AMERIČKA AMBASADA: GRAĐANI SU SLOBODNI DA POKREĆU INICIJATIVE PO SVOM IZBORU

0
766
  • Ambasada SAD podržava slobodu govora, a građani su slobodni da u skladu sa zakonskim pravilima predlažu i preduzimaju inicijative po njihovom izboru, saopšteno je iz te ambasade povodom peticije da se sa niške Klinike za Kardiohirurgiju ukloni spomen ploča sa grbom Američke vojske i zahvalnošću vojsci, narodu i Vladi te države za donaciju u opremi vrednu 400.000 evra
  • Američka ambasada je za list Danas podsetila i da su Vojska i Vlada SAD „pored finansijske podrške Klinici za kardiologiju KC Niš dali značajan doprinos te vrste i u celoj Srbiji“
  • Peticiju je juče do kraja dana potpisalo oko 170 građana iz Srbije, Crne Gore, BIH, Makedonije, Slovenije, Grčke, Austrije i Švedske
  • U peticiji se kao glavni razlog za njeno pokretanje navodi NATO bombardovanje Srbije 1999. godine, u kojem je korišćen i osiromašeni uranijum, kao i bombardovanje Niša kasetnim bombama
  • Peticija je pokrenuta u utorak na društvenim mrežama, a njena inicijatorka je Marina Adamović, humanitarka koja u centru Niša prikuplja pomoć za lečenje dece i mladih koji su oboleli od malignih bolesti
foto: m.k.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država podržava slobodu govora, a građani su slobodni da u skladu sa zakonskim pravilima predlažu i preduzimaju inicijative po njihovom izboru, saopštila je ta ambasada za dnevni list Danas povodom peticije da se sa Klinike za Kardiohirurgiju Kliničkog centra Niš ukloni spomen ploča zahvalnosti SAD za donaciju datu ovoj klinici.

Peticija je pokrenuta u utorak na društvenim mrežama, a njena inicijatorka je Marina Adamović, humanitarka i osoba sa invaliditetom koja godinama u centru Niša prikuplja pomoć za lečenje dece i mladih koji su oboleli od malignih bolesti.

Spomen ploča sa grbom Vojske SAD i porukom zahvalnosti „američkom narodu, američkoj Vladi, a pre svega američkoj vojsci za donaciju u opremi koja će služiti za lečenje pacijenata klinike“ otkrivena je 21. juna ove godine, kada je klinika od Vojske SAD dobila pet medicinskih uređaja u ukupnoj vrednosti od 400.000 evra.

– Vojska i Vlada SAD su, pored finansijske podrške Klinici za kardiologiju KC Niš, dali značajan doprinos te vrste i u celoj Srbiji. Na primer, program državnog partnerstva Nacionalne garde Ohaja i Srbije svake godine sprovodi oko 20 događaja u Srbiji, a mnogi od njih se fokusiraju na humanitarnu pomoć, kao što su renoviranje škola, vrtića i drugih civilnih objekata- naveli su još u američkoj ambasadi za Danas.

Oni su još kazali i da je nakon razornih poplava 2014. godine američka komanda za Evropu (USEUCOM) poklonila oko milion dolara za nabavku kartografske opreme, računara i softvera za potrebe Međunarodne komisije za sliv reke Save, kako bi pomogla širenju regionalne mreže informacija o potencijalnim uslovima za nastanak poplava.

– USEUCOM je preko Kancelarije za saradnju u oblasti odbrane Ambasade SAD obezbedila i oko osam miliona dolara za podršku deci, starijim osobama i drugim osobama u stanju potrebe u Sopotu, Pirotu, Nišu, Vranju, Bujanovcu i Beogradu-  dodali su u ambasadi.

Direktor Klinike za kardiohirurgiju Dragan Milić, koji je i predsednik Kluba srpsko- američkog prijateljstva, nije odgovarao na pozive i poruke Medijske kutije.

Reagovanje dela javnosti na postavljanje grba Američke vojske i poruke zahvalnosti na ulazu u ovu kliniku nije želeo da komentariše ni direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović.

Marina Adamović je prethodno za Medijsku kutiju kazala da se potpisnici peticije takođe   „zahvaljuju Američkoj vojsci za doniranje medicinskih aparata“, ali uz ocenu da ona „i jeste dužna da ih donira, sve dok naša deca, mladi ljudi i ostali građani u sve većem broju umiru od karcinoma i leukemije“.

Ona je podsetila da je u NATO bombardovanju Srbije 1999. godine korišćen i osiromašeni uranijum.

U peticiji se kao glavni motiv za njeno pokretanje navodi i bacanje 36 tovara kasetnih bombi na Niš, koje ni danas nisu u potpunosti uklonjene, uprkos tome što je sprovedeno nekoliko akcija čišćenja terena.

Samo 7. maja 1999. godine od kasetnih bombi, rasutih po širem gradskom jezgru, poginulo je 16, a teže ili lakše povređeno 19 osoba. Tadašnji generalni sekretar NATO-a, Havijer Solana, dan kasnije, potvrdio je odgovornost NATO za napad, rekavši da je „oštećenje glavne gradske pijace i jedne klinike Kliničkog centra prouzrokovalo NATO oružje koje je promašilo cilj“. Cilj je, prema navodima NATO, bio Niški aerodrom, koji je tretiran kao vojna meta.

Klinika za kardiohirurgiju je, inače, od Vojske SAD dobila medicinsku opremu koja će, prema rečima direktora klinike Milića, omogućiti duplo više kardiohirurških operacija nego do sada.

Milić je prilikom prijema donacije kazao da je u ovoj klinici do sada rađeno po 250 operacija godišnje, a da je, zahvaljujući ovoj donaciji, planirano da ih već naredne godine bude 400.

Prema njegovim rečima, broj operacija u narednim godinama teorijski je moguće povećati na 700 do 800, čime će liste čekanja biti u potpunosti eliminisane.

On je tom prilikom saopštio i da je operacioni blok klinike dobio ime 28-og američkog predsednika Vudro Vilsona, koji je „bio veliki prijatelj srpskog naroda“.

Na klinici su podsetili da je ova donacija stigla u susret obeležavanju stote godišnjice od kada je 28. jula 1918. godine američki predsednik Vilson objavio proglas u kojem je istakao značaj doprinosa srpske vojske u Prvom svetskom ratu.

Tada se na Beloj kući prvi i jedini put zavijorila srpska zastava.


POTPISNICI PETICIJE: „SLUGERANSKO“ PONAŠANJE PREMA „OKUPATORU“

Peticiju je juče do kraja dana potpisalo oko 170 građana iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Grčke, Austrije i Švedske.

U komentarima potpisnika preovlađuju ocene da je postavljanje ovakve spomen ploče za porukom zahvalnosti SAD nepatriotsko i „slugeransko“.

Oni ocenjuju i da je američka donacija licemerna, pošto je, kako navode, stigla nakon bombardovanja od strane „okupatora“ i „zlikovaca“, a u kojem je korišćen i osiromašeni uranijum.

POSTAVI KOMENTAR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име