More

  ANONIMNI PROFESORI TVRDE DA SU UPOZORILI MINISTARSTVO NA NEZAKONITO PRIZNANJE „ALBANSKIH DIPLOMA“ NA UNIVERZITETU U NIŠU, A MINISTARSTVO NEGIRA

  • Grupa niških profesora tvrdi da je obavestila Ministarstvo prosvete da se na Univerzitetu u Nišu u poslednjih šest godina „masovno priznaju“ diplome građana albanske nacionalnosti sa Kosova, kao i iz Albanije i Makedonije, a da se deo njih nostrifikuje „mimo zakona i bez provere verodostojnosti“.
  • Na pojedinim diplomama navedeno je da su stečene na Prištinskom univerzitetu koji je u „Republici Kosovo“
  • Rektor NU Dragan Antić, koji je optužen da „diriguje“ ovim „finansijski isplativim“ poslom, to kategorički demantuje, navodeći da se nostrifikacija obavlja u skladu sa zakonom i uredbama Vlade koje regulišu tu materiju
  • Na NU je od 2012. do danas nostrifikovano 30 fakultetskih diploma građana albanske nacionalnosti sa Kosova, kao i 20 diploma iz Albanije i 100 iz Makedonije

  foto: fakulteti.edukacija.rs

  Grupa niških univerzitetskih profesora uputila je dopis Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u kojem upozorava da se na Univerzitetu u Nišu, od 2012. godine do danas, a pod „dirigentskom palicom“ aktuelnog rektora Dragana Antića, i pod sumnjiivm okolnostima, priznaju fakultetske diplome građana albanske nacionalnosti sa Kosova i iz regiona, javili su ovih dana pojedini mediji. Ministartvo je demantovalo da je dobilo dopis ovakve sadržine.
  – Ni Ministarstvu, kao ni prosvetnoj inspekciji, nije stigao nikakav pisani dopis grupe profesora u kojem upozoravaju na nepravilnosti na Univerzitetu u Nišu prilikom priznavanja fakultetskih diploma građana albanske nacionalnosti koje su stečene na Kosovu i Metohiji, kao i u Albaniji i Makedoniji. Ukoliko takav dopis stigne, Ministarstvo će postupiti u skladu sa zakonskim ovlašćenjima , rečeno nam je u ovom Ministarstvu.
  I ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je novinarima da „do njega ništa zvanično nije stiglo“, ali da je takvu informaciju „video u medijima“ , te da će „proveriti o čemu se radi“. On je kazao da Srbija „ima određene međunarodne obaveze kada je u pitanju priznavanje diploma“, ali da se tačno znaju diplome kojih visokoškolskih ustanova ne mogu biti nostrifikovane.
  Pojedini mediji predhodno su objavili da se na Univerzitetu u Nišu u poslednjih šest godina „masovno priznaju“ diplome građana albanske nacionalnosti sa Kosova, kao i iz Albanije i Makedonije, te da se deo njih nostrifikuje „mimo zakona, bez provere verodostojnosti i sa fakulteta sa sumnjivim referencama“. Oni su naveli da je grupa niških profesora navodno dostavila Ministarstvu imena vlasnika svih diploma koje su nostrifikovane na NU od kraja 2012. do 2016. godine, uz zahtev da se preispita svaka od njih.
  – Njihovi vlasnici stekli su pravo da se zaposle u državnim organima i ustanovama Srbije. Zato tražimo da Ministarstvo prosvete pošalje svoju inspekciju jer je javna tajna da je nostrifikacija diploma Albanaca postala unosan biznis na Univerzitetu u Nišu. Ona je značajna stavka za finansiranje rektorata, a ima indicija da neki čelnici Univerziteta od nje imaju i ličnu korist, rekli su aninimni profesori.
  . Prema zvaničnim podacima sa Univerziteta u Nišu, od 2012. godine do danas ovoj visokoškolskoj ustanovi stiglo je 40 zahteva za priznavanje fakultetskih diploma stečenih na teritoriji AP Kosovo i Metohija, od kojih je 30 nostrufikovano, pet zahteva je okončano nepriznavanjem, dok je pet podnosilaca povuklo zahteve. Priznato je, takođe, više od 100 fakultetskih diploma iz Makedonije, kao i oko 20 iz Albanije.
  – Nije bilo nikakvog nezakonitog postupanja, niti bilo kakvih drugih nepravilnosti u bilo kojem postupku u vezi sa zahtevima za priznavanje stranih visokokolskih isprava, kao i isprava stečenih na teritoriji autonomne pokrajine Kosovo i Metohija. Tvrdnje da je u ovom procesu bilo nepravilnosti ili da je čak te strane diplome priznavao sam rektor Univerziteta potpuno su neumesne. Ti navodi su i netačni i zlonamerni, ali su nažalost naneli štetu našem Univerzitetu, rekao je rektor Antić.
  Antić je kazao da su postupci priznavanja stranih visokoškolskih isprava na Univerzitetu, kako radi zapošljavanja, tako i radi nastavka školovanja, vođeni „uvek u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, Izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, kao i dvema Uredbama Vlade Srbije o posebnom načinu priznavanja visokoškolskih isprava i vrednovanja studijskih programa univerziteta sa teritorije AP Kosovo i Metohija, te Pravilnikom Univerziteta Niš o ovoj materiji“.
  On je precizirao da su pre svake odluke o nostrifikaciji ovih fakultetskih diploma radi zapoljavanja njihovih vlasnika, tražene i dobijane potvrde da su fakulteti i studijski programi koji su navedeni u diplomi akreditovani, a koje je izdavao Centar za informisanje o priznavanju inostranih visokoškolskih i srednjoškolskih isprava i priznavanje u svrhu zapošljavanja (ENIC/NARIC centar), pri resornom Ministarstvu.
  – Sve strane fakultetske diplome najpre su ocenjivale stručne komisije, sastavljene od nastavnika iz oblasti iz koje je stečena diploma ili nastavno- naučna veća odgovarajućih fakulteta, a Senat Univerziteta je nakon razmatranja njihovih izveštaja, kao i celokupne dokumentacije, donosio konačnu odlku o nostrifikaciji, kazao je.
  On, međutim, nije odgovorio na pitanje koliko ukupno košta nostrifikacija jedne diplome sa fakulteta na Kosovu, odnosno iz Albanije i Makedonije, odnosno kolika je finansijska korist koju ima NU od nostrifikacije.
  Ostalo je nejasno i da li je i kako Senat Univerziteta Niš donosio odluke o nostrifikaciji fakultetskih diploma na kojima je navedeno da je „Prištinski univerzitet“ u „Republici Kosovo“. Pojedini mediji objavili su fotografiju ovakve diplome, čiju verodostojnost nije bilo moguće proveriti.
  Dekanica Ekonomskog fakulteta Jadranka Đurović Todorović indirektno je potvrdila za te medije da je reč o „diplomama samoproglašene države Kosovo“, navodeći da je na sednicama Senata ona glasala protiv njihove nostrifikacije.
  Izvesno je da se u Uredbi Vlade Srbije koja reguliše ovu materiju ne pominje „Republika Kosovo“, već se navodi da se visokoškolske isprave Univerziteta u Prištini „izdaju na obrascu i s pečatom Unmika za vreme važenja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija“.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi