More

  USAID uspostavio saradnju u borbi protiv korupcije sa Nišem, koji je na začelju takve borbe

  • USAID je danas potpisao Memorandum o razumevanju sa Gradom Nišem “u cilju jačanja napora u borbi protiv korupcije i razvoja transparentne, inkluzivne i odgovorne lokalne vlasti”
  • Grad Niš spada u gradove i opštine u Srbiji koje kasne dve i po godine sa usvajanjem Lokalnog antikorupcijskog plana (LAP) i formiranjem samostalnog i nezavisnog antikorupcijskog tela za praćenje primene tog plana, koji su preduslov institucionalne borbe protiv korupcije na lokalnom nivou
  • Prema Modelu LAP-a za jedinice lokalne samouprave, koji je donela Agencija za borbu protiv korupcije, sve lokalne samouprave su trebale da usvoje LAP i formiraju radno telo za praćenje njegove primene do 30. juna 2017. godine, ali mere zbog neusvajanje LAP-a ili kršenje Modela nisu propisane
  • USAID-a je danas potpisao Memorandum o saradnji još i sa Kragujevcem, Sremskom Mitrovicom, Novim Pazarom, Žabljem i beogradskom opštinom Stari grad

  Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) potpisala je danas Memorandum o razumevanju sa Gradom Nišem “u cilju jačanja napora u borbi protiv korupcije i razvoja transparentne, inkluzivne i odgovorne lokalne vlasti”.

  Grad Niš danas spada u gradove i opštine u Srbiji koje kasne dve i po godine sa usvajanjem Lokalnog antikorupcijskog plana (LAP) i formiranjem samostalnog i nezavisnog antikorupcijskog tela za praćenje primene tog plana, koji su preduslov institucionalne borbe protiv korupcije na lokalnom nivou.

  Prema Modelu LAP-a za jedinice lokalne samouprave, koji je donela Agencija za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO), sve lokalne samouprave su trebale da usvoje LAP i formiraju radno telo za praćenje njegove primene do 30. juna 2017. godine, ali mere zbog nepoštovanja ovakvih preporuka u Modelu nisu propisane.

  Grad Niš je, inače, u prethodnom periodu bio lider u institucionalnoj borbi protiv korupcije na lokalnom nivou jer je još 2011. godine, u okviru projekta BIRODI-ja „Gradovi i opštine protiv korupcije“, usvojio Lokalni plan za borbu protiv korupcije, a od 2013. godine bio jedina lokalna samouprava u Srbiji koja je imala nezavisno i funkcionalno antikorupcijsko telo, Lokalni antikorupcijski forum (LAF).

  Izrada Modela LAP-a od strane Agencije, kao i  usvajanje LAP-ova i obrazovanje stalnih radnih tela za sprovođenje i praćenje LAP-a od strane skupština gradova i opština predviđeno je Akcionim planom za Poglavlje 23. Akcioni plan je usvojila Vlada Republike Srbije u aprilu 2016. godine.

  Predstavnici USAID-a su, inače, danas potpisale Memorandum o saradnji i sa gradonačelnicima još pet gradova i opština- Kragujevca, Sremske Mitrovice, Novog Pazara, Žablja i beogradskog Starog grada.

  – Verujemo da lokalne samouprave imaju posebno važnu ulogu u borbi protiv korupcije jer su najbliže građanima- kazao je tom prilikom Majk de la Rosa, direktor misije USAID-a u Srbiji.

  foto: USAID

  Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave, dodao je da su “neki od osnovnih principa reforme javne uprave veća transparentnost i inkluzivnost građana u donošenje politika”.

  – Jedino tako stvaramo veće poverenje građana u ovo što radimo i podižemo kvalitet odluka koje se donosi- rekao je on prilikom potpisivanja.

  Prema prošlogodišnjem istraživanju sprovedenom na čitavoj teritoriji Srbije, korupcija je jedna od glavnih briga građana Srbije, pošto večina njih (57 odsto) smatra da je korupcija “rasprostranjena” i da “ima veliki uticaj na društvo”.

  USAID od danas sarađuje sa 13 lokalnih samouprava u Srbiji na “smanjenju korupcije kroz jačanje transparentnosti, odgovornosti i učešća građana u donošenju odluka”, pošto je u novembru prošle godine takve sporazume potpisao sa sedam gradova i opština- Šapcem, Vranjem, Somborom, Vrnjačkom Banjom, Sjenicom, Raškom i Dimitrovgradom.

  Saradnja je uspostavljena u okviru četvorogodišnjeg Projekta za odgovornu vlast, čiji je ukupni budžet 8,5 miliona dolara.

  Projekat, osim “podrške lokalnim samoupravama”, podrazumeva i “pomoć nezavisnim nadzornim institucijama i novoosnovanim odeljenjima za suzbijanje korupcije u sudovima i tužilaštvima”.


  LOŠ REZULTAT U INSTITUCIONALNOJ BORBI PROTIV KORUPCIJE NA LOKALU I NA NIVOU SRBIJE

  Agencija za borbu protiv koruocije na svom sajtu ne objavljuje podatke o tome koji gradovi su usvojili LAP i formirali antikorupcijsko telo, a koji to nisu učinili.

  Prema podacima Agencije, dostavljenim Medijskoj kutiji u februaru ove godine, do kraja prošle godine LAP nije usvojila jedna petina gradova i opština, a nezavisno telo za praćenje njegove primene nije formiralo čak njih 90 odsto.

  Do decembra prošle godine od 145 gradova i opština u Srbiji njih 118 je usvojilo LAP, dok je obavezno Telo za praćenje primene tog plana formiralo samo njih 15.

  Od 118 gradova i opština koje su dostavile izveštaj Agenciji, 65 je LAP izradilo u skladu sa rešenjima u Modelu, sedam nije u skladu sa Modelom, 11 je „delimično saglasno“ sa Modelom, dok za dva LAP-a „nema dovoljno podataka za ocenu“.

  Od 15 formiranih Tela za praćenje primene LAP-a šest je „u skladu sa Modelom LAP-a“,  šest protivno Modelu, a za dva „nema dovoljno podataka za ocenu“.

  „Pozitivni primeri“, odnosno gradovi i opštine koje su do decembra prošle godine i usvojile LAP i formirale Tela za praćenje primene LAP-a su Vršac, Zrenjanin, Požarevac, Sombor, Subotica, Užice, Varvarin, Vranjačka Banja, Doljevac, Koceljeva, Mali Zvornik, Mali Iđoš, Opovo, Petrovac na Mlavi.

  LAP do tog roka nisu usvojili Bor, Zaječar, Jagodina, Niš, Pirot, Smedervo, Sremska Mitrovica, Aleksinac, Bajina Bašta, Bačka Palanka,Bečej, Bojnik, Boljevac, Bujanovac, Vrbas, Gadžin Han, Despotovac, Žabalj, Ivanjica, Kladovo, Kula, Lapovo, Lebane, Lučani, Odžaci, Pećinci, Raška, Svilajnac, Trstenik, Čuprija, Ub, Čoka i Šid.

  Agencija je za naš portal navela da joj je obavezne izveštaje o usvajanju LAP-a i formiranju tela za praćenje njegove primene do kraja prošle godine dostavilo 118 lokalnih samouprava, dok je 27 izbeglo da to učini.

  Agenciji izveštaj nije dostavio Beograd u kojem živi skoro četvrtina građana Srbije, a koji, prema nezvaničnim informacijama, još uvek nije usvojio LAP, niti formirao Telo za praćenje njegove primene.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi