More

  BAGERI JAVNOG PREDUZEĆA „UPALI“ U PRIVATNI POSED RISTIĆA BEZ ODOBRENJA NADLEŽNIH

  • Bageri opštinskog javnog preduzeća „Toplica“ upali su na privatnu parcelu  Čedoslave Ristić i njenih rođaka u centru Kuršumlije, na kojoj je i njihova porodična kuća, kojom prilikom su srušili kapiju, uklonili među, prekopali prilaz i iskopali kanal, pravdajući sve to „javnim interesom“
  • Odeljenje za privredu i lokalni ekonomski razvoj Opštine Kuršumlija nije izdalo rešenje kojim se odobrava izvođenje radova na kanalizacionoj i vodovodnoj mreži na parceli Ristića, niti je takav zahtev podnet nadležnom organu, navodi se u dokumentu Opštinske uprave Kuršumlije
  • U preduzeću „Toplica“ tvrde da je sve to učinjeno kako bi se na vodovodno- kanalizacionu mrežu priključilo sedam tamošnjih kuća
  • Ristići tvrde da su sve kuće na tom potezu već odavno priključene na mrežu, a da su/ radovi na njihovoj parceli obavljani isključivo u privatnom interesu „moćnog“ vlasnika susedne parcele, Ivana Todorovića, koji, kako su kazali, radi u Nemačkoj, a njegov bliski rođak je rukovodilac u „Toplici“

  foto: Privatna arhiva

  Upad bagera opštinskog javnog preduzeća „Toplica“ na privatnu parcelu  Čedoslave Ristić i njenih rođaka u centru Kuršumlije, na kojoj je i njihova porodična kuća, kojom prilikom su srušili kapiju, uklonili među, prekopali prilaz i iskopali kanal, pravdajući sve to „javnim interesom“, nisu odobrili nadležni opštinski organi, potvrđeno je Medijskoj kutiji.

  Dok u preduzeću „Toplica“ tvrde da je sve to učinjeno kako bi se „na vodovodno- kanalizacionu mrežu priključilo sedam tamošnjih kuća“, Ristići tvrde da su sve kuće na tom potezu već odavno priključene na mrežu, a da su radovi na njihovoj parceli obavljani isključivo u privatnom interesu „moćnog“ vlasnika susedne parcele, Ivana Todorovića. Prema njihovim rečima, Todorović navodno radi u Nemačkoj, a njegov bliski rođak je rukovodilac u „Toplici“.

  Zbog ovog slučaja, koji se dogodio prošlog meseca, pred sudom će za sada odgovarati  samo vlasnica oštećenog poseda, Čedoslava, i to za krivično delo- oštećenje tuđe stvari. Postupak protiv nje pred Osnovnim sudom u Kuršumliji pokrenulo je osnovno javno tužilaštvo zbog toga što je ona, kako se navodi, u vreme izvođenja radova sišla u tek iskopani kanal i okrnjila postavljenu plastičnu cev.

  Ristići: Dobijamo pretnje

  Čedoslava, koja sa porodicom živi u Nišu, kaže da njih kao vlasnike niko nije obavestio, niti tražio saglasnost za izvođenje ovih radova. Došla na svoj plac kada su joj javili da joj „neki bageri ruše kapiju i prilaz“ i pokušala da sazna da li je, ko i zašto izdao nalog za takve radove. Njen suprug Zoran je tada seo ispred rovokopača, pokušavajući da ga zaustavi. Ubrzo je pozvana policija i privela ih zbog „ometanja radova“, a za to vreme radnici „Toplice“ postavili su sve vodovodno- kanalizacione cevi, kaže ona.

  – Predsednik opštine Kuršumlija Rodoljub Vidić jasno mi je rekao da se radovi izvode po njegovom nalogu i da, čak, troškove izvođenja radova snosi Opština. I pored saznanja i dokumentacije da se to čini na privatnom posedu, nije hteo da naloži obustavu radova-  dodaje.

  Ristić ocenjuje da je reč o siledžijskom ponašanju javne vlasti prema „običnim građanima“, i to za privatne potrebe vlasnika susedne parcele, koji tu još nije izgradio kuću, a „verovatno želi da uveća prostor za gradnju premeštanjem svoje kanalizacione i vodovodne mreže u komšijsko, odnosno njihovo dvorište“.

  Ona dodaje Ristić da članovi njene familije sada više nemaju prilaz porodičnoj kući i da moraju da ulaze sa druge strane, kroz komšijska dvorišta. Put koji vodi do njihove parcele je „potpuno utonuo“, a radnici „Toplice“ su u iskopanom kanalu, jedne do drugih, stavili sve vodovodne i kanalizacione cevi i strujne kablove, što može da bude opasno, pošto je strujni kabl star 50 godina, a nakon ovakvih radova možda je i dodatno oštećen, kaže.

  – Nakon našeg suprotstavljanja ovakvoj bahatosti, pripadnici porodice Todorović, koji se očigledno osećaju moćnima, po komšiluku „obećavaju“ da ćemo „tek sada videti šta će nas snaći“- kaže ona.

  Oprečne izjave opštinskih institucija

  Odmah nakon incidenta „nadležni“ u opštini Kuršumlija davali su oprečne izjave o tome zašto je rušena i prekopavana parcela Ristića. Predstavnici Odeljenja za privredu kazali su novinarima da je javno preduzeće „Toplica“ „intervenisalo na mreži, po hitnom pozivu“.

  Direktor preduzeća „Toplica“ Vojimir Čarapić je, međutim, rekao da je „rađena rekonstrukcija vodovodno- kanalizacione mreže, kako bi se na nju priključilo sedam kuća“, a da Ristići kao vlasnici parcele na kojoj se to radilo o tome nisu obavešteni o radovima jer je „reč o opštem interesu“.

  U odgovoru Opštinske uprave Kuršumlija na zahtev Ristićevih za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, u koji je Medijska kutija imala uvid, navodi se da „ne postoji odluka kojom je utvrđen javni interes na Ristićevoj katastarskoj parceli za izvođenje radova koji se odnose na kanalizacionu i vodovodnu mrežu“.

  – Odeljenje za privredu i lokalni ekonomski razvoj Opštine Kuršumlija nije izdalo rešenje kojim se odobrava izvođenje radova na kanalizacionoj i vodovodnoj mreži na parceli Ristića, niti je takav zahtev podnet nadležnom organu- navodi se u odgovoru.ž

  U ovom dokumentu Opštinske uprave dodaje se i da ona „nema saznanja da postoji projekat koji predstavlja osnov za utvrđivanje javnog interesa za izvođenje ovih radova“.

  UPSS: Država je definitivno nestala

  Udruženi pokret slobodnih stanara iz Niša (UPSS), čiji su Ristići članovi, ocenio je da je ovo „još jedna Savamala u Srbiji“, koja govori o potpunoj nezaštićenosti građana od bahate vlasti.

  – Država je definitivno nestala. Više ne postoji nikakva pravna sigurnost. Ne važe nikakvi zakoni. Ako si vlast, možeš sve. Privatna imovina je zagarantovana, osim ako nekom iz vlasti se ne prisviđa- navodi se u saopštenju UPSS-a.

  Porodica Ristić je, inače, pred Osnovnim sudom u Kuršumliji pokrenula postupak protiv javnog preduzeća „Toplica“ zbog smetanja poseda. Veštak radi procenu štete, a sutra bi trebalo da bude održano prvo ročište.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi