More

  BIVŠI GENERAL I BEZBEDNJAK MOMIR STOJANOVIĆ: UKOLIKO SE VLAST NE URAZUMI, NEMIRI U SRBIJI VEĆ KRAJEM GODINE

  • Društvena nestabilnost, koju sociolozi zovu „revolucijom“, poklopiće se sa ubrznim rešavanjem statusa Kosova i Metohije koje će se po svim predviđanjima dogoditi do kraja godine, rekao je Stojanović, general u penziji i nekadašnji direktor Vojnobezbednosne agencije, komentarišući najnovije analize pojedinih sociologa da Srbiji, kako su kazali, predstoji sve veća represija, kao i da smena aktuelne vlasti ne može biti mirna
  • Već su primetne osnovne konture statusa KIM koje je definisala vlast, a koje se neće svideti najvećem broju građana, zbog čega je razrađen širok spektar aktivnosti koji treba da doprinese da građani što bezbolnije prihvate takvo rešenje i da se izbegnu ozbiljniji društveno- politički potresi, rekao je on za dnevni list Danas
  • General Stojanović je ocenio da će represivne mere vlasti rasti kako se bude bližilo konačno rešenje statusa KIM, a uvećavalo nezadovoljstvo građana koji, uprkos drugačijim i velikim pričama te iste vlasti, sve teže žive
  • Na pitanje: kako procenjuje da bi se mogli ponašati pripadnici vojske i policije u slučaju eventualnih građanskih nemira, on odgovara da se Vojska Srbije neće mešati u unutrašnja previranja, a da će se policija podeliti na one koji su zaposleni poslednjih godina po političkoj liniji i koji će izvršiti svako naređenje i „odgovorne profesionalce“ koji će vlastima otkazati poslušnost
  • Stojanović je ocenio da je aktuelna vlast stavila sve državne resurse u funkciju zaštite svoje politike i pozicija i da dnevno vodi psihološko- propagandni rat protiv svojih građana, sve sa ciljem da dokaže da nema alternativu
  foto: Medijska kutija

  Ukoliko se aktuelna  vlast ne urazumi- a ne pokazuje znake da je na to spremna, Srbiji već krajem godine predstoje nemiri i nestabilnost koju sociolozi ovih dana nazivaju „revolucijom“, ocenio je general u penziji i nekadašnji direktor Vojnobezbednosne agencije Momir Stojanović, koji je pre nekoliko godina bio predsednik parlamentarnog Odbora za kontrolu službi bezbednosti i poslanik Srpske napredne stranke (SNS), a danas je odbornik grupe građana „Iskreno za Niš“ u lokalnoj skupštini.

  – Ovakva društvena nestabilnost poklopiće se sa ubrznim rešavanjem statusa Kosova i Metohije (KIM), koje će se po svim predviđanjima dogoditi do kraja godine. Rešavanje ovog pitanja biće prelomna tačka koja će opredeliti društveno- politička zbivanja u zemlji- rekao je u intervjuu za Danas  general Stojanović, komentarišući „sa bezbednosnog aspekta“  najnovije analize nekih od renomiranih sociologa da Srbiji, kako su kazali, predstoji sve veća represija, kao i da smena aktuelne vlasti ne može biti mirna.

  – Već su primetne osnovne konture statusa KIM koje je definisala vlast, a koje se neće svideti najvećem broju građana. Zbog toga je razrađen širok spektar aktivnosti koji treba da doprinese da građani što bezbolnije prihvate takvo rešenje i da se izbegnu ozbiljniji društveno- politički potresi. Ipak, ovo će uticati na dodatni pad rejtinga vladajuće stranke, koji već postoji zbog sve lošijeg socijalnog statusa građana- rekao je Stojanović.

  On je ocenio da je „izvesno“ da Srbija uskoro ulazi  u period političke nestabilnosti.

  – Represivne mere vlasti rašće kako se bude bližilo konačno rešenje statusa KIM, a uvećavalo nezadovoljstvo građana koji, uprkos drugačijim i velikim pričama te iste vlasti, sve teže žive. Situacija u kojoj, postoji očigledna rešenost vlasti da po svaku cenu brani svoje pozicije, a sa druge strane postoji nezadovoljstvo građana iz ovih razloga, mogla bi biti okidač za šire proteste i nemire koji prete izazivanju haosa i opšte nestabilnosti- rekao je on, dodajući da „nažalost, aktuelna opozicija nije u stanju da ‘prihvati’, artikuliše i kanališe nezadovoljstvo građana“.

  General Stojanović je ocenio da posebno „zabrinjava“ što je vrh vlasti „ubeđen“ da je politika koju vodi najbolja za građane Srbije i da jedino ona nudi bolji život i budućnost, a da su sve druge političke alternative loše.

  – Svi državni resursi su stavljeni u funkciju zaštite politike i pozicija aktuelne vlasti, a ne u funkciju zaštite vitalnih državnih interesa. Vlast dnevno vodi psihološko- propagandni rat protiv svojih građana, nastojeći da ih ubedi u ispravnost svega što radi. Ona sve više kreira događaje i procese u javnom i političkom životu koji bi trebalo da široj javnosti pokažu da je samo ona dobra i uspešna, i da nema alternativu. Parade, vežbe, smotre, naoružavanje, dežurni analitičari, tabloidi, skoro svi elektronski i štampani mediji… angažovani  su na tom zadatku- rekao je on.

  Na pitanje: kako procenjuje da bi se mogli ponašati pripadnici vojske i policije u slučaju eventualnih građanskih nemira, on odgovara da će njihovo postupanje biti „različito“ i „podeljeno“.

  – Iluzorno je očekivati da će Vojska Srbije danas da se umeša u bilo koje, pa i ovo unutrašnje pitanje. Ali, sve je veće nezadovoljstvo pripadnika MUP-a, zbog loših kadrovskih rešenja, sve veće nestručnosti i sve veće političke zloupotrebe njenih pripadnika. Zato je realno očekivati da će policija u slučaju građanskih nemira biti podeljena na one koji su poslednjih godina zaposleni po političkoj podobnosti, i koji će slepo izvršavati naređenja, i stručne i odgovorne profesionalce koji će otkazati poslušnost- kazao je.

  On je dodao da sve okolnosti ukazuju da je „krajnje vreme“ da se vlast urazumi i da sa predstavnicima opozicionih političkih opcija otpočne dijalog o osnovnim zahtevima koje su iznedrili aktuelni građanski protesti, među kojima su najvažniji sloboda medija, izmene izbornih zakona i ažuriranje biračkih spiskova.

  – Ako se to ne bude dogodilo, predstoje nam velike turbulencije i opšta društvena kriza- zaključio je general Stojanović za Danas.


  KO JE GENERAL STOJANOVIĆ?

  General Momir Stojanović je krajem 90.tih bio načelnik Odeljenja za operativne poslove Komande Prištinskog korpusa Treće armije Vojske Srbije i Crne Gore. Direktor VBA bio je od januara do maja 2004, kada je smenjen, a unapređen u čin general- majora i imenovan je za načelnika Niškog korpusa.

  Bio je svedok na suđenju generalu Vladimiru Lazareviću pred Haškim tribunalom, gde je između ostalog kazao da je OVK tokom 1998. i 1999. godine OVK 1998. godine organizovala iseljavanje albanskog stanovništva iz sela na Kosovu. U februaru 2015. godine Interpol je na zahtev Euleksa za njim raspisao „crvenu“ međunarodnu poternicu zbog sumnje da je povezan sa ratnim zločinima na Kosovu 1999, a Fond za humanitarno pravo ga je iste godine, u „Dosijeu Reka“, povezao sa nekim od najtežih ratnih zločina u selima oko Đakovice.

  On je te navode negirao, tvrdeći između ostalog da nije ni bio prisutan na nekima od mesta u kojima su se dogodili zločini, a sa kojima ga povezuju.

  Politički je aktivan nakon penzionisanja, od 2007. godine, kao pripadnik SRS, SPS i SNS. Na izborima 2012. i 2014. godine izabran je za poslanika SNS, koji je napustio 2016, postajući u međuvremenu njen kritičar.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi