More

  Da li država organizuje prevoz otpuštenih i preminulih kovid pacijenata iz Beograda koje je poslala na lečenje u Niš?

  • Deo pacijenata iz Beograda koje je beogradska Hitna pomoć, po odluci zdravstvenih vlasti u Srbiji, prebacila na lečenje u kovid bolnice u Nišu, upozorila je ovih dana da im povratak kući nije obezbeđen, pa su prinuđeni da se vraćaju i međugradskim prevozom
  • Oni su kazali da među njima i onih sa upalom pluća
  • Kovid pacijenti iz Beograda koji su preminuli tokom hospitalizacije u Nišu prevoze se do matičnog grada o trošku svojih porodica, iako su na lečenje u bilnicama koje su stotinama kilometara daleko od njihovih kuća dovezeni odlukom države a ne svojom voljom, saopštile su neke od tih porodica
  • U niškom Kliničkom centru tvrde da pacijente iz Beograda i drugih gradova po otpustu iz kovid bolnica u Nišu kućama vraća Hitna pomoć iz njihovih gradova koja ih je dovezla i negiraju da otpusne liste dobijaju oni sa upalom pluća
  • U KC-u dodaju da su nadležni samo za prebacivanje preminulog od kovid bolnice do kapele niškog pogrebnog preduzeća “Gorica” unutar te ustanove, a da po zakonu troškove prevoza snosi porodica i Republički fond zdravstvenog osiguranja ih ne refundira

  Deo pacijenata iz Beograda koje je beogradska Hitna pomoć, po odluci zdravstvenih vlasti u Srbiji, prebacila na lečenje u kovid bolnice u Nišu, upozorila je ovih dana da im povratak kući nije obezbeđen, pa su prinuđeni da se vraćaju i međugradskim prevozom. Oni su kazali da među njima i onih sa upalom pluća.

  Kovid pacijenti iz Beograda koji su preminuli tokom hospitalizacije u Nišu prevoze se do matičnog grada o trošku svojih porodica, iako su na lečenje u bilnicama koje su stotinama kilometara daleko od njihovih kuća dovezeni odlukom države a ne svojom voljom, saopštile su neke od tih porodica.

  U niškom Kliničkom centru tvrde da pacijente iz Beograda i drugih gradova po otpustu iz kovid bolnica u Nišu kućama vraća Hitna pomoć iz njihovih gradova koja ih je dovezla i negiraju da otpusne liste dobijaju oni sa upalom pluća

  U KC-u dodaju da su nadležni samo za prebacivanje preminulog od kovid bolnice do kapele niškog pogrebnog preduzeća “Gorica” unutar te ustanove, a da po zakonu troškove prevoza snosi porodica i RFZO ih ne refundira

  Pacijenti: Rekli su nam da se “snađemo” za povratak jer Hitna pomoć iz Beograda ne može da dođe

  foto: Vanja Keser

  Pojedini bivši pacijenti iz Beograda koji su bili smešteni u privremenoj kovid bolnici u Sportskoj hali “Čair” tvrde da su kada ih otpuste iz te bolnice, u koju su dovezeni kolima beogradske Hitne pomoći, i to odlukom zdravstvenih vlasti u Srbiji a ne svojom voljom, “prepušteni uglavnom samima sebi”.

  – U bolnici u „Čairu“ su nam rekli da nas otpuštaju, a da se za prevoz do Beograda „snađemo“ i „sami nekako organizujemo“, jer beogradska Hitna pomoć „ne može da dođe“. To uopšte nije jednostavno, jer ne može svako da se vrati kući privatnim prevozom, a nije malo nas koji smo prebačeni u Niš na brzinu, sa malo novca ili bez njega. Međugradski prevoz i privatni kombiji koštaju, o taksiju da i ne govorimo…- kaže jedan od otpuštenih pacijenata koji živi u Beogradu.

  Otpuštena pacijentkinja privremene bolnice u “Čairu” dodaje da su i pacijentima iz Niša „rekli da idu kući autobusom ili još bolje taksijem“.

  – Otpuštena sam posle nedelju dana sa obostranom upalom pluća, sa kojom sam i došla u privremenu bolnicu, i bila na kiseoničnoj potpori. To mi je potvrdio rendgenski snimak pluća u niškom Domu zdravlja, koji sam uradila odmah, dan po izlasku, kada sam otišla da regulišem bolovanje- kaže ona.

  Direktor niškog KC: Kući u svoje gradove se privatnim prevozom vraćaju samo oni koji to žele

  foto: m. k.

  Zoran Perišić, v.d. direktora niškog KC, koji upravlja privremenom bolnicom u “Čairu”, kaže, međutim, da se takvi pacijenti kućama „dominantno vraćaju“ kolima beogradske hitne pomoći, koja ih je i dovezla, a sa kojom KC ima dobru saradnju.

  – U ovom trenutku pet pacijenata koji nisu iz Niša čeka na takav prevoz i oni neće biti otpušteni dok prevoz ne bude obezbeđen. Pre neki dan je devet pacijenata organizovano vraćeno kući minibusom- kaže.

  – Niko od pacijenata iz „Čaira“ nije dobio uputstvo zdravstvenih radnika da u svoje gradove ide međugradskim prevozom, taksijem ili na neki drugi način. Neki od njih su sami želeli da odu privatnim prevozom ili taksijem, ali to je bio njihov lični izbor- dodaje on.

  Čelnik niškog KC dodaje da se “ne otpuštaju poluoporavljeni i pacijenti sa upalom pluća, već isključivo oni koji su po laboratorijskim i drugim rezultatima izlečeni od kovida 19 i više nemaju virus”.

  – U privremenoj bolnici u „Čairu“ leče se ljudi od 23 do 96 godina i ne mogu svi odmah po izlečenju biti u formi. Ukoliko kod njih nakon otpuštanja postoji upala pluća, ona ne mora biti simptom korona infekcije , već uzročnik može biti drugi i novi, recimo superinfekcija, recidiv ili nešto treće- kaže on.

  Beograđanka: Za prevoz oca koji je preminuo u Nišu pogrebno preduzeće nam je naplatilo oko 35.000 dinara

  I pacijenti iz Beograda koji su nakon hospitalizacije u privremenoj kovid bolnici u Institutu “Radon” u Niškoj Banji- preminuli, prevoze se do matičnog grada o trošku svojih porodica, koji iznosi nekoliko desetina hiljada dinara, a koji država po zakonu ne nadoknađuje, navode neke od porodica.

  Beograđanka Jelena Đokić, čiji je otac nedavno preminuo u “Radonu” u Niškoj Banji, kaže da su iz Niša zvali beogradsko pogrebno preduzeće, ali da im je rečeno da oni ne mogu da organizuju prevoz. U niškom pogrebnom preduzeću “Gorica” su organizovali prevoz očevog tela do Beograda, uz objašnjenje da po zakonu RFZO te troškove ne refundira.

  – Za prevoz oca do kapele u niškom KC, a potom do Beograda platili smo 35.000 dinara. Troškovi prevoza, kao i limenog i drvenog sanduka i opreme iznosili su skoro 70.000 dinara, a troškovi grobnog mesta i sahrane još 85.000. Rekli su nam da će nam od svega toga RFZO pokriti 41.000 dinara, za deo troškova oko sahrane, a da se na to čeka oko dva meseca- kaže Đokić.

  Ona kaže da joj je otac sahranjen juče u Beogradu. Njena majka, koja je zbog korona infekcije takođe bila u “Radonu” u Niškoj Banji, sada jse nalazi u bolnici na Banjici.

  U međuvremenu je i ona sama inficirana virusom, te je prekjuče smeštena u beogradsku bolnicu “Sveti Sava” i zadovoljna je osobljem, koje je, kako kaže, izuzetno.

  V. d. direktora KC Niš Perišić kaže da je ustanova na čijem je čelu, po zakonu, nadležna da se telo preminulog pacijenta prebaci u bolničku kapelu gradskog pogrebnog preduzeća “Gorica”, a da nakon toga nadležnost KC prestaje.

  To između ostalog znači da je za prevoz pokojnika zadužena porodica, koja može da angažuje različita pogrebna preduzeća.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi