More

  DA LI ĆE NIŠ PRONAĆI INVESTITORA ZA AKVA PARK KOD NIŠKE BANJE?

  • Odobrenje Vlade Srbije na elaborat za izgranju aka parka na Loznom kalemu važi do kraja novembra, te očekujemo da će javni poziv biti raspisan do kraja ovog meseca, kaže načelnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Milan Ranđelović.
  • Vlada Srbije odobrila je još decembra prošle godine plan da se zemljište pokloni onome ko će da ispuni uslove, izgradi park i zaposli ljude I tada saopštila da se javni poziv očekuje u januaru 2018.godine, ali ni deset meseci kasnije nije raspisan.
  • Za sada se ne zna da li će se neka firma javiti na javni poziv za izgradnju akva parka na Loznom kalemu, iako je početkom godine izgledalo da će biti više zainteresovanih investitora.
  • Pre dve i po godine firma “Aquaterra solutions”  potpisala je sa niškom lokalnom samoupravom memorandum o razumevanju, ali su “kasnije trenutno odustali od plana”.
  • Predstavnici “Zamparini grupe”, koja je dva puta neuspešno kupovala zemljište na Loznom kalemu u nastojanju da izgradi Akva park, saopštili su da je ona zainteresovana da i treći put pokuša.
  • Ako ne bude prijavljenih na javni poziv, Grad Niš će morati da odluči da li će na isti ili na drugi način pokušati da nađe investitora za taj objekat ili će možda zaključiti da nema interesovanja za izgradnju akva parka u Nišu pa ući u izmenu planskih dokumenata-smatra načelnik KLER-a.

  foto: Media centar Niš

  Javni poziv za izgradnju akva parka na Loznom kalemu, kod Niške Banje, trebalo bi da bude raspisan do kraja novembra, pošto do kraja ovog meseca važi odobrenje Vlade Srbije na taj elaborat, kaže načelnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Milan Ranđelović.

  Inače, Grad Niš već petnaestak godina bezuspešno pokuša da pronađe investitora za vodeni park kod Niške Banje.

  -Javni poziv koji se već duže vreme prolongira, trebalo bi da bude raspisan tokom ovog meseca. Posle pisma o namerama sa crnogorskom kompanijom “ Aquaterra solutions” Sahreta Hajdarpašića, pisanja elaborata, traženja odobrenja za otuđenje zemljišta, Niš hvata poslednji voz da nađe investitora koji će da gradi vodeni park kod Niške Banje-kaže Ranđelović.

  Vlada Srbije odobrila je još decembra prošle godine plan da se zemljište pokloni onome ko će da ispuni uslove, izgradi park i zaposli ljude. Vlada je tada saopštila da se javni poziv očekuje u januaru 2018.godine, ali ni deset meseci kasnije nije raspisan.

  Za sada se ne zna da li će se neka firma javiti na javni poziv za izgradnju akva parka na Loznom kalemu, iako je početkom godine izgledalo da će biti više zainteresovanih investitora. Sredinom godine gradske vlasti su saopštile da više nije sigurno da ima potencijalnih investitora za gradnju vodenog parka u Niškoj Banji.

  Pre dve i po godine firma “ Aquaterra solutions”  potpisala je sa niškom lokalnom samoupravom memorandum o razumevanju.  Posle toga je usledila  procedura za ustupanje zemljišta, ali je kasnije došlo do stopiranja jer su gradske vlasti obelodanile da je investitor “ trenutno odustale od plana”.

  Predstavnici “Zamparini grupe”, koja je dva puta neuspešno kupovala zemljište na Loznom kalemu u nastojanju da izgradi akva park, saopštili su sredinom leta da je ona zainteresovana da i treći put pokuša.

  -Zainteresovani smo da kompanija „Italnis“, u saradnji sa novim partnerom, čije ime još ne bi otkrivali, odgovori na javni poziv grada Niša za izgradnju Akva parka i dati daleko bolju ponudu od one koja je navedena u elaborate-rekao je tada Bojan Stanisavljević, suvlasnik Zamparini grupe, u kojoj je i „Italnis“.

  On dodaje da su“ spremni  da kupe  zemljište po tržišnoj ceni, kao i da investiramo u Akva park ukupno 15 miliona evra, stalno zaposlimo 103 radnika, a čitav posao završimo za 12 meseci od dobijanja dozvola.

  – Obezbedili smo i bankarsku garanciju od 50 miliona evra. Jedino ćemo insistirati da novac koji ćemo dati za zemljište ode u budžet Niške Banje-kaže Stanisavljević.

  Ranđelović kaže da bi “ slučaju da nema zainteresovanih investitora praktično sve to što su radili bi bilo bez efekata”.

  -Grad će morati da donese odluku da li će na isti ili na drugi način pokušati da nađe investitora za taj objekat ili će možda zaključiti da nema interesovanja za izgradnju akva parka u Nišu pa ući u izmenu planskih dokumenata-smatra načelnik KLER-a.

  Zemljište na Loznom kalemu bi investitor trebalo da dobije bez naknade ukoliko napravi akva park određenih karakteristika i uloži minimum devet miliona evra.

  Filipinsku fabriku auto-komponenti IMI  na Loznom kalemu krajem septembra  svečano je otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

  Najavljeno je da će Niš,koji  trenutno priprema dokumentaciju, na toj lokaciji graditi sajamski I kongresni centar.


  “SUMNJIVI” INVESTITORI ZA AKVA PARK

  Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS) upozorio je da je beogradska” Aquaterra” registrovana pre samo nekoliko meseci, sa osnivačkim kapitalom od samo 62.999 dinara i da ne postoji je na adresi koju je navela u APR-u, izražavajući sumnju da će ona biti samo „masni“ posrednik u poslu koji će raditi crnogorska Aquaterra

  Niška Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj tvrdi da je ta beogradska firma zapravo predstavništvo firme Aquaterra Solutions iz Budve, te da ona neće biti privilegovana na predstojećoj licitaciji

  Safet Hajdarpašić , osnivač beogradske Aquaterre, predhodno je na jednoj lokalnoj televiziji, kao zvanični predstavnik budvanske Aquaterre, otkrio da je ta firma u poslovnoj komunikaciji sa Vladom Srbije

  Kada je jedna od kompanija Zamparini grupe, koju predvodi Mauricio Zamparini, vlasnik fudbalskog kluba „Palermo“, pre 12 godina prvi put kupila zemljište, predstavnici Grada su ocenili da je njen vlasnik kontroverzan

  Predstavnici Zamparini grupe su po raskidanju drugog ugovora vezanog za Lozni kalem 2013. godine sugerisali da je razlog što „nisu želeli da učestvuju u gradskoj korupciji“

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi