More

  DA LI JE NIŠKI AERODROM ŽRTVA PRIŠTINSKOG?

  • Dnevni list Danas piše da francuska korporacija „Vansi erports“, koja odnedavno upravlja beogradskim aerodromom kao njegov koncesionar, indirektno upravlja i prištinskim aerodromom, pošto je većinski vlasnik u francuskoj kompaniji koja je zajedno sa jednom turskom firmom dobila koncesiju nad njim
  • Logično je da korporaciji „Vansi erports“ smeta povećanje broja putnika na niškom aerodromu, pošto mu smanjuje prihode na oba ova erodroma, a posebno na prištinskom, koji mu je bliži

  foto: nacionalna koalicija za decentralizaciju

  Francuska korporacija „Vansi erports“, koja je koncesionar beogradskog aerodroma, ima interes da suzbije konkurenciju niškog aerodroma „Konstantin Veliki“  ne samo zbog beogradskog, već pre svega zbog prištinskog aerodroma, kojim upravlja francuska firma u kojoj  „Vansi“ ima većinski udeo, piše dnevni list Danas.

  Prema navodima ovog lista, koncesioni upravnik prištinskog aerodroma „Adem Jašari“ je francuska kompanija „Aeroports de Lion- Menadžment Servisis“, koja je koncesiju nad tim aerodromom dobila zajedno sa turskom firmom „Limak“.

  Većinski vlasnik ove francuske kompanije je od novembra 2016. godine konzorcijum od tri člana, koje predvodi korporacija „Vanski erports“. Ostala dva člana konzorcijuma su finansijske institucije.

  – Niški aerodrom se nalazi između prištinskog i beogradskog aerodroma kojima posredno ili neposredno upravlja ista francuska kompanija („Vansi erports“, p.a.), pa nije teško zamisliti situaciju u kojoj ona traži od države Srbije da ograniči njegov rast, kako joj ne bi smanjivao prihode, što na beogradskom, što na prištinskom aerdromu. Po svemu sudeći, izgleda da su u Vladi Srbije našli kooperativnog partnera- piše Danas.

  Ovaj list podseća da su aerodromu „Konstantin Veliki“ značajno bliži aerodromi u Prištini i Skoplju od beogradskog „Nikole Tesle“, pa je logično da povećanje broja putnika u Nišu- koji je samo prošle godine iznosio 200.000, može da smeta pre svega ovim dvema vazdušnim lukama.

  Ugovor o koncesiji za beogradski aerodrom, zaključen između  „Vansi erportsa“ i Vlade Srbije nije javno objavljen, tako da se ne zna da li sadrži odrebe koje se odnose na nišku vazdušnu luku.

  Resorna ministarska Zorana Mihajlović kazala je da taj koncesioni ugovor „nema nikakve veze“ sa niškim aerodromom, ali je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je Srbija preuzela obavezu da se konsultuje sa „Vansi erportom“ ukoliko godišnji broj putnika na „Konstantinu Velikom“ pređe milion.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi