More

  BIVŠI DEKAN NIŠKOG MEDICINSKOG FAKULTETA MILAN VIŠNJIĆ OSLOBOĐEN OPTUŽBI

  • Viši sud u Nišu nije prihvatio tvrdnje optužbe da je Višnjić oštetio fakultet za 7.058.964, 43 dinara tako što je od 2008. do 2012. godine oslobodio plaćanja dela školarine 82 studenta, pošto je sve odluke donosio kolegijum fakulteta
  • Još tokom istrage “otpale” su sumnje da je on zloupotrebio službeni položaj tako što je navodno samoinicijativno uvećavao plate nenastavnom osoblju i naložio da se svim zaposlenima koji su radili na projektima isplati deo prethodne plate, što je takođe bilo navedeno u krivičnoj prijavi
  • Višnjić ocenjuje da je “od samog početka jasno da optužnica nema nikakvog osnova, da je proces montiran i da je reč o političkoj ujdurmi”
  • On najavljuje da će kada presuda postane pravosnažna tražiti naknadu štete, a da razmišlja da pokrene postupak protiv tadašnjeg višeg tužioca Edvarda Jerina i policijskog funkcionera Dejana Anđelkovića za zloupotrebu službenog položaja
  • Višnjić  smatra da je njegov “progon” započeo nakon što je krajem 2011. godine javno ukazao na zloupotrebe prilikom vanstandardnog lečenja multiple skleroze u Kliničkom centru Niš, u koje su bili umešani neki vaskularni hiruzi, radiolozi i neurolozi “bliski vlastima”

  foto. List Danas

  Bivši dekan Medicinskog fakulteta u Nišu Milan Višnjić potvrdio je danas za Medijsku kutiju da je oslobođen svih optužbi za zloupotrebu službenog položaja, zbog kojih je pre pet godina uhapšen, a nakon toga proveo u pritvoru skoro tri meseca.

  Viši sud u Nišu izrekao je prošlog petka prvostenu oslobađajuću presudu, uz obrazloženje da u Višnjićevim radnjama nema elemenata krivičnog dela. Presuda je saopštena usmeno, a nakon što bude dostavljena u pisanoj formi  moguće je podnošenje žalbe pred drugostepenim sudom.

  Studenti oslobađani dela školarine u iznosima od 500 do 1.000 evra

  Više javno tužilaštvo je u optužnici tvrdilo da je Višnjić izvršio krivično delo zloupotreba položaja u produženom trajanju tako što je, kako se navodi, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja, od 2008. do 2012. godine oslobodio jedne rate školarine 82 studenta prve godine sa takozvane “engleske grupe”, na Odseku medicina, farmacija i stomatologija.

  Prema navodima optužnice, on je to činio suprotno Odluci o visini školarine za studente koji plaćaju školarinu. Medicinski fakultet, pritom, nije imao normativni akt u kojem se navode  merila za utvrđivanje uslova o umanjenju školarine, pa pojedinačna rešenja o delimičnom oslobađanju od školarine nisu sadržala obrazloženje zbog čega je to učinjeno.

  Višnjić je na taj način za studente pribavio korist u ukupnom iznosu od 7.058.964, 43 dinara, nanevši u istom iznosu štetu fakultetu. Studenti su u proseku oslobađani školarine u iznosu od 500 do 1.000 evra, navedeno je u optužnici.

  Višnjić: “Žao mi je što nismo oslobodili još više studenata”

  Viši sud je, međutim, uvažio tvrdnje odbrane da  je delimično oslobađanje od školarina realizovano u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, uputstvom Ministarstva prosvete koje reguliše tu oblast, Statutom Medicinskog fakulteta i Statutom Univerziteta Niš.

  Odbrana je podnela dokaze da je odluke o oslobađanju donosio Kolegijum fakulteta, sastavljen od 19 članova, među kojima je, uz dekana, i osam prodekana, student prodekan, predsednik Studentskog parlamenta, sekretar fakulteta i šest šefova stručnih službi. Dekan ili prodekan samo su potpisivali pojedinačna rešenja, te je tako prodekan potpisao 31 rešenje. To su tokom suđenja potvrdili i svi ispitani svedoci.

  Sud je uvažio i argument da po Zakonu o visokom obrazovanju, školarine spadaju u sopstveni prihod fakulteta. Prema uputstvu Ministarstva, odluke o eventualnom oslobađanju ili umanjenju školarina “u isključivoj su nadležnosti visokoškolske ustanove”. Kolegijum Medicinskog fakulteta nije se pridružio gonjenju, ocenjući da “postupanjem okrivljenog Višnjića fakultet  nije oštećen”.

  –  Da mogu da se vratim u prošlost, opet bih uradio isto. Jedino mi je žao što nismo oslobodili plaćanja dela školarine još veći broj studenata. Ona je tada iznosila 3.000 evra, a znamo kako živimo i koliko smo siromašni- rekao je Višnjić krajem prošle godine, na promociji svoje knjige “Političke rešetke”, u kojoj opisuje vreme provedeno u pritvoru.

  foto: m.k.

  Dve navodne zloupotrebe “otpale” u toku istrage

  U optužnici Višeg tužilaštva nisu se našle još dve navodne zloupotrebe za koje je Višnjić prvobitno bio osumnjičen. U krivičnoj prijavi je, naime, bilo navedeno da se on sumnjiči za tri zloupotrebe kojima je oštetio fakultet za ukupno 168 miliona dinara i 70.000 evra. Dve “zloupotrebe” eliminisane su u toku istražnog postupka, a  optužnici je ostala “samo” jedna

  Višnjić je prvobitno bio osumnjičen da je oštetio fakultet i tako što je od septembra 2008. do marta 2011. godine “samoicijativno uvećao koeficijente plata nenastavnom osoblju suprotno Uredbi Vlade koja se odnosi na trošenje budžetskih sredstava”.

  On je, takođe, u krivičnoj prijavi osumnjičen da je naneo štetu fakultetu tako što je “od maja 2007. do decembra 2011. naložio službi knjigovodstva da svim zaposlenima koji su radili na fakultetskim projektima isplati odredjeni procenat od predhodne plate, iako projekti nisu bili usvojeni”.

  Istraga je utvrdila da su plate nenastavnom osoblju- administrativnim radnicima, čistačicama, kafe kuvaricama ili vodoinstalaterima, uvećane za 30 odsto na osnovu odluke Saveta fakulteta, a da je uvećanje isplaćeno iz sopstvenih sredstava fakulteta, tako da ne podleže Uredbi Vlade.

  Utvrđeno je, takođe, da su zaposlenima isplaćivani honorari za učešće u projektima po ugovoru o delu i u propisanoj visini do 50 odsto od predhodne plate, i to tek nakon što je Savet fakulteta usvojio program svakog projekta i spisak svih učesnika projekta.

  Nakon njegove prozivke država obustavila vanstandarno lečenje multiple skleroze

  – Bilo je od samog početka jasno da optužnica nema nikakvog osnova, da je proces montiran i da je reč o političkoj ujdurmi. Uhapsili su me kao najvećeg kriminalca, a da nisam ni znao zbog čega, jer me policija, tužilaštvo ili bilo ko treći ništa nije pitao ili tražio od mene dokumentaciju- kaže Višnjić za Medijsku kutiju.

  On najavljuje da će kada presuda postane pravosnažna sudski zahtevati naknadu štete, a da razmišlja i o pokretanju postupka protiv tadašnjeg višeg tužioca Edvarda Jerina i načelnika Odeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Niš Dejana Anđelkovića. Prema njegovoj oceni, oni su zloupotrebili službeni položaj  jer su “formalno stajali iza njegovog neosnovanog hapšenja i procesa”.

  Višnjić tvrdi da je policijska, sudska i medijska kampanja protiv njega započela nakon što je ukazao na zloupotrebe u niškom zdravstvu, iz kojih su pojedine njegove kolege, među kojima je bilo “dosta miljenika vlasti”, izvukle značajnu finansijsku korist.

  Podseća da je krajem 2011. godine  organizovao konferenciju za štampu, pod nazivom „Kolubara u zdravstvu“, na kojoj  je oštro kritikovao „ogromno” trošenje para na vanstandardno lečenje multiple skleroze u Kliničkog centra Niš (KC) metodom dilatacije venskih krvnih sudova vrata, koja je bila neispitana i nepriznata kao metod lečenja te bolesti.

  Sve takve intervencije kod domaćih pacijenata plaćao je Republički fond zdravstvenog osiguranja, a neki od angažovanih 60 lekara i zdravstvenih radnika su na ime dopunskog rada, koji su inače realizovali u redovno radno vreme, zarađivali po više od 300.000 dinara mesečno.

  Nakon otvaranja tog pitanja, reagovalo je Ministarstvo zdravlja, zaštitnik građana Saša Janković i drugi organi, tako da je studija prekinuta, a izdašne sume novca „izbijene“ iz džepova grupe vaskularnih hiruga, radiologa i neurologa.

  Smenjen sa funkcija još dok je bio u pritvoru

  – Umesto da taj slučaj bude ispitan i ti ljudi, koji su zloupotrebili ljudsku nesreću i nadu, odgovaraju za otimačinu budžetskog novca, ja sam poslat u zatvor. Oni su za to vreme “preuzeli” Medicinski fakultet, KC i Institut u Niškoj Banji.  Cilj i jeste bio da se ućutkam, a da moj lični i profesionalni uticaj potpuno oslabi, kako bi oni isplivali u prvi plan i radili šta žele- ocenjuje Višnjić.

  On kaže da je još dok je bio u pritvoru u Kazneno- popravnom zavodu Niš (KPZ) privremeno udaljen sa posla u KC-u, a na Medicinskom fakultetu smenjen sa funkcije prodekana za poslediplomske studije, naučno- istraživački rad i finansije, kao sa mesta šefa katedre za hirurgiju.

  O njegovom hapšenju su, kaže, danima izveštavali “svi nacionalni mediji”. Neki od njih su “vodili i otvorenu kampanju”, zbog čega ih je tužio. Dobio je presude u svoju korist, a ti mediji su platili novčane kazne.

  Višnjić je, inače, uhapšen 31. jula 2013. nakon što je sam došao u policiju “na informativni razgovor”, na koji je pozvan telefonom dok je iz Niša putovao za Leskovac, gde je trebalo da operiše. U pritvoru u niškom KPZ-u proveo je 82 dana.

  Bio je na funkciji dekana Medicinskog fakulteta 12 godina, od 2000. do 2012. Penzionisan je 2015. godine.


  PROZIVKA LEKARA BLISKIH VLASTIMA- BEZ REAKCIJE

  U knjizi “Političke rešetke” Višnjić je naveo da iza njegovog hapšenja navodno stoje  kardiolog Zoran Perišić, bivši predsednik Saveta Medicinskog fakulteta Igor Novaković, vaskularni hirurg Dragan Milić, vaskularni hirug Saša Živić, direktor niškog KC i radiolog Zoran Radovanović i kardilog Stevan Ilić. Svi oni su funkcioneri, istaknuti članovi ili bliski SNS-u i SPS-u.

  – Očekivao sam da će neko od njih reagovati  na takvu prozivku, ili me tužiti, ali se to nije dogodilo- kaže Višnjić.

  Knjiga  “Političke rešetke” promovisana je krajem prošle godine, u klubu Medicinskog fakulteta, koji je, prema optužnici, autor knjige oštetio za milionsku sumu.

  (Kraj)

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi