More

  BESPLATNA PRAVNA POMOĆ ZA ŽRTVE TORTURE I NEČOVEČNOG POSTUPANJA I TOKOM OVE GODINE

  • Žrtve torture I nečovečnog postupanja mogu i u 2019.godini da se obrate Centru za ljudska prava Niš, kako bi dobili besplatnu pravnu pomoć I pravno zastupanje.
  • Advokat Stevan Arambašić naglašava da svi prostori u kojima su osobe lišene slobode kretanja  “predstavljaju potencijalni okvir gde može doći, i u velikom procentu slučajeva dolazi, do nehumanog i nečovečnog postupanja,odnosno do torture”.
  • U Centru očekuju da najveći broj žrtava traži besplatnu pravnu pomoć zbog nečovečnog postupanja prilikom policijskoj zadržavanja.

   

  foto: Saša Đorđević

  Centar za ljudska prava Niš nastaviće i u 2019. godini da pruža besplatnu pravnu pomoć i pravno zastupanje pred sudovima za žrtve torture i nečovečnog postupanja.

  U skladu sa Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći, građanima sa teritorije cele Srbije mogu da se jave za pružanje pravne pomoći i pravno zastupanje, a za to su  angažovani advokati iz NIša, Beograda, Novog Sada i Novog Pazara koji imaju veliko iskusto u oblasti ljudskih prava. Advokati će  pred sudom zastupati 10 žrtava, a pravne savete će dobiti od 120 do 150 osoba.

  Stevan Arambašić, advokat iz Novog Sada, bivši sudija i zamenik pokrajinskog ombudsmana zadužen za mesta zatvaranja, tada je kazao  da su tortura i nehumano postupanje apsolutno zabranjeni i da u korpusu ljudskih prava predstavljaju jednu od najznačajnijih stavki.

  On je precizirao da svi prostori u kojima su osobe lišene slobode kretanja  “predstavljaju potencijalni okvir gde može doći, i u velikom procentu slučajeva dolazi, do nehumanog i nečovečnog postupanja, odnosno do torture”.

  U niškom Centru za ljudska prava očekuju da najveći broj žrtava traži besplatnu pravnu pomoć zbog nečovečnog postupanja prilikom policijskoj zadržavanja.

  Centar je besplatnu pravnu pomoć žrtvama torture počeo da pruža od kraja marta prošle godine u okviru projekta „Sveobuhvatna akcija protiv torture”, čiji je autor Međunarodna mreža pomoći (IAN),a finansira ga Evropska komisija. Partneri na ovom projektu su Centar za ljudska prava Niš i Centar za gradjansku inicijativu iz bivše jugoslovenske republike Makedonije.


  PRIJAVA TORTURE I NEČOVEČNOG POSTUPANJA

  Potencijalne žrtve torture i nečovečnog postupanja zbog dobijanja besplatne pravne pomoći i zastupanja pred odgovarajućim sudovima treba da se jave na telefon Centra za ljudska prava-Niš : 018  524 332 , pošalju pismo na e-mail adresu: ni_cent@eunet.rs ili poštom na adresu : Centar za ljudska prava Niš, Ulica cara Dušana, br. 54  PC „Dušanov Bazar“ Kupola, lokal 202  18000 Niš.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi