More

  Centar za ljudska prava Niš: Veliki broj osuđenika neće dobiti 100 evra

  • Centar za ljudska prava iz Niša upozorio je na moguću diskriminaciju osuđenika prilikom isplate jednokratne novčane pomoći od 100 evra jer je mnogima od njih istekla lična karta, a za vreme izdržavanja kazne lična dokumenta se ne produžavaju
  • Preporučujemo nadležnima  da se ova državna pomoć isplati osuđenicima na osnovu jedinstvenog matičnog broja, koji je osnov i za njihovo glasanje na izborima, rekla je Lidija Vučković, direktorka Centra za ljudska prava
  • Centar je pozvao Upravu za izvršenje krivičnih sankcija da izda uputstva i smernice koje bi obezbedile da se osuđenicima, koji su i inače “marginalizovana grupa građana pogođena siromaštvom”, ovo pravo ne uskrati
  • Prema uredbi Vlade od 24. aprila, pravo na novčanu pomoć imaju svi građani koji na dan stupanja na snagu uredbe imaju prebivalište na teritoriji Srbije i važeću ličnu kartu

  Centar za ljudska prava iz Niša upozorio je na moguću diskriminaciju osuđenika prilikom isplate jednokratne novčane pomoći od 100 evra jer je mnogima od njih istekla lična karta.

  Ova nevladina organizacija je preporučila nadležnima  da se ova državna pomoć isplati osuđenicima na osnovu jedinstvenog matičnog broja, koji je osnov i za njihovo glasanje na izborima.

  – Veliki broj osuđenika ne može da dobije 100 evra pomoći jer su im istekle lične karte, a za vreme izdržavanja kazne lična dokumenta se ne produžavaju. Međutim, oni glasaju na izborima iako nemaju liučnu kartu, i to preko jedinstvenog matičnog broja. Preporučujemo da se taj model primeni i prilikom isplate 100 evra, koja je za njih značajna pomoć- rekla je Lidija Vučković, direktorka Centra za ljudska prava.

  U Centru su podsetili da, prema uredbi Vlade od 24. aprila, pravo na novčanu pomoć imaju svi građani koji na dan stupanja na snagu uredbe imaju prebivalište na teritoriji Srbije i važeću ličnu kartu.

  Oni  su dodali da je neophodno da Uprava za izvršenje krivičnih sankcija izda uputstva i smernice koje bi obezbedile da se ovo pravo ne uskrati osuđenicima, koji su “marginalizovana grupa građana već pogođena siromaštvom”.


  Sličan problem će imati i deo štićenika ustanova socijalne zaštite

  Nije regulisan ni način prijave za državnu pomoć osuđenika koji imaju važeću ličnu kartu. Sličan problem će se javiti i kod isplate štićenicima ustanova socijalne zaštite koji nisu primaoci socijalne pomoći, niti su penzioneri, jer nije definisan ni način njihove prijave, rekli su u Centru.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi