More

  Bez vode će stradati oko 1.000 krava i konja na Suvoj planini

  • Od proteklog vikenda 800 krava i 200 konja na Suvoj planini bez vode jer je presušio izvor Rakoš
  • Meštani iz sela na Suvoj planini upozoravaju da su krave i konji već iscrpljeni bez vode, i apeluju da se pomogne kako životinje ne bi stradale od žeđi
  • Suša je velika i na izvoru proteklih mesec dana nije bilo dovoljno vode pa nam je u pomoć priskočila Vojska Srbije i opština, koja je sisternama  odvozila  vodu do Rakoša, sve do subote, objasnio je Jovan Miljković iz sela Mali Krčimir, kod Gadžinog Hana
  • Opština Gadžin Han je, kako je kazao,  proteklog meseca iz svog budžeta plaćala gorivo za vojne cisterne, a meštani su od svojih para plaćali cisterne privatnih firmi da i one pomognu, ali sada ni jedni ni drugi nemaju više para
  • Jovanović je upozorio da 29 stočara iz Malog Krčimira,  koji imaju krave na ispaši na Suvoj planini, ne mogu da ih vrate kući jer i u selu nema vode već 20 dana
  • Izvor Rakoš na Suvoj planini udaljen je od Niša svega sedamdesetak kilometara i do njega se stiže makadamskim pute
  Foto: Fejsbuk

  Stado od 800 krava i krdo od 200 konja, koja se nalazi na ispaši na Suvoj planini, od proteklog  vikena su bez vode, nakon što je potpuno presušio jedini izvor.

  Meštani iz sela na Suvoj planini upozoravaju da su krave i konji već iscrpljeni bez vode, i apeluju da se pomogne kako životinje ne bi stradale od žeđi.

  Jovan Miljković iz sela Mali Krčimir u opštini Gadžin Han rekao je  novinarima  da se “na Suvoj planini dešava prava prirodna katastrofa zbog koje bi „kamen zaplakao“.

   -Stočari apeluju na sve nadležne državne organe, ali i ljude dobre volje da se hitno pomogna da se obezbedi vodu za već iscrpljene životinje. Suša je velika i na izvoru proteklih mesec dana nije bilo dovoljno vode pa nam je u pomoć priskočila Vojska Srbije i opština. Cisternama je odvožena voda do Rakoša, sve do subote. Tada je vojsci istekao ugovor na osnovu kojeg su izvozili vodu i povukli su svoja vozila-precizirao je Miljković.

  Opština Gadžin Han je, kako je kazao,  proteklog meseca iz svog budžeta plaćala gorivo za vojne cisterne, a meštani su od svojih para plaćali cisterne privatnih firmi da i one pomognu, ali sada ni jedni ni drugi nemaju više para.

  -Mi stočari iz Malog Krčimira, ali i belopalanačkih sela Mokra, Bežište i Kosmovac, koji takodje imaju krave i konje na ispaši na Suvoj planini, molimo za što hitniju pomoć kako životinje ne bi uginule. Do sada smo svaki izlazak cisterne sa vodom na planinu plaćali 12.000 dinara i  utrošili smo 3.000 evra. Većina stočara više nema para za plaćanje cisterni, a to su i male količine koje sami možemo da obezbedimo. Jedna cisterna privatnika izveze šest tona, a životinjama je gore dnevno potrebno 50 tona vode-rekao on.

  Foto: Fejsbuk

  Prema njegovim rečima, 29 stočara iz Malog Krčimira,  koji imaju krave na ispaši na Suvoj planini, ne mogu da ih vrate kući jer i u selu nema vode već 20 dana.

  -Nemamo vodu ni za piće, ni za životinje. Seoski vodovod ljudi iz Direkcije za izgradnju u Gadžinom Hanu, zatvaraju da bi se voda prikupila i mogla da poteče svaki četvrti, peti dan. Tada natočimo vodu za piće i toliko-kazao je Miljković.

  Miljković je rekao da se i prethodnih jeseni javljao manjak vode na Suvoj planini, ali da ovakvu sušu i prirodnu katastrofu ne pamte ni najstariji meštani.

  Izvor Rakoš na Suvoj planini oko kojeg se od subote uzaludno okuplja krdo krava i konja, inače,  udaljen je od Niša svega sedamdesetak kilometara , ali nema asfalta već samo makadamski put.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi