More

  ČETRNAESTA SLOBODNA ZONA U NIŠU: VRATIĆEMO AERODROM NIŠLIJAMA, TO JE NAŠA MORALNA OBAVEZA

  • Nakon smene vlasti na čelu sa naprednjacima poništićemo sve njene štetne odluke u Nišu, među kojima je i besplatno ustupanje aerodroma “Konstantin Veliki” državi, koje je od najperspektivnije vazdušne luke napravilo gubitaša, rekao je večeras Miodrag Stanković, predsednik niških demokrata i jedan od lidera niškog Saveza za Srbiju
  • Stanković je podsetio da se još čeka odluka Upravnog suda kojem su opozicija i neke nevladine organizacije pre skoro godinu dana podnele tužbu u kojoj zahtevaju poništenje “sramne odluke Skupštine grada Niša”, od 22. juna 2018. godine, o besplatnom prenosu udela i osnivačkih prava nad javnim preduzećem “Aerodrom Niš” sa Grada na Republiku
  • On je kazao da vladajuća većina kroz farsu o uvođenju 12 linija od javnog značaja sa niškog aerodrome, koje se subvencionišu iz državnog budžeta sa pet miliona evra godišnje, u stvari pokriva gubitke nacionalnog prevoznika “Er Srbija” koja leti na tim linijama, dodajući da “na nekim od tih letova ima samo po četiri putnika”
  • Koliko je sve nas koštao ovakav ćar niških naprednjaka, sada više ne može da se sakrije: posledice su katastrofalne i trpi ih ceo grad, ocenio je poverenik Pokreta slobodnih građana u Nišu Predrag Jovović

  Nakon smene vlasti na čelu sa Srpskom naprednom strankom (SNS) poništićemo sve njene štetne odluke u Nišu, među kojima je i besplatno ustupanje aerodroma “Konstantin Veliki” državi, koje je od najperspektivnije vazdušne luke napravilo gubitaša, rekao je večeras Miodrag Stanković, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke (DS) i jedan od lidera niškog Saveza za Srbiju (SzS).

  Na četrnaestoj slobodnoj zoni u Nišu, Stanković je kazao da će nova vlast “vratiti aerodrom Nišlijama” i da je to njena “moralna i građanska obaveza”.

  On je podsetio da se još čeka odluka Upravnog suda kojem je pre skoro godinu dana podneta tužba u kojoj se zahteva poništenje “sramne odluke Skupštine grada Niša”, od 22. juna 2018. godine, o prenosu udela i osnivačkih prava nad javnim preduzećem “Aerodrom Niš” sa Grada na Republiku. Tužbu su podneli odbornici DS i drugih opozicionih stranaka, zajedno  sa nevladinim organizacijama Udruženi pokret slobodnih stanara, Media i reform centar, Nacionalna koalicija za decentralizaciju i Proaktiv.

  – Nećemo odustati dok se ova skupštinska odluka ne poništi i Gradu Nišu vrati ono što mu je oteto- kazao je on, dodajući da i najnoviji rezultati o poslovanju aerodroma pokazuju da “ono što je oteto ne može biti dobro”.

  Stanković je kazao da je vlast na čelu sa SNS-om za samo osam meseci na nekada najperspektivnijem aerodromu uspela da napravi gubitak od 17 miliona dinara, a da je pri tom  sve vreme obmanjivala javnost da je zabeležila dobitak od četiri miliona.

  On je rekao da se uprkos pričama o tome kako će aerodrom “procvetati” nakon što ga preuzme Republika, što se inače dogodilo u avgustu prošle godine, “opet uzima novac iz džepova građana Niša za pokrivanje njegovih gubitaka”.

  – Do kraja godine izgleda da će ga i ugasiti. Osim, ako ne preuzme letove sa aerodroma Morava… A da, to beše onaj aerodrom koji radi samo jedan dan u nedelji i na koji ne sleću ni sportski avioni. Ovaj, nekada naš, niški, za sada bar radi svakog dana u nedelji, a dokle će, zaista se ne zna- kazao je Stanković.

  Prema njegovoj oceni, vladajuća većina kroz farsu o uvođenju 12 linija od javnog značaja sa niškog aerodrome, koje se subvencionišu iz državnog budžeta sa pet miliona evra godišnje, u stvari pokriva gubitke nacionalnog prevoznika “Er Srbija” koja leti na tim linijama.

  – Koliko su dobro izabrali te linije, pokazuje i to da na nekim letovima ima samo po četiri  putnika, pa ih prevoze autobusima sa Niškog aerodroma na Beogradski, kako bi odatle leteli- rekao je Stanković, ne precizirajući izvor za ovakve podatke.

  foto: Savez za Srbiju

  Predrag Jovović, poverenik Pokreta slobodnih građana u Nišu (PSG), dodao je da aerodrom “Konstantin Veliki” mora da se vrati građanima Niša “ako imalo savesti ima”.

  – Nišlije nisu mogle da sačuvaju aerodrom. To nije nikoga iznenadilo, jer grad vode neodgovorni ljudi koji izvršavaju naloge svojih beogradskih gazda zarad sitnog ličnog profita. Koliko je sve nas koštao ćar niških naprednjaka, sada više ne može da se sakrije: posledice su katastrofalne i trpi ih ceo grad- kazao je Jovović.

  On je dodao da je ipak “najtragičniji nedostatak volje i sposobnosti da se sagleda činjenica da se ono što je trebalo da bude ‘motor razvoja jugoistočne Srbije’ sada guši, gasi i preti da sa svojim propadanjem povuče male i velike kompanije”. 

  – Ovakva naprednjačka politika dovešće do toga da kompanije koje nemaju nikakve veze sa SNS-om, i koje bez ikakvih subvenicija zapošljavaju mlade inženjere i programere, premeste svoj biznis do lokacija do kojih će stizati brže i jefitinije- rekao je on.

  Jovović je zaključio da je već sada jasno da je uvođenje subvencionisanih letova “Er Srbije” sa niškog aerodroma “protiv interesa građana Niša”.

  Nišku zonu slobode organizuju SzS, PSG, Nova stranka, kao i Pokret mladih „Za Niš bez straha“, koji je bio formalni organizator protesta „1 od 5 miliona“. U niškom SzS su DS, Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Srpski pokret Dveri, Pokret za preokret, Zdrava Srbija, Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ i  sindikat  „Sloga“.


  NA 39. PROTESTU “1 OD 5 MILIONA” U BEOGRADU GRAĐANI GAĐALI PREDSEDNIŠTVO SRBIJE TOALET PAPIROM

  Protest „Jedan od pet miliona“ održan je trideset i deveti put u Beogradu, a glavna tema je bila rad REM-a i Radio televizije Srbije.

  Okupljeni građani oblepili su vrata RTS plakatima sa istraživanjem Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), zbog kojeg je ta organizacija nedavno bila na meti uvreda poslanika Srpske napredne stranke i režimskih medija. Građani su gađali Predsedništvo Srbije toalet papirom.

  Večerašnji govornik, direktor BIRODI-ja Zoran Gavrilović rekao je okupljenima ispred Terazijske česme da građani Srbije žive u vreme kada neki odlaze, dok se dugi bore da ostanu ovde, a treći pokušavaju da, kako kaže, naprave od Srbije zemlju iz koje mora da se ode.

  Gavrilović je govorio je i o radu REM-a, a posebno o “tajnom” izveštaju REM-a o zastupljenosti političkih stranaka na poslednjim izborima koji je nedavno objavio CINS.

  – Ne možete imati demokratske izbore tamo gde ne znate ko su vlasnici medija. Recite mi ko je vlasnik Novosti? Ko je vlasnik Politike? Mi to ne znamo. Već dve godine pokušavamo da isposlujemo da ukoliko REM neće da radi svoj posao, podatke koje imaju, a koje proizvode, učine dostupnim na sajtu, da bismo mi radili njihov posao, ali  oni ni to neće- kazao je Gavrilović.

  Jedan od organizatora protesta, Srđan Marković, podsetio je okupljene na Trgu Republike na današnje incidente koji su se dogodili baš tu. Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać koji je precizirao da je vlast danas na ovaj trg poslala „batinaše i pajace“ i odgovornost za to pripisao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i zameniku gradonačelnika Beograda Goranu Vesiću.

  – Njih je na trg poslao Vučić i njegova kopija Vesić Goran- rekao je Bastać, dodajući da će vlast odgovarati jednog dana za sve što je činila.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi