More

  BIRN: JAVNOST NE ZNA DOVOLJNO KAKO SE TROŠI BUDŽETSKI NOVAC ZA MEDIJE

  • Veb sajtovi gradova i opština sadrže najviše informacija i dokumenta o samom konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja, a vanredno malo informacija i dokumenta vezanih za realizaciju medijskih projekata
  • Od deset gradova i opština kojima je upućen poziv da dozvole da radu Strčne komisije za ocenu projekata prisustvuje nezavisni građanski posmatrač samo grad Užice odgovorio je pozitivno

  foto: Birn

  Građani Srbije nisu u dovoljnoj meri obavešteni kako se troše  stotine miliona dinara koji se godišnje izdvajaju za sufinansiranje medijskih projekata, pokazalo je najnovije istraživanje BIRN-a u kojem je indeks trasparentnosti institucija koje raspisuju ove konkurse svega 37 odsto od mogućih 100 odsto.

  U BIRN-u kažu da je ovakav rezultat dobijen detaljnom proverom i analizom informacija i dokumenata  vezanih za prošlogodišnje konkurse za sufinansiranje medijskih projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja koji su dostupni na veb sajtovima deset gradova i opština u Srbiji, među kojima su i Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac. Konkurs nije bio raspisan jedino u Kragujevcu, dok je u Zaječaru bio poništen.

  Analiza transparentnosti veb sajtova ovih lokalnih samouprava pokazala je da je javnost najmanje obaveštena o okolnostima realizacije budžetski podržanih medijskih projekata, a „transparentnost praćenja tih projekata iznosi svega tri odsto od mogućih 100 odsto“.

  Pošto na većini sajtova postoje samo rešenja o osnivanju Stručne komisije za ocenu medijskih projekata i dokumenta o konačnom ishodu konkursa, dok ni na jednom nisu objavljena dokumenta iz kojih se vidi kako je došlo do takve odluke, ocena transparentnosti rada Stručne komisije je 46 odsto.

  Na veb sajtovima gradova i opština daleko su vidljiviji podaci o budžetu opredeljenom za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja, te transparentost ovakvih budžetskih sredstava dostiže 86 od mogućih 100 odsto. Na svim sajtovima objavljeni su iznosi budžeta za informisanje, ali se iz njih uglavnom ne vidi koliko je novca opredeljeno za konkursno sufinansiranje medijskih projekata. Izuzetak je grad Pančevo na čijem sajtu se može jasno naći ovakav podatak.

  Za građane je najvidljiviji sam konkurs, koji je ocenjen indeksom transparentnosti od 95 odsto. Svi gradovi i opštine na svojim sajtovima imaju dokumentaciju i podatke o aktuelnim i ranijim konkursima, izuzev Užica. Izuzetak je i grad Beograd, koji na sajtu ima dokumenta o aktuelnom konkursu, ali ne i dokumentaciju o ranijim konkursima.

  – Svakom zainteresovanom građaninu prvi vid dolaska do potrebnih informacija je uvid u veb-sajtove javnih institucija, tako da smo to prvo analizirali. U narednom periodu analiziraćemo podatke do kojih smo došli kroz intervjue sa nadležnima, kao i na osnovu zahteva za slobodan prostup informacijama od javnog značaja, kaže Tanja Maksić, koordinatorka programa BIRN-a.

  Ona je kazala da će BIRN osim medijskih konkursa istraživati i nivo transparentnosti pojedinačnih davanja, javnih nabavki, direktnih ugovaranja, kao i donacija i sponzorstava, što su takođe forme za finansiranje medija koje stoje na raspolaganju javnim institucijama,

  BIRN je, inače, svim gradovima i opštinama „iz uzorka“ nedavno uputio poziv da dozvole da radu Stručne komisije za ocenu projekata prisustvuje nezavisni građanski posmatrač, što međunarodni stanardi poznaju, dok Model Lokalnog antikorupcijskog plana, koji je donela Agencija za borbu protiv korupcije, preporučuje kao vid građanske kontrole organa, organizacija i tela koje se bave javnim javnim interesom i raspodelom budžetskog novca.

  Od svih lokalnih samouprava jedino je grad Užice dozvolio da radu Stručne komisije prisustvuje građanski posmatrač, dok su ostale takav poziv odbile ili na njega  nisu odgovorile.

  Istraživanje transparentnosti načina finansiranja medija je, inače, deo trogodišnjeg projekta „Javni novac za javni interes“, koji realizuje konzorcijum BIRN-a, NUNS-a i Fondacije Slavko Ćuruvija.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi