More

  CENTAR ZA INTEGRITET I BIRODI U NIŠU ORGANIZUJU TRIBINU “ BORBA PROTIV KORUPCIJE U GRADOVIMA I OPŠTINAMA”

  • Da li Srbija stvarno želi da se institucionalno bori protiv korupcije na lokalu ili samo da “štiklira” da je izvršila tu obavezu neophodnu da bi pristupila EU, jedno od pitanja o kome će se govoritina na  tribini  “Borba protiv korupcije u gradovima I opštinama”.
  • Građani će moći da čuju na tribini I zašto u mnogim gradovima još nisu formirani lokalna antikorupcijska tela, kao I zašto u Nišu, koji je godinama unazad bio lider u instititucionalnoj borbi protiv korupcija na lokalnom planu, donošenje LAP kasni više od godinu dana.
  • BIRODI će na tribini prvi put predstaviti alternativni Godišnji izveštaj  o tome da li su i u kojoj meri u gradovima i opštinama u Srbiji usvojeni Lokalni antikorupcijski planovi (LAP) i formirana lokalna tela za borbu protiv korupcije.

  foto: BIRODI

  Tribina „Borba protiv korupcije u gradovima i opštinama Srbije“ biće održana sutra 17 časova  u Mesnoj zajednici Božidar Adžije na Bulevaru Nemanjića u Nišu.

  -Tribina će pokušati da odgovori na pitanja da li Srbija ima stvarnu nameru da se institucionalno bori protiv korucije na lokalu ili samo želi da „štiklira“ da je izvršila tu obavezu, predviđenu Akcionim planom za Poglavlje 23 o pristupanju Srbije Evropskoj uniji-navode organizatori tribine Centar za integritet (Niš) i Biro za društvena istraživanja (BIRODI).

  Na tribini će biti reči I o razlozima zbog kojih mnogi gradovi i opštine još nisu usvojili Lokalne antikorcijske planove i formirali lokalna antikorupcijska tela, kao I o tome da li su u ova tela, koja moraju biti nezavisna u radu, ušli partijski funkcioneri?…

  -Tribina će pokušati da pruži i odgovore na pitanja zašto u Nišu, koji je godinama unazad bio lider u insitucionalnoj borbi protiv korupcije na lokalnom nivou, donošenje Lokalnog antikorupcijskog plana kasni duže od godinu dana, zašto se  Radni tim za izradu tog plana više i ne sastaje, kao I o razlozima zbog kojih  su svi predstavnici Lokalnog antikorupcijskog foruma Niš u Radnom telu za donošenje tog Plana podneli ostavke-najavljju organizatori.

  BIRODI će na tribini prvi put predstaviti alternativni Godišnji izveštaj   o tome da li su i u kojoj meri u gradovima i opštinama u Srbiji usvojeni Lokalni antikorupcijski planovi (LAP) i formirana lokalna tela za borbu protiv korupcije.

  Prema Modelu Lokalnog antikorupcijskog plana, koji je donela Agencija za borbu protiv korupcije, rok za usvajanje ovih planova istekao je još 30. juna prošle godine.

  U ovom Modelu je navedeno da je Grad Niš bio jedina lokalna samouprava i u Srbiji koja je imala lokalni antikorupcijski plan koji se kontinuirano primenjivao, a preporučeno da praksa i iskustvo niškog LAF-a budu obrazac za način izbora, organizaciju i rad svih budućih lokalnih antikorupcijskih tela u Srbiji.

  Uvodničari na tribini su  Zorica Miladinović, koordinatorka LAF Niš u ostavci,  dr Vesna Crnogorac, upravnica Centra za integritet Zoran Gavrilović, direktor BIRODI-ja .

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi