More

  BOŠKOVIĆ: U SRBIJI NE POSTOJI NADA DA ĆE NEŠTO DA SE POPRAVI U PROCESU DEMOKRATIZACIJE

  • Voleo bih da živim u zemlji u kojoj je demokratija na niskom nivou ali da znam da će sledeće godine da bude bolje i da će nešto da se promeni, kazao je Miloš Bošković, član Inicijative “ Ne damo niški aerodrom”.
  • On je ocenio da je demokratizacija u Srbiji posle 5. oktobra na silaznoj putanji.
  • Inicijativa “ Ne damo niški aerodrom” nagrađena priznanjem “ Hrabri glas” Organizacija CRTA za građanski aktivizam.
  • Niš je simbol građanskog aktivizma jer u Nišu žive dovoljno hrabri, dovoljno glasni ljudi, rekla je direktorka organizacije CRTA Vukosava Crnjanski.
  • Ona je naglasila, da uprkos tome što su odbornici Skupštine garda Niša izglasali predaju aerodroma Republici na upravljanje, “borba građana Niša nije bila uzaludna jer je motiv drugima da je nastave”.
  • Inicijativa je prvi dobitnik ovog priznanja jer su Nišlije bezmalo 90 dana protestvovale protiv predaje osnivačkih i vlasničkih prava Aerodroma “ Konstantin Veliki “ državi.

  foto: CRTA

  Miloš Bošković, član Inicijative „ Ne damo niški aerodrom“ , ocenio je da je “Srbija od 5. oktobra krenula u proces demokratizacije, ali da je već godinama na silaznoj putanji”.

  -Brine me to što ne postoji nada da će nešto da se popravi u procesu demokratizacije. Svake godine mi idemo na gore – kazao je Bošković, koji je proletos u Nišu pokrenuo građanske proteste protiv ustupanja vlasničkih i osnivačkih prava Aerodroma “ Konstantin Veliki “ državi.

  foto: Vesna Torović

  Bošković je dodao da bi “voleo  da živi u zemlji u kojoj je demokratija na niskom nivou ali da znam da će sledeće godine da bude bolje i da će nešto da se promeni”.

  Bošković  je primajući priznanje „Hrabri glas” Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), naglasio da nije samo on zaslužan za formiranje Inicijative, nego i Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Proaktiv Media centar Niš i Udruženi pokret slobodnih stanara.

  -Niš je simbol građanskog aktivizma, u Nišu žive dovoljno hrabri, dovoljno glasni ljudi. Mnogo smo srećni što postoje ljudi koji se bore u ime svih građana, i hvala im na tome – rekla je direktorka organizacije CRTA Vukosava Crnjanski.

  Ona je naglasila, da uprkos tome što su odbornici Skupštine garda Niša izglasali  predaju aerodroma Republici na upravljanje, “borba građana Niša nije bila uzaludna jer je motiv drugima da je nastave”.

  Prema njenim rečima, Inicijativa “ Ne damo niški aerodrom” nagrađena je jer su građani mesecima  protestvovali I nisu odustali od borbe da aerodrom „Konstantin Veliki“ ostane vlasništvo Nišlija.

  Inače,CRTA je prvi put dodelila  ovu nagrada za građanski aktivizam.

  Podsetimo,iako su Nišlije protestovale skoro 90 dana, 22.juna ove godine odbornici Skupštine Niša su većinom glasova odlučili da Niškim aerodrom upravlja Republika Srbija.

  Inicijativa je, inače, nakon predloga Gradskog veća o besplatnom ustupanju Aerodroma organizovala građanske proteste, posle kojih se na sednicu Skupštine grada  čekalo bezmalo 90 dana, zbog čega je Nišu potencijalno zapretila prinudna uprava.

  Na protestima je izražena sumnja da država „pošto- poto i na brzinu“ želi da preuzme upravljačku kontrolu nad Niškim aerodromom  kako bi narednih godina ograničila broj njegovih putnika u korist koncesionara beogradskog Aerodroma „Nikola Tesla“, francuske kompanije Vansi erport.


  Inicijativa se zbog Niškog aerodroma žalila Direktoratu za konkurentnost pri Evropskoj komisiji

  Incijativa “ Ne damo niški aerodrom” ” uputila je žalbu Direktoratu za konkurentnost pri Evropskoj komisiji, zbog limitiranja broja putnika na Niškom aerodromu.

  Nakon više suprotstavljenih izjava, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministarska saobraćaja Zorana Mihajlović i njen pomoćnik Zoran Ilić „priznali“ su da je u koncesionom ugovoru predviđeno da niški i drugi aerodromi u Srbiji, u radijusu od 230 kilometara od beogradskog, ne smeju imati više od po milion putnika godišnje sve dok „Nikola Tesla“ ne dostigne 12 miliona putnika

  -Smatramo da je takvim limitiranjem ozbiljno narušena konkurentnost Niškog i drugih aerodroma u Srbiji u odnosu na koncesionara Beogradskog aerodroma-navedeno je u žalbi.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi