More

  Blagojević: Spremni smo da Nišvil bude uobičajen, ali korona nam to ne dopušta

  • Spremni smo da Nišvil organizujemo kao i  svake druge godine, osim ukoliko se epidemija koronavirusa ne iskomplikuje, zbog čega ćemo biti prinuđeni da primenimo mere zaštite, kaže direktor Nišvila Ivan Blagojević
  • Blagojević kaže da ne veruje da će se epidemiološka situacija pogoršati, ali da su spremni da ukoliko do toga dođe razmaknu stejdževe i stolice u publici, izoluju izvođače, a posetiocima na ulazu mere temperatoru ili im dele zaštitne maske
  • On kaže da je uprkos spremnosti organizatora da ovogodišnji Nišvil bude “potpuno regularan i održan u punom kapacitetu”, epidemija već učinila da on ne bude takav, jer je sponzorima poslužila kao “dobar izgovor” da ne pomognu festival, a za vreme vanrednog stanja prodaje karata skoro da nije bilo
  • Ovogodišnji, 26. Nišvil bi trebalo da se održi od 7. do 16. avgusta
  foto: Dušan Mitić Car

  Spremni smo da Nišvil organizujemo kao i  svake druge godine, osim ukoliko se epidemija koronavirusa ne iskomplikuje, zbog čega ćemo biti prinuđeni da primenimo preporučene mere zaštite, kaže direktor Nišvila Ivan Blagojević.

  – Spremni smo da i ove godine na glavnim stejdževima, po jednom festivalskom danu, primimo i pet do 10.000 ljudi u publici, što onih koji sede što onih koji stoje, kako se već događalo prethodnih godina. Ne treba zaboraviti da smo mi najmanje rizični od svih muzičkih festivala, jer imamo disciplinovanu, a u dobroj meri i sedeću publiku- kaže Blagojević.

  On kaže da je uprkos spremnosti organizatora da ovogodišnji Nišvil bude “potpuno regularan i održan u punom kapacitetu”, epidemija već učinila da on ne bude takav.

  – Publike će sigurno biti manje nego prošle godine jer je u protekla tri meseca prodaja karata išla više nego slabo. Takođe, odziv sponzora, koji se ni prethodnih godina nisu posebno interesovali za “Nišvil”, sada je još slabiji, a korona im je izgovor za nezainteresovanost- kaže on.

  Blagojević dodaje da su  organizatori spremni da primene sve preporučene mere zaštite ukoliko se epidemiološka situacija zakomplikuje, ali dodaje da “ne veruje da će do toga doći”.

  – Spremni smo da, ukoliko do toga dođe, razmaknemo stejdževe i stolice u publici na preporučenu socijalnu distancu. Spremni smo da izolujemo izvođače, koji bi se od aerodroma do izlaska na stejdž sreli sa samo troje ljudi. Spremni smo i da posetiocima na ulazu merimo temperaturu i delimo zaštitne maske- precizira on.

  Ovogodišnji, 26. Nišvil bi trebalo da se održi od 7. do 16. avgusta u Niškoj tvrđavi i na drugim lokacijama u Nišu. Glavni festivalski program je planiran od 13. do 16. avgusta.

  Planirano je više od deset stejdževa, na kojima će publika se, osim uživanja u džez i fjužn muzici, moći da vidi i pozorišne, filmske, književne i strip sadržaje.

  Hedlajneri se znaju, ali ih organizatori još ne saopštavaju zbog poštovanja ugovornih obaveza.  NKC: Biće Filmskih susreta, Nisomnia verovatno u drugom terminu, a Horske svečanosti sledeće godine

  U Nišu će letos, u standardnom terminu, biti održan i Festival glumačkih ostvarenja u domaćem igranom filmu Filmski susreti.

  Prema najavi iz Niškog kutlurnog centra (NKC), ovaj festival, 55. po redu, trebalo bi da se održi od 22. do 28. avgusta u Niškoj tvrđavi.

  U NKC kažu da planiraju i održavanje festivala Nisomnia, koji se obično organiozuje Krajem juna, ali da “traže kasniji termin, kako se on ne bi poklopio sa drugim festivalima”.

  Izvesno je da će ovogodišnje Internacionalne horske svečanosti biti pomerene za sledeću godinu, pre svega zbog toga što okupljaju veći broj učesnika iz inostranstva.

  U NKC dodaju da su ovakve odluke doneli na osnovu mišljenja struke, mera Vlade i stavova niškog Štaba za vanredne situacije.

  Eventualne izmene odluka diktiraće razvoj epidemiološke situacije.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi