvati avion iz Rusije i da se plati bez postojanja takvog centra-zapitao je Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbije
  • Branislav Jovanović, odbornik koalicije „Niš, moj grad“ u Skupštini grada Niš i čelnik Stranke slobode i pravde u Nišu rekao je da“Iljušin” koji je bez obavljenog posla došao i napustio ovaj grad, dok Stara planina gori, a putovao je kao da dolazi vozom”
  • Građani Srbije će ruski avion platiti najmanje 22 miliona dinara

  Zašto je Vlada Srbije od Rusije zatražila tek peti d an od izbijanja požara na Staroj planini da pošalje avion za gašenje požara “iljušin 76”, ostaje za sada pitanje na koje nema odgovora.

  Požari na Staroj planini, koji su buknuli su 27. oktobra, zadali su mnogo muka vatrogascima i meštanima sela na Staroj planini, koji su se danima borili protiv vatrene stihije na veoma nepristupačnim mestima, da bi im u gašenju pomogla i kiša.

  I kad su požari gotovo ugašeni, na Aerodrom “ Konstantin Veliki “ u Nišu 1. oktobra sleteo je ruski avion, da bi dan kasnije počeo da gasi  širenje vatre, i izlio više od 84 tone vode.

  U zvaničnom dokumentu objavljenom u Službenom glasniku  navodi  se da je Vlada Srbije, dolazak aviona za gašenje požara “iljušin” od Rusije zatražila 31.oktobra.

  Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je da je ruski avion kasnio zbog procedura.

  -Ja bih prvi najviše voleo od svih, i moji ljudi naravno, da su mogli da dođu i ranije, ali prosto su procedure takve, ono što je meni važno da je pravovremeno poslat zahtev za pomoć, a sada šta da radite neki put to tako malo duže traje-kazao je Marić.

  Međuti, Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija ocenio je da ostaje nejesno zašto je država takav zahtev uputila, kada je, kako kaže, u Nišu 2014, osnovan Rusko-srpski humanitarni centar za krizne situcije.

  -Moglo bi se zaista postaviti pitanje na kojim principima funkcioniše taj zajednički Rusko-srpski humanitarni centar, ako se angažovanje aviona plaća, i ako avioni nisu dostupni u Srbiji, onda čemu centar ukoliko bi se u svakom slučaju mogao pozvati avion iz Rusije i da se plati bez postojanja takvog centra-rekao je Minić za N1.

  Branislav Jovanović, odbornik koalicije „Niš, moj grad“ u Skupštini grada Niš i čelnik Stranke slobode i pravde u Nišu naglasio je da je Niš postao grad za eksperimente, vlast eksperimentiše sa kamerama na raskrsnicama, sa naplatnim rampama, ali i sa Ruskim humanitarnim centrom.

  -Jednodnevna poseta “Iljušina” koji je bez obavljenog posla došao i napustio ovaj grad, dok Stara planina gori, a putovao je kao da dolazi vozom, još jedan je veliki eksperiment niške vlasti koja je “Iljušin” dočekala kao oslobodioca, a požari već uglavnom ugašeni kišnim kapima-kazao je Jovanović.

  On je dodao da je u vreme prethodne vlasti Stara planina bila poznata po tome što su se do njenog vrha gradili putevi, ski staze, gondole i ski centar evropskog kalibra gde je, kako kaže, „eksplodirao“ seoski turizam i sa knjaževačke i sa pirotske strane.

  -E pa gospodo iz vlasti i lažne opozicije, nismo svi isti i ista banda. U vaše vreme „eksplodiraju“ mini hidro centrale i požari koje ne možete danima da ugasite. U naše vreme svega toga nije bilo već se samo razvijao turizam-konstatovao je on.


  ZA “ILJUŠIN” VIŠE OD 22 MILIONA DINARA

  Bez obzira sa li je ruski avion zakasnio ili ne građani Srbije će dati više od 22 miliona dinara jer se u zvaničnom dokumentu navodi da je za takve potrebe iz budžetskih rezrevi toliko izdvojeno, dok će dodatni troškovi zavisiti od angažovanja aviona.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi