More

  BIA ćuti o smeni funkcionera u Nišu, nezvanični izvori spekulišu

  • Odluka o razrešenju načelnika Regionalnog centra Bezbednosne informativne agencije (BIA) u Nišu Vladimira Vučkovića i njegovog zamenika Dušana Ćirkovića doneta je u vrhu BIA, a “poslednju reč” imao je direktor Bratislav Gašić, kome prošlogodišnje izmene Zakona o BIA daju velika ovlašćenja u organizovanju službe
  • Doskorašnji šef niške BIA sklonjen je tako što je navodno unapređen u savetnika direktora agencije Gašića, a njegov zamenik tako što je “postavljen za šefa Odeljenja u Prokuplju”
  • Vučković i Ćirković su navodno smenjeni zbog slabih rezultata u radu, kao i loših međuljudskih odnosa i kompromitovanja službe
  • Nezvanični izvori su, takođe, kazali da su smeni Vučkovića navodno doprineli pojedini funkcioneri niške SNS, zamerajući mu da “nije dovoljno kooperativan” prema onima iz redova te stranke koji su kršili zakon
  • Ffunkcioneri BIA su smenjeni nakon što su navodno u niškom Regionalnom centru saslušani  Ivan Dimitrijević i  Miloš Radosavljević, koje Direkcija Kosovske policije i Specijalno tužilaštvo Kosova sumnjiče da su umešani u ubistvo Olivera Ivanovića, dok  Vučić tvrdi da su studenti koji sa ubistvom nemaju veze

  Načelnik Regionalnog centra Bezbednosne informativne agencije (BIA) u Nišu Vladimir Vučković, kao i njegov zamenik Dušan Ćirković, smenjeni su nedavno, a o razlozima za smenu se sve više spekuliše, pošto zvaničnih informacija nema.

  Za sada je izvesno je da je odluka o razrešenju doneta u vrhu BIA u Beogradu, a da je “poslednju reč” imao direktor Bratislav Gašić, kome prošlogodišnje izmene Zakona o BIA daju velika ovlašćenja u organizovanju službe.

  Prema tvrdnjama pojedinih medija, Vučković i Ćirković navodno su smenjeni zbog slabih rezultata u radu, kao i loših međuljudskih odnosa i kompromitovanja službe.

  Doskorašnji šef niške BIA sklonjen je tako što je navodno unapređen u savetnika direktora agencije Gašića, a njegov zamenik tako što je “postavljen za šefa Odeljenja u Prokuplju”.

  Nezvanični izvori Medijske kutije kažu da u ovakvim tvrdnjama “ima prilično istine”.

  Prema nepotvrđenim informacijama, smene su usledile nakon što su prošle sedmice u niškom Regionalnom centru BIA saslušani  Ivan Dimitrijević i  Miloš Radosavljević, koje su Direkcija Kosovske policije i Specijalno tužilaštvo Kosova osumnjičili za umešanost u slučaj ubistva Olivera Ivanovića, pozivajući građane, na albanskom jeziku, da im pomognu u identifikaciji.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ubrzo nakon tog poziva saopštio da “nije reč ni o kakvim ubicama”, nego o “studentima” Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, koje su već “ispitali naši državni organi”.

  – Oni su dali izjave i bili su spremni da idu na poligraf, a tog jutra kada se dogodilo ubistvo bili su na kolikvijumu- kazao je.

  Nezvanični izvori su, takođe, kazali da je Vučkoviću, osim propusta u radu, navodno  zamereno i što “nije bio dovoljno kooperativan” i “spreman da ćuti o kršenju zakona” od strane pojedinih funkcionera Srpske napredne stranke (SNS) u Nišu.

  – Funkcioneri niškog SNS-a su značajno doprineli njegovoj smeni- kažu oni.

  Izvesno je da je Regionalni centar BIA u poslednjih godinu dana u delu javnosti spominjan i po negativnim događajima koji su potencijalno ukazivali na probleme u njegovom funkcionisanju.

  U novembru prošle godine zapaljen je službeni automobil smenjenog zamenika načelnika niške BIA Ćirkovića, a prema dostupnim podacima “taj slučaj još uvek nije rasvetljen”.

  Automobil je bio jedno od više od 20 vozila koja su zapaljena u poslednje dve i po godine, a od kojih dobar deo nije rasvetljen.

  U piromanskim akcijama, uglavnom noćnim, zapaljeni su i automobili dva gradska funkcionera iz redova Srpske napredne stranke (SNS), kao i pet policijskih funkcionera i članova njihovih porodica.

  Pre godinu dana, takođe, službenik niškog Regionalnog centra BIA Branko Đorđević dostavio je medijima otvoreno pismo u kojem je naveo da je “nezakonito penzionisan” nakon što je nadređenima i nadležnima prijavio “nezakonite radnje pojedinih pripadnika” centra, koji deluju “u okviru neformalne interesne grupe”.

  – Umesto adekvatnog postupanja po ovim informacijama, lica na čije sam nezakonitosti ukazivao su napredovala u hijerarhiji, a prema meni je preduzeta čitava lepeza mera odmazde i organizovana je moja profesionalna, finansijska i socijalna “smrt”- naveo je tada Đorđević.

  On je dodao da je o ovakvim propustima unutar niške BIA obavestio direktora agencije Gašića, premijerku Anu Brnabić, predsednicu Skupštine Maju Gojković, ministarku pravde Nelu Kuburović, a da je zatražio i sastanak sa predsednikom Srbije Vučićem.


  NIŠKI SNS UTICAO NA SMENU?

  Prema nepotvrđenim informacijama iz naših izvora, Vučkoviću je “ozbiljno zamereno” i što “nije bio dovoljno poslušan” i “spreman da ćuti o kršenju zakona” od strane funkcionera SNS-a u Nišu. Niški funkcioneri SNS-a su navodno “značajno doprineli njegovoj smeni”.

  – Ne znam pouzdano koliko je to tačno, ali su već objavljeni podaci da je od 2016. godine u BIA primljeno oko 200 ljudi, mahom stranačkih kadrova, od kojih je značajan broj završio privatne fakultete sumnjivog kredibiliteta. Kapacitet ove važne službe je ugrožen jer su umesto ozbiljnih profesionalaca primani podobni trgovci, mesari i ostali- rekao je za Medijsku kutiju general Momir Stojanović, bivši direktor Vojno- bezbednosne agencije.

  On je dodao da je krajnje neophodna departizacija službi bezbednosti, podsećajući da je u Zakonu o BIA navedeno da pripadnici te službe moraju biti politički, ideološki i interesno neutralni.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi