More

  ČETRNAESTI PROTEST “1 OD 5 MILIONA“ U BEOGRADU: GRAĐANI BLOKIRALI RTS NA SAT VREMENA

  • Zgrada RTS-a bila je blokirana pod parolom „Dosta smo mi gledali vas, sada ćete vi nas“
  • Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović rekao je da je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović protivzakonito zabranio taj sindikat
  • Policiji su ruke vezane je im je zabranjeno da hapse kriminalce, kazao je on
  • Tokom blokade RTS-a emitovan je “Dnevnik Slobodne Srbije“ u kome su okupljeni građani  obavešteni da se prostestuje u 110 opština uz prisustvo 150.000 građana, a da je 107.000 njih potpisalo Sporazum sa narodom
  • Niko neće osvojiti slobodu sem nas. Neće nam slobodu dati ni Rusi, ni Amerikanci, ni Brisel. Nema te slobode bez nas- poručio je glumac Branislav Lečić sa Terazijske česme
  • On je pozvao sve nacionalne televizije u Srbiji da se “ iskupe i otvore što pre”, i da redovno objektivno izveštavaju o protestima građana

  Građani su večeras blokirali  zgradu Radio-televizije Srbije(RTS) na sat vremena pod parolom „Dosta smo mi gledali vas, sada ćete vi nas“ u okviru 14. protesta “1 od 5 miliona” u Beogradu.

  Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović rekao je, obraćajuci se sa kamiona, da je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović zabranio taj sindikat, oduzevši  mu reprezentativnost.

  -Ta zabrana je protivzakonita. Smeta im što smatramo da je policiji mesto sa narodom. Lopovima je mesto u zatvoru, a ne u foteljama-kazao je Mijailović u „Dnevniku sobodne Srbije“, koji je emitovan ispred RTS-a.

  On je naglasio da su “policiji ruke vezane jer im je zabranjeno da hapse kriminalce”.

  -Policajci mogli da podnesu desetine krivičnih prijava, ali „nemaju kome jer institucije više ne postoje-rekao je Mijailović.

  Okupljenim građanima obratila se i Vesna Lakćević zaposlena u Kolubari, koja je zbog organizacije protesta u Lazarevcu premeštena na niže plaćeno radno mesto, a koja je u Beogradu poručila da se ne sme stati sa šetnjom.

  Ona je navela da je došla na protest u Beograd da kaže da se ne boji lošijih od nje i upozorila da više nisu u pitanju radna mesta već “naši životi”.

  Građani su prvo blokirali RTS ulaz iz Takovske ulice, a na poziv organizatora usledila je blokada  Abadareve ulic . Sa razglasa je puštana muzika “Beogradskog sindikata” i Đorđa Balaševića, a čuli su se i povici “Izlazite napolje“ i “Kukavice“.

  Tokom “Dnevnika Slobodne Srbije“ emitovane su vesti da je predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović pušten na slobodu protivno zahtevu tužilaštva, a da predsednik opštine Brus Milutin Jeličić Jutka još nije podneo ostavku.

  Okupljeni građani su obavešteni da se prostestuje u 110 opština uz prisustvo 150.000 građana, a da je 107.000 njih potpisalo Sporazum sa narodom.

  Na vrata RTS u Takovskoj ulici izlepljene su plakate na kojima piše “Ja sam za blokadu RTS-a“, “Lažov“, “Počelo je“ i plakata sa siluetom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i plakat na kojima je ministar odbrane Aleksandar Vulin na kom je predstavljen kao junak iz akcionog filma “Rambo“.

  Građanima se kod Terazijske česme, na istom mestu gde i na demonstracijama pre 28 godina, obratio glumac Branislav Lečić koji je pozvao  sve ljude u Srbiji da krenu u protestne šetnje masovno i solidarno.

  -Niko neće osvojiti slobodu sem nas. Neće nam slobodu dati ni Rusi, ni Amerikanci, ni Brisel. Nema te slobode bez nas- poručio je Lečić.

  Lečić je istakao da su “građani Srbije moć i da država i sve njene institucije postoje zbog njih”.

  -Svaka nacionalna televizija ima priliku večeras da se iskupi. Moraju da se otvore što pre. I 1991. godine tražili smo da RTS otvori vrata za suprotno mišljenje, drugačije, a ne samo za one koji pevaju jednu te istu pesmu, po nalogu vođe-kazao je Lečić.

  On je upozorio da ”sada imamo situaciju da se Bastilja razmnožila”.

  -Imamo i druge nacionalne frekvencije koje ništa ne rade, nego statistički obaveštavaju da su se desili neki protesti. To su naše televizije, pa gde smo mi na tim televizijama-rekao kazao je Lečić.

  On je naveo da narod koji se okupio predstavlja narodni parlament i da svaka institucija mora da obrati pažnju na svoj narod koji nije zalud izašao na ulice.

  -Imamo pravo da kažemo svoje mišljenje i svaki nacionalni medij mora to da prenese, da se čuje zašto narod izlazi na ulicu i šta se ovde govori-rekao kazao je Lečić.

  Publicista Vladimir Dimitrijević rekao je da “građanski protesti moraju da budu odbrana pravne države koju je Vučićev režim ukinuo”.

  -U zemlji u kojoj je sve postalo golo nasilje od Beograda na vodi do spaljivanja kuća kritičara režima ne smemo zaboraviti jedini lek je pravna država-kazao je  Dimitrijević na početku protesta ispred Filozofskog fakulteta

  On je povodom godišnjice demonstracija održanih 9. marta 1991. godine rekao da se i tada kao i danas tražila sloboda medija.

  On je rekao da od onih koji su ponudili Sporazum sa narodom “tražimo ozbiljnost i odgovornost“.

  Protestima u Beogradu večeras su se priključili i građani Bele Crkve

  Prvi protest protiv nasilja pod nazivom „Stop krvavim košuljama“ održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu.

  Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu, a zahtevi su dopunjavani.

  Traženo je da RTS protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, da javni medijski servis jednako izveštava o svim političkim opcijama i da generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i urednik Informativnog programa Nebojša Lj. Stefanović podnesu ostavke.

  Sa protesta je zatražena i ostavka ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i ministra zdravlja Zaltibora Lončara, kao i da se pronađu počinioci i nalogodavci ubistva predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

  Sa jednog od protesta upućen je i poziv na dogovor i zahtev opoziciji da iznese konkretan plan šta će učiniti da promene sistem u Srbiji da bi vlast bila servis građana. Posle tog zahteva više opozicionih stranka i organizacija ponudilo je građanima „Sporazum sa narodom“ odnosno predlog mera za obezbeđivanje poštenih izbora i vraćanje demokratskih načela i vladavine prava nakon pobede nad aktuelnom vlašću na čelu sa Vučićem.


  VEČERAS PROTESTI I U KRAGUJEVCU, NOVOM PAZARU, BRUSU..

  Protesti “ 1 od 5 miliona” večeras su održani i u Kragujevcu, Novom Pazaru, Brusu, Smederevskoj Palanci, Bačkoj Palanci, Batočini…

  Sinoć su kolone građana šetale u 25 gradova-u Nišu, Novom Sadu, Čačku,Šapcu, Kruševcu, Užicu, Vranju…

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi