More

  Da li je oteta devojčica iz Niša pronađena posle deset dana zbog kašnjenja policije?

  • Direktor policije Vladimir Rebić smatra da je oteta devojčica Monika Karimanović pronađena tek posle deset dana jer jer njena otmica prijavljena posle više sati
  • Nestanak devojčice ponovo je pokrenuo pitanje uvođenja sistema “brze potrage“ u slučaju nestanka dece
  • Igor Jurić, čija je ćerka Tijana pre pet godina oteta i ubijena, sastao se juče premijerkom Srbije Anom Brnabić i ministrom policije Nebojšom Stefanovićem, kako bi razgovarali o „uspostavljanju sistema za brzu potragu za nestalom decom“
  • Jurić je rekao da je premijerka prihvatila predloge Fondacije “ Tijana Jurić” i inicirala formiranje radne grupe koja će raditi na implementaciji ideje o sistemu brze potrage
  • Monika se oporavlja uz psihologe i lekare u Kliničkom centru u Nišu

  Oteta devojčica Monika Karimanović (12) iz Niša, koju je 20. decembra ujutru, na putu do škole, kako se sumnja, oteo višestruki osuđeni silovatelj Ninoslav Jovanović (46), pronađena je tek posle deset dana jer je prema rečima direktora policije Vladimira Rebića “otmica prijavljena posle više sati”.

  – Nama je posebno otežalo potragu jer smo za otmičarem krenuli posle više sati. Jovanović se dugo pripremao za otmicu, tako da je pravio skrovišta koja je snabdeo vodom i hranom, ali je potragu naročito otežavalo što su mnoga sela na tom području nenaseljena-rekao je Rebić.

  Nestanak devojčice Monike, koja je, na sreću ipak pronađena u nedelju po podne, ponovo je pokrenuo pitanje uvođenja sistema “brze potrage“ u slučaju nestanka dece koju najagilnije zastupa Fondacija Tijana Jurić.

  U delu javnosti se, takođe, sve češće postavlja pitanje da li je devojčica otkrivena (tek) nakon deset dana, koliko je trajala njena agonija, kao i rizik po njen život i zdravlje, zbog toga što je policija kasnila sa adekvatnom reakcijom u prva 24 časa, koja se u ovakvim slučajevima smatraju ključnim.

  Živu i iscrpljenu Moniku pronašao je građanin Emil Živić, u svojoj vikendici u niškom selu Pasjača, u koju je, kako je kazao medijima, “slučajno svratio, zajedno sa sinom”, te o tome odmah obavestio policiju. Osumnjičeni je tom prilikom iskočio kroz prozor i pobegao. 

  “Slučajnom” pronalaženju otete devojčice prethodila je jedna od najopsežnijih policijskih  potraga u Srbiji- u rejonu Niša, Knjaževca i Zaječara, u koju su uključeni i vojska, žandarmerija, BIA, lovci, radioamateri, helikopteri, dronovi, kao i brojni građani iz različitih delova zemlje, čije su akcije na momente izgledale haotično.

  Igor Jurić, čija je ćerka Tijana pre pet godina oteta i ubijena, a čija je fondacija ove godine uspela da izdejstvuje zakonsko uvođenje kazne doživotnog zatvora za najteža krivična dela, među kojima je i silovanje i obljuba nad maloletnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem, sastao se juče sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i ministrom policije Nebojšom Stefanovićem, kako bi razgovarali o „uspostavljanju sistema za brzu potragu za nestalom decom“.

  -Premijerka je prihvatila naše predloge i inicirala formiranje radne grupe koja će raditi na implementaciji ideje o sistemu brze potrage. Članovi Fondacije „Tijana Jurić“ trebalo da zauzmu mesto u radnoj grupi kako bi pratili rad, ali i doprinosili svojim iskustvom koje su stekli radeći na mnogobrojnim slučajevima nestale dece -rekao je Jurić novinarima.

   Jurić je podsetio da je Fondacija koja nosi ime njegove kćerke inicirala usvajanje tog sistema, a da je državni  sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić u oktobru najavio da će se formirati radna grupa koja bi trebalo da se bavi tim pitanjem, ali  da se  od tada “tapka u mestu“.

  – Duboko mi je žao što država stalno uči tek na svojim greškama, a to pokazuje i otmica Monike Karimanović. I ovaj slučaj je pokazao da je moralo mnogo brže da se reaguje kada dete nestane, odnosno da se uspostavi sistem brzog reagovanja. Mislim da je kasno objavljena vest o njenom nestanku, a posebno je kasno objavljena fotografija osumnjičenog otmičara Jovanovića. Da je njegova fotografija ranije objavljena, on je već mogao da bude uhapšen- rekao je Jurić nakon posete Monikinih roditelja, prošlog petka.

  Jurić je dodao da je društvo uslučaju potmice devojčice Monike “napravilo ogromne propuste”. Propust je, najpre, što su roditelji saznali da im je dete nestalo  tek kada se nije vratilo iz škole, pošto ih škola nije obavestila da uopšte nije bilo na časovima. Potom, nisu preduzete bilo kakve mere povodom činjenice da je osuđivani Jovanović, koga deo medija zove Malčanskim berberinom, jer je iz niškog sela Malča a svojim žrtvama pre silovanja seče kosu, od marta ove godine na slovodi, nakon što je izdržao jednu od zatvorskih kazni.

  “Brza potraga”, inače, podrazumeva sistem upozorenja koji se aktivira odmah nakon prijave nestanka deteta, kada reaguje policija, a istovremeno se o nestanku, izgledu i podacima o detetetu, te adresama na koje građani mogu javljati svoja saznanja, obaveštava celokupna javnost preko medija, društvenih mreža, sms telefonskih pioruka, bilborda, plakata i slično. Ovakav mehanizam se aktivira u najtežim situacijama, kada se veruje da je život nestalog deteta u neposrednoj opasnosti i da javnost može da pomogne u potrazi.

  Monikini roditelji su prijavili njen nestanak policiji 20. decembra po podne, a MUP Srbije je njenu fotografiju i elementarne podatke o izgledu i odeći- bez navođenja imena, objavio sutradan, 21. decembra oko podne, uz poziv građanima koji imaju informacije o njoj da se jave na telefon 018/ 522-982. MUP Srbije je objavio fotografiju osumnjičenog otmičara Jovanovića, bez navođenja njegovog imena, tek 25. decembra, kada je i Rebić novinarima saopštio njegovo, kao i ime otete devojčice.

  Prema izmenama Zakona o policiji iz 2015, usvojenim godinu dana nakon smrti Tijane Jurić, policija je dužna da počne potragu odmah po prijavi nestanka. Do te zakonske izmene na početak potrage čekalo se između 24 i 48 časova.

  Slučajevi nestanka se mogu prijaviti policiji na broj 192, kao i na jedinstveni evropski broj u Srbiji za nestalu decu 116000, koji je pokrenut kao SOS linija u organizaciji ASTRA. Broj je dostupan 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, a pozivi su besplatni.


  Na Monikinom oporavku intenzivno rade psiholozi i lekari

  foto: MUP

  U Kliničkom  centru Niš, gde je Monika Karimanović smeštena, saopšteno je juče da je ona u stabilnom stanju, svesna i komunikativna, a da je noć provela sa majkom, kao i da na njenom oporavku intenzivno rade psiholozi i lekari.

  Direktor policije rekao je danas da je “ubeđen” da će Ninoslav Jovanović “ubrzo biti pronađen”, navodeći da je teren za koji se veruje da se na njemu krije “okružen”.

  On je kazao da se broj policajaca koji su tragali za devojčicom neće smanjivati, a potraga će trajati istim intenzitetom iako je danas doček Nove godine. Prema policijskim saznanjima, pretpostavlja se da osumnjičeni ima pištolj.

  1 KOMENTAR

  1. Pronađena je tek posle 10 dana zbog potpuno urušenog sistema, ne mogu u takvim službama da se pitaju stranački podobni ljudi nego služba, ne može neko sa kupljenom diplomom da bude na većem položaju od stručnog čoveka koji je svojim zalaganjem i znanjem došao do položaja. Konstantno urušavanje sistema zbog iskompleksiranih komunistički potomaka koji kupuju diplome… Zbog toga je jadno stanje u svakoj službi…

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi