More

  Balić: Droga sve prisustnija u romskoj zajednici u Nišu

  Foto: Medijska kutija

  Direktor nevladine organizacije „Yurom centar“ iz Niša Osman Balić upozorio je da je problem narkomanije u romskoj zajednici u tom gradu sve prisutniji.

  -Naše udruženje je pokrenulo projekat koji ima za cilj da podstakne prevenciju i pažnju nadležnih lokalnih institucija usmeri ka tom gorućem problemu. Anketiranje mladih od 15 do 20 godina u jednom romskom naselju u Nišu pokazalo da je trećina njih probalo marihuanu, a sedam odsto je redovno koristi.  Anketirani su potvrdili da se u njihovom naselju koristi heroin, marihuana i narkotici u tabletama, a da se različite psihoaktivne supstance prodaju i kupuju u samom naselju-objasnio je Balić.

  Rezultati ove ankete pokazuju da ni jedan od desetoto roditelja koji znaju da im dete koristi psihoaktivne supstane nije potražio savet, a skoro 80 odsto anketiranih mladih je reklo da nikada nije slušalo predavanje o štetnosti psihoaktivnih supstanci.

  -Broj krivičnih dela vezanih za drogu iz godine u godinu raste i ima sve više nasilja u porodici. Droga je povezana sa novcem jer da bi je kupili morate da ga pronađete kako znate i umete, a onda je rezultat toga porast kriminaliteta. Imamo svedočenje majke koja je rekla da je njen sin pretukao svog dedu i oteo mu novac koji je ovaj zaradio sakupljajući otpad-rekao on.

  Prema njegovim rečima, problem narkomanije u romskoj zajednici nije bio prisutan do pre dvadesetak godina.

  -Proteklih godina bio sam svedok „raspadanja“ uglednih i dobro situiranih romskih porodica zato što su njihova deca postali narkotinski zavisnici. Kriminalne grupe su uspele da se uključe u romsku zajednicu i mladima ponude narkotike. Naročito su tome doprinele migracije i povratak mladih ljudi iz zapadnoevropskih zemalja. Postalo je pomodarstvo da se droga proba, a zapravo ne treba je ni probati jer ste posle toga zarobljenik te pošasti-podvukao je Balić.

  Balić je istakao da je potrebno mnogo više raditi na prevenciji i u borbu protiv zloupotrebe psihoaktivnih supstanci. -Vlada Švajcarske i UNOPS kroz program “Lokalno upravljanje za ljude i prirodu” pomogli su nam sa nešto više od 1,4 miliona dinara u nameri da u narednih godinu dana organizujemo široku kampanju informisanja dece i roditelja o svim rizicima korišćenja narkotika i osnujemo Savetovalište za prevenciju narkomanije. U proteklih nekoliko meseci organizovali smo više tribina na temu zloupotrebe psihoaktivnih supstanci-rekao je Balić.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi