More

  Borba pet udruženja za odbranu prava građana

  • Pet udruženja, koja su napustila Građanski front, potpisalo je Sporazum o zajedničkoj borbi za odbranu prava građana
  • Milosav Jukić iz niškog Prava na pravo rekao je da sporazum nije predizborni, i da grupacija neće učestvovati na predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima
  • Teme i zalaganja zbog kojih se udruženja okupljaju prevazilaze dnevnu politiku, jedne izbore i jedan mandat, kazao je Dušan Kokot iz Građanskog preokreta
  • Milan Bokun iz bečejskog udruženja Samo lokalno je rekao je da je ovo prvo povezivanje organizacija iz većeg broja gradova „bez centrale u Beogradu”
  foto: Građanski preokret

  Udruženja Pravo na pravo iz Niša, Lokalna Građanski preokret iz Zrenjanina, Lokalna alternativa iz Vrbasa, Samo lokalno iz Bečeja i Jasno i glasno iz Požarevca, koja su napustila Građanski front, potpisala su Sporazum o saradnji, odnosno o zajedničkoj borbi za odbranu prava građana.

  Milosav Jukić iz niškog Prava na pravo rekao je da sporazum nije predizborni, i da grupacija neće učestvovati na predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima.

  -Građanski protesti su uništili mogućnost građana da se sami bore i izbore za svoja prava jer su ih preuzele političke partije. Zato smo odlučili da se mi borimo za naša prava. I do sada smo sarađivali, ali smo ovim sporazumom formalizovali našu dalju saradnju i zajedničke akcije u narednom periodu-kazao je Jukić i pozvao sve zainteresovane za građanski aktivizam da se pridruže potpisanom sporazumu.

  Dušan Kokot iz Građanskog preokreta je naglasio da se “teme i zalaganja zbog kojih se udruženja okupljaju prevazilaze dnevnu politiku, jedne izbore i jedan mandat”.

  Milan Bokun iz bečejskog udruženja Samo lokalno je ukazao da se radi o prvom povezivanju organizacija iz većeg broja gradova „bez centrale u Beogradu“ što uliva nadu da proklamovana ravnopravnost neće biti izigrana i da je moguće demokratiju graditi „odozdo“.

  Marija Simić Lazarević iz požarevačkog udruženja Jasno i glasno je objasnila da će potpisnici sporazuma ubuduće zajednički raditi na odbrani prava građana na dostojanstven život.

  -Borićemo se protiv diskriminacije, zalagati za implementaciju principa direktne demokratije, učestvovati u borbi za javnu upravu u službi građana i odgovorno upravljanje javnim resursima, kao i borbi protiv korupcije i na zaštiti ugroženih-rekla je ona.

  Jovan Radović iz vrbaške Lokalne alternative istakao je da postoji ozbiljna kriza demokratskih vrednosti u Srbiji, ne samo na nivou funkcionisanja državnih institucija nego i unutar društveno-političkih organizacija.

  -Cilj potpisnika sporazuma je da svojim ponašanjem pokažu da demokratija ne mora da postane potpuno kompromitovana reč, već da može da bude skup ostvarivih principa-rekao je on.

  Najavljeno je da će udruženja blisko sarađivati sa organizacijama za zaštitu potrošača i ekološkim udruženjima.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi