More

  BANĐUR: LOKAl PATRIOTIZAM NE SME DA BUDE KRITERIJUM ZA DODELU NAZIVA ULICA

  • Predsednik Ruske stranke Miroslav Milosavljević najavio je pokretanje peticije da se “oduzme “ ulica Dragiši Cvetkoviću u Nišu jer je 1939.godine uveo fašističke zakone protiv Jevreja i Roma
  • Ulica Cvetkovića šteti dolasku izraelskih investitora jer Izraelci znaju ko je bio on -ocenio je Milosavljević
  • Iako je Cvetković rodom iz Niške Banje, trebalo je da se utvrde sve činjenice iz njegovog života pre nego što mu se oda počast i jedna ulica se nazove njegovim imenom, rekao je za Medijsku kutiju zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur
  • Deo istoričara podseća da je Niš “ procvetao” u vreme dok je Cvetković bio gradonačelnik Niša i predsednik Vlade Kraljevine Jugoslavije
  • Cvetković je “nasledio” ulicu koja je nosila ime narodnog heroja Božidara Adžije koji je bio borac za prava radnika, pravnik i  publicist, a koga su ustaše streljale u zagrebačkom Maksimiru na proleće 1941. godine.

  Zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur ocenio je da se prilikom dodele ili izmene naziva ulica po imenima poznatih ličnosti moraju sagledati svi aspekti života te ličnosti, a da lokal patriotizam ne može da bude presudan kriterijum za donošenje odluke.

  foto: facebook profil

  – Lokal patriotizam ne može da bude presudan kriterijum da bi neko dobio ulicu. Iako je Dragiša Cvetković rodom iz Niške Banje, (koja je jedna od gradskih opština Niša, p.a.), trebalo je da se utvrde sve činjenice iz njegovog života pre nego što mu se oda počast da se jedna ulica u Nišu nazove njegovim imenom – rekao je Banđur za Medijsku kutiju.

  Miroslav Milosavljević , predsednik Ruske stranke i odbornik u Skupštini grada Niša, prethodno je najavio je da će ta stranka pokrenuti peticiju da se Cvetkoviću “oduzme” ulica u širem centru Niša jer je Vlada Kraljevine Jugoslavije, na čijem čelu je bio, 1939. godine uvela fašističke zakone protiv Jevreja i Roma.

  Bojan Marinković, predsedik skupštinske Komisije za nazive delova naseljenih mesta i nazive ulica u Nišu, nije bio dostupan za komentar povodom ovakve inicijative jer je, kako je kazao, “na godišnjem odmoru”.

  foto: facebook profil

  Milosavljević  je, inače, podsetio da Cvetković kao premijer ne samo što je potpisao Trojni pakt sa nacističkom Nemačkom, nego je dve godine pre toga Vlada bez ikakvog pritiska uvela antisemitske zakone.

  –  Izraelska ambasada i njihovi rabini dobro znaju ko je bio Dragiša Cvetković. Ulica Cvetkovića šteti i dolasku izraelskih investitora- ocenio je Milosavljević.

  S druge strane, deo istoričara smatra da je Cvetković zaslužio ulicu jer je Niš “ procvetao” u vreme dok je Cvetković bio premijer i gradonačelnik Niša.

  Ovi istoričari navode da zahvaljujući Cvetkoviću Niš dobio Ortopedsku bolnicu, pijaću vodu, kaldrmisane ulice, Narodno pozorište, zgradu Skupštine u današnjoj Ulici Nikole Pašića, , zgradu Gimnazije “9. Maj” i spomenike Oslobodiocima Niša i kralju Aleksandru.

  Skupština grada Niša je 2007. godine  donela odluku kojom je Ulica Božidara Adžije preimenovana u Ulicu Dragiše Cvetkovića.

  Cvetković je funkciju premijera Jugoslavije obavljao  od 1939. do 27. marta 1941. godine. Njegova vlada je pala posle narodnih demonstracija u Beogradu jer je potpisao Trojni pakt sa nacističkom Nemačkom.

  Proglašen je narodnim neprijateljem 1945. godine. Okružni sud u Nišu rehabilitovao ga je 2009. godine , a njegovo ime od 2007. godine nosi bivša ulica narodnog heroja Božidara Adžije.


  KO JE BIO BOŽIDAR ADŽIJA?  

  Božidar Adžija bio je pravnik, političar, publicista i narodni heroj Jugoslavije, navodi se u Vikipediji. Bio je aktivni borac za radnička prava. Jedan je od prvih pravnika koji je upozoravao na fašističku opasnost, ostajući izvan ortodoksne komunističke ideologije. Autor je brojnih stručnih i popularnih studija i brošura iz filozofskog, političkog, ekonomskog, sociološkog i drugih područja. Ustaše su ga streljale u Maksimiru u Zagrebu na proleće 1941. godine.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi