More

  Arhitektura i Filozofski fakultet u Nišu najavili veće školarine

  Za narednu akademsku godinu 27 državnih fakulteta u Srbiji najavilo je povećanje školarina, a među njima su i arhitektura na Građevinsko-arhitektonskom i Filozofski fakultet na Univerzitetu u Nišu.

  Arhitektura traži povećanje školarine za 30.000 dinara, odnosno sa 120.000 na 150.000 dinara, a Filozofski fakultet sa 78.000 na 90.000 dinara.

  Čelnici ova dva fakulteta veće cene školarina pravdaju činjenicom da su porasli komunalni i materijalni troškovi, a da se upravi od njih pokrivaju račune za struju, vodu, grejanje, nabavku materijala i hitne popravke.

  Ostalih 12 fakulteta na Niškom univerzitetu za sada nije najavilo da će tražiti više školarine.

  Maturantkinja Jovana Stošić iz Vranja neprijatno je iznenađena što je baš Filozofski fakultet koji ona želi da upiše povisio školarinu.

  -Ne znam šta ću da radim ukoliko ne uspem da osvojim mesto na budžetskim studijama. Znam da je ogromna konkurencija, a ima malo mesta. Moji roditelji ne zarađuju dovoljno da mi plaćaju stan u Nišu, plus 9.000 mesečno za ratu za školarinu. Gde su tu ostali troškovi, nabavka knjiga i svega drugog što treba mladoj devojci-priča ona.

  Nišlija Luka Mitić, koji se uveliko priprema za farmaciju, smatra da su se nove cene školarine u Srbiji, posebno u Beogradu skoro izjednačile sa školarinama u Italiji, Nemačkoj, Austriji…

  -Mnogi moji drugovi i drugarice žele da studiraju u Beogradu, a ja im govorim da im je bolje o svom trošku da odu u Beč, Minhen ili Milano. Povoljne uslove nudi i Ljubljana. Meni trenutna porodična situacija ne dozvoljava da napustim Niš, posebno što je farmacija u Nišu jako poštovana i što mi nudi mogućnost da se sa njenom diplomom kasnije zaposlim gde hoću-

   Na Univerzitetu u Beogradu cene povećava 14 fakulteta, na novosadskom univerzitetu pet, dok je u Kragujevcu nove cene najavilo šest fakulteta.

  Državni univerzitet u Novom Pazaru još uvek nije saopštio da li će biti povećanja školarina na departmanima, a kako navode znaće se nakon sednice Senata koja će biti krajem marta.

  Ni fakulteti Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici još nisu odlučili da li će povisiti školarine.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi