More

  ALEKSANDAR VUČIĆ U NIŠU: SRBIJA ĆE NASTAVITI DA SE VOJNO NAORUŽAVA

  • Predsednik Srbije je kazao da će Srbija nastaviti da se vojno naoružava i oprema jer je politika aktuelne vlasti „jačanje Srbije u svakom, pa i u vojnom smislu“
  • Nikoga nećemo da napadamo i diramo, ali hoćemo da čuvamo svoju nezavisnost, kazao je Vučić, dodajući da Srbija „nikome nije uzimala teritoriju, za razliku od nekih drugih, koji su priznavali nezavisnost dela naše teritorije“
  • Prenesite iskrene pozdrave predsedniku Ruske federacije gospodinu Putinu i kažite mu da smo mi sa srpske strane ispunili sve ono o čemo smo razgovarali u naša poslednja dva susreta- rekao je Vučić, obraćajući se ministru za vanredne situacije Ruske Federacije Jevgeniju Ziničevu, ali bez preciziranja šta je dogovoreno i ispunjeno
  • On je najavio da će plate vatrogasaca ove godine biti uvećane za najmanje deset odsto, a da će sledeće godine biti „uvećane još i više“, kao i da će oni biti bolje opremljeni
  • Prema njegovim rečima, 4. jula biće potpisan ugovor o donaciji između Grada Beograda i Evropske investicione banke za izradu kanalizacione mreže za četiri naselja na levoj obali Dunava, koj su sada poplavljena
  • U trodnevnoj međunarodnoj spsilačkoj vežbi „Srbija 2019“ učestvovalo je više od 500 pripadnika službi zaduženih za vanredne situacije iz Srbije, Rusije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Turske, Kube, kao i predstavnici Rusko-jermenskog humanitarnog centra
  foto: MUP Srbije

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas u Nišu da će Srbija nastaviti da se vojno naoružava i oprema jer je politika aktuelne vlasti „jačanje Srbije u svakom, pa i u vojnom smislu“.

  – Mnogi bi voleli da je naša politika- politika slabe Srbije, ali naša politika je jačanje Srbije u svakom, pa i u vojnom smislu, za šta su potrebni i novac i velike neforme. Nastavicemo tim putem jer ako to nemate- niste nezavisni. Nikoga nećemo da napadamo i diramo, ali hoćemo da čuvamo svoju nezavisnost. Mi nikome nismo uzimali teritoriju, za razliku od nekih drugih, koji su priznavali nezavisnost dela naše teritorije- rekao je Vučić .

  Na završnoj ceremoniji Međunarodne vežbe upravljanja posledicama vanrednih situacija „Srbija 2019“ on se zahvalio ruskom „bratskom“ narodu  i predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu za „iskreno prijateljstvo“ i podršku Srbiji  u borbi protiv poplava i drugih elementarnih nepogoda, ali i u ostalim oblastima.

  – Prenesite iskrene pozdrave predsedniku Ruske federacije, gospodinu Putinu, i kažite mu da smo mi sa srpske strane ispunili sve ono o čemo smo razgovarali u naša poslednja dva susreta- rekao je Vučić, obraćajući se ministru za vanredne situacije Ruske Federacije Jevgeniju Ziničevu, ali bez preciziranja o tome šta je na sastancima dogovarano i ispunjeno.

   Vučić je najavio da će plate „vatrogasaca i spasilaca iz  MUP-a ove godine biti veće za najmanje deset odsto, a sledeće godine uvećane još i više“, kao i da će oni biti bolje opremljeni, uz obrazloženje da država želi da pokaže zahvalnost ljudima koji rade najteže poslove, žrtvujući  i sopstvene živote.

  On je kazao da je potrebno da Srbija i dalje unapređuje infrastrukturne objekte za sprečavanje poplava i požara, ocenjujući da ove godine mnoge opštine nisu poplavljene jer je u to ulagano nakon velikih poplava 2014.

  Najavio je da će 4. jula biti potpisan ugovor o donaciji između Grada Beograda i Evropske investicione banke za izradu kanalizacione mreže za četiri naselja na levoj obali Dunava, koja su sad poplavljena, podsećjući da se o toj kanalizciji „govori duže od 50 godina“.

  Prema njegovim rečima, ljudi čije su kuće poplavljene zadovoljniji su reakcijom opštine, grada i države nego na početku.

  Nadležna komisija je popisala 621 poplavljeno domaćinstvo, a biće ih još nekoliko desetina, kako bi im bila pružena adekvatna pomoć, rekao je.

  Međunarodna vežba „Srbija 2019“ završena je danas ceremonijom na Trgu kralja Milana u Nišu. Pre svečanog završetka, na Bovanskom jezeru u opštini Aleksinac izvedena je pokazna vežba spasilačkih timova iz sedam zemalja.

  U trodnevnoj vežbi učestvovalo je više od 500 pripadnika različitih službi zaduženih za vanredne situacije iz Srbije, Rusije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Turske, Kube, kao i predstavnici Rusko-jermenskog humanitarnog centra.

  Novinari su, inače, mogli da prate samo delove trećeg dana „Srbije 2019“, dok njihovo prisustvo nije bilo „poželjno“ tokom prva dva dana vežbe.

  Mediji nisu obavešteni  o mestu, vremenu i sadržaju vežbe u utorak i sredu, a umesto „otvorenih vrata“  Srpsko- ruskog humanitarnog centra, u kojem se odvijao značajan deo aktivnosti, na sajtu MUP-a objavljeno je saopštenje.


  SAOBRAĆAJNI KOLAPSZbog svečanog zatvaranja „Srbije 2019“ u centru Niša bio je zabranjen saobraćaj od 12 do 19 časova, autobuske trase su preusmerene, a parkiranje u nekim centralnim ulicama nije bilo dozvoljeno tokom celog dana. Zbog izmene režima saobraćaja, u širem centru grada saobraćaj je bio usporen, a povremeno je dolazilo do kolapsa. 

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi