More

  Blagojević: Nedopustivo je da Niš Šabanu Bajramoviću oduzme bulevar

  Direktor Nišvil džez festivala Ivan Blagojević smatra da je nedopustivo da se posle 15 godina velikom umetniku Šabanu Bajramoviću “oduzme bulevar koji nosi njegovo ime”.

  Odbornici Skupštine grada Niša 25. aprila će glasati o predlogu da Bulevar Šabana Bajramovića ubuduće nosi naziv po preminulom vođi „Noćnih vukova“ Saši Saviću Švabi.

  -Skupština planira da Stočni trg, kako je nezvanični naziv romske mahale, dobije naziv po Bajramoviću. U tom zapuštenom delu grada ne postoji nikakav trg, već samo mala krivudava ulica pod imenom Stočni trg, od desetak kuća, pretesna za bilo kakav saobraćaj-kaže Blagojević.

  Prema njegovim rečima, na ovaj način Niška skupština narušava status Niša kao Evropskog grada tolerancije koji je jednom pripadniku romske manjine podigao i spomenik i dodelio bulevar.

  -Poruka koja se šalje javnosti je da mu je mesto među njegovim Romima u devastiranom Stočnom trgu. Inače Šaban nije živeo na Stočnom trgu već upravo u ulici u blizini Bulevara Šabana Bajramovića. Ova svojevrsna getoizacija velikog umetnika dolazi upravo u trenutku kada je Nišvil postigao dogovor sa najčuvenijim džez muzejom na svetu iz New Orlensa da Bajramović bude prvi umetnik iz Srbije koji ce sredinom juna dobiti postavku u tom muzeju-naglašava Blagojević.

  Grad Niš, dodaje on, rizikuje da izgubi status najtolerantnijeg grada i dobije kritike za latenti rasizam prema jednom od svojih najvećih umetnika.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi