More

  Antikorupcijski dijalog u Nišu: Potrebna pomoć Evropske unije i OEBS-a za borbu protiv korupcije na lokalu

  • Na antikorupcijskom dijalogu “ Građani Niša protiv korupcije” predloženo je da se potraži pomoć od Evropske unije i OEBS-a kako bi se izdejstvovalo usvajanje novog LAP-a i formiralo novo lokalno antikorupcijsko telo
  • Vesna Crnogorac, koordinatorka projekta kazala je da je prošle godine Srbija po svetskom indeksu percepcije korupcije pala za četiri mesta i da zauzima 91. mesto od 180 zemalja
  • Zorica Miladinović, članica projektnog tima ocenila je da je Niš bio lider u institucionalnoj borbi protiv korupcije, a da je sad na začelju
  • Milan Stefanović iz “Protekte” rekao je da je misija OEBS  već bila na neki način uključena u proces donošenja LAP-ova, pa bi njeno interesovanje za ovaj problem možda i nateralo lokalnu vlast da uradi nešto po tom pitanju
  foto: m.k.

  Deo članova Radnog tima za izradu Lokalnog antikorupcijskog plana (LAP) i nevladin sektor trebalo bi da se obrate Evropskoj uniji i OEBS-u kako bi izdejstvovali usvajanje novog LAP-a i formiranje novog lokalnog antikorupcijskog tela, koje u Nišu kasne dve i po godine zbog opstrukcije lokalne vlasti, predloženo je na antikorupcijskom dijalogu “ Građani Niša protiv korupcije”.

  – Veoma je važno da se u Nišu oživi proces donošenja novog LAP-a jer rezultati godišnjeg istraživanja međunarodne organizacije Transparensi internešenel pokazuju da Srbija u najnovijem svetskom indeksu percepcije korupcije zauzima 91. mesto od 180 pobrojanih zemalja. Iako je Srbija dobila indeks korupcije 39, isti kao prošle godine, ove godine je sa tim rezultatom pala za četiri mesta i rangirala se u donjem delu liste, gde nije bila od 2006. godine-upozorila je koordinatorka projekta “ Građani Niša protiv korupcije” Vesna Crnogorac, koja je i upravnica Centra za integritet i bivša članica LAF-a.

  Članica projektnog tima Zorica Miladinović, koja je i članica Centra i bivša koordinatorka LAF-a, podsetila je da je Niš bio jedan od prve četiri lokalne samouprave koje su još 2011. godine usvojile Lokalni plan za borbu protiv korupcije (LPBPK), u okviru projekta „Gradovi i opštine protiv korupcije“, koji je realizovao BIRODI, te bio jedina lokalna samouprava koja je taj plan u kontinuitetu primenjivala.

  Nakon “nultog LAF-a”, koji se samoraspustio zbog pritiska tadašnjih vlasti koje su izrazile sumnju u njegov legitimitet, pa i samo pravno postojanje, Grad Niš je formirao novi LAF u novembru  2013. godine, uz posredovanje BIRODI-ja. Ovaj LAF je od tada do juna 2017. godine, kada je podneo kolektivnu ostavku, bio jedino nezavisno i funkcionalno antikorupcijsko telo u Srbiji.

  foto: m.k.

  Miladinović je kazala da su predstavnici LAF-a intenzivno radili u Radnom timu za izradu novog LAP-a od jula 2017. do marta prošle godine,  kada su podneli ostavku zbog inertnosti i opstrukcije članova tima iz lokalne samouprave, od kojih su neki zagovarali i nepoštovanje Modela LAP-a koji je izradila Agencija za borbu protiv korupcije, a na osnovu kojeg se ovi planovi donose. Od tada se radni tim nije sastajao, a proces usvajanja novog antikorupcijskog plana je “mrtav”.

  -Niš je bio lider u institucionalnoj borbi protiv korupcije, a sad je na začelju.  Grad najčešće nije poštovao preporuke, sugestije, kritike LAF-a. Nije mu obezbedio ni osnovne uslove za rad. Nije odobrio Kancelariju za pravnu podršku građanima. Očigledno je da nema političke volje i da je borba protiv korupcije propagandna, selektivna, verbalna, papirnata- ocenila je ona.

  Milan Stefanović iz “Protekte” rekao je da OEBS i Nacionalni konvent o Evropskoj uniji prave adrese na koje se se treba obratiti za oživljavanje procesa usvajanja novog LAP-a.

  -Misija OEBS je već bila na neki način uključena u process donošenja LAP-ova, pa bi njeno interesovanje za ovaj problem možda i nateralo lokalnu vlast da  uradi nešto po tom pitanju. Nacionalni konvent bi sigurno mogao da pomogne jer su sada aktuelna pregovaračka poglavlja 23 i 24 za pristup Evropskoj uniji, a borba protiv korupcije u Srbiji je gotovo zamrla-ocenio je Stefanović.

  Učesnici dijaloga su podsetili da Lokalne planove za borbu protiv korupcije i lokalna antikorupcijska tela nisu usvojili, odnosno formirali najveći gradovi u Srbiji- Beograd, Novi Sad i Niš. U Modelu LAP-a koji je donela Agencija se navodi da je rok za usvajanje takvih planova 30. juni 2017. godine, ali ni u jednom zakonskom ili drugom aktu nije propisna sankcija za njihovo neusvajanje. Usvajanje Modela LAP-a i LAP-ova, kao i formiranje lokalnih antikorupcijskih tela u gradovima i opštinama Srbije predviđeno je Akcionim planom za pregovaračko Poglavlje 23. 


  Radni tim kontaminiran članstvom zamenika gradonačelnika

  Milan Stefanović, koji je bio i  član Radnog tima za izradu LAP-a, kazao je da je “konfrontacija u Radnom timu napravljena u nultom trenutku, čim je u njegovo članstvo ušao zamenik gradonačelnika Miloš Banđur”. Protiv njega su, inače, vođeni postupci zbog krivičnog dela sa elementom korupcije i kršenja Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

  -To nije slučajno, neko je to namerno uradio. Nije slučajno ni da Beograd, Novi Sad i Niš nisu usvojili LAP-ove. Kako je moguće da proces u Nišu odjedanut stane?-rekao je Stefanović.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi