More

  ALEKSANDAR VUČIĆ U NIŠU: RUSKA OKLOPNO- IZVIĐAČKA VOZILA SU „PALA SA NEBA“

  • Predsednik Srbije je odbio da odgovori na koji način su izviđačko- oklopna vozila koja predstavljaju poklon Ruske Federacije ušla u Srbiju nakon što su Bugarska i Rumunija, kao članice Evropske unije (EU) koja je uvela sankcije RF, odbile da dozvole prelazak preko njihove teritorije
  • Prilikom obilaska učesnika „prikaza naoružanja i vojne opreme“, na kojem je predstavljeno deset izviđačkih oklopnih vozila “BRDM” koje je RF poklonila Srbiji, Vučić je kazao da je njihov ulazak “naša stvar”, tvrdeći da su tom prilikom “poštovane norme međunarodnog prava, ugovori između Rusije i Srbije i zakoni”
  • On je ponovio da aktuelno naoružavanje vojske predstavlja potvrdu spremnosti Srbije da sačuva svoj suverenitet, kao i da je reč o „preventivnom delovanju“ prema svakome ko bi imao nameru da taj suverenitet ugrozi
  • Prema njegovim rečima, do kraja godine će stići još jedna donacija vojne opreme RF Srbiji, ali i deset tenkova, četiri helikoptera „mi 35“, a nešto kasnije i tri helikoptera „mi 17“, koje je Srbija kupila
  • On je najavio je da će do kraja godine, takođe, plate pripadnika Vojske Srbije „biti povećane za najmanje 10 odsto“, kao i da se nada da će one značajno rasti i sledeće godine

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbio je danas u Nišu da odgovori na koji način su izviđačko- oklopna vozila koja predstavljaju poklon Ruske Federacije (RF) ušla u Srbiju nakon što su Bugarska i Rumunija, kao članice Evropske unije (EU) koja je uvela sankcije RF, odbile da dozvole prelazak preko njihove teritorije.

  Prilikom obilaska učesnika „prikaza naoružanja i vojne opreme“ u kasarni „Mija Stanimitrović“, na kojem je predstavljeno deset izviđačkih oklopnih vozila “BRDM” koje je RF poklonila Srbiji, on je kazao da su ta vozila „nekako došla“ i „pala sa neba“.

  Na konferenciji za novinare održanoj nakon obilaska on je dodao da prilikom ulaska tog naoružanja, kako je kazao, nisu prekršeni propisi.

  – Ne bih da govorim o tome, ali hoću da kažem da su poštovane norme međunarodnog prava, ugovori između Rusije i Srbije i zakoni. A kako su oni ušli- to je naša stvar- rekao je on.

  Vučić je ponovio da aktuelno naoružavanje vojske predstavlja potvrdu spremnosti Srbije da sačuva svoj suverenitet, kao i „preventivno delovanje“ prema svakome ko bi imao nameru da taj suverenitet ugrozi.

  – Ovo je potvrda naše spremnosti da očuvamo suverenitet naše zemlje i preventivno delujemo prema svakom ko bi da ga eventualno ugrozi. Nemamo nikakve osvajačke planove prema bilo kome, već želimo samo da na najbolji način zaštitimo našu zemlju- rekao je on.

  Izražavajući veliku zahvalnost „bratskoj“ Rusiji, predsedniku Vladimiru Putinu i ministru odbrane Sergeju Šojguu, Vučić je kazao da nisu tačne tvrdnje u javnosti da je RF poklonila Srbiji stara oklopno- izvižačka vozila proizvederna 1962. godine. On je kazao da je reč o „gotovo potpuno novim vozilima“, koja je RF pravila „za sebe, i za najteže uslove“, a pre isporuke Srbiji ih sama modernizovala.

  Prema njegovoj oceni, ovakva vozila će „dramatično povećati“ manevarsku sposobnost, vatrenu moć i borbenu gotovost srpske vojske.

  Predsednik Srbije je najavio da će do kraja godine stići još jedna donacija vojne opreme RF Srbiji, ali i deset tenkova, četiri helikoptera „mi 35“, a nešto kasnije i tri helikoptera „mi 17“, koje je Srbija kupila.

  On je kazao da su mu vojnici i policajci kazali da, kako je rekao, niko od njih neće da uđe u stare helikoptere i tenkove, već da „svi žele da koriste ove nove, za koje nisu verovali da će ih u svom radnom veku dočekati“.

  Vučić, koji je sve vreme „prikaza“ predstavljan kao vrhovni komandat Vojske Srbije- iako Ustav Srbije ne poznaje formulaciju „vrhovni“ već propisuje da predsednik Srbije „u skladu sa zakonom komanduje vojskom“, najavio je da će do kraja godine, „najverovatnije u novembru u decembru“, plate pripadnika Vojske Srbije „biti povećane za najmanje 10 odsto“.

  On je kazao da se nada da će one značajno rasti i sledeće godine.

  Prema njegim rečima, plate pripadnika Specijalne brigade VS, koja obuhvata 72. specijalnu i 63. padobransku brigadu, kao i manje delove 82. pomorskog centra i Protivterorističkog odreda „Kobre“, trebalo da se izjednače sa primanjima pripadnika Žandarmerije, čemu će ovakva povećanja doprineti.

  Vučić je ministru odbrane Aleksandru Vulinu, načelniku Generalštaba VS generalu Milanu Mojsiloviću i komandantu Kopnene vojske generalu  Milosavu Simoviću tokom celog obilaska učesnika vojnog prikaza “izdavao uputstva” vezana za dalje poboljšanje uslova rada pripadnika vojske.

  On im je, između ostalog, kazao da pripadnicima Specijalne jedinice VS “treba dati sve što im je potrebno od opreme”, a da Vojno- tehnički institut treba “finansijski ojačati”.

  Pripadnicima VS treba kupiti nove uniforme i čizme „i kada im se to jednom da ne treba im posle oduzimati“, treba podržati „’Jumko’ koji šije te uniforme“, a pripadnicima  VS „treba dozvoliti da unforme sami dizajniraju“, poručio im je.

  Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko se zahvalio Vučiću na “ozbiljnoj spremnosti” za razvoj saradnje Srbije i RF, koja podrazumeva i unapređenje vojno- tehničke saradnje.

  On je kazao da RF, a i njen predsednik Putin, smatraju da jačanje vojnih snaga svake zemlje, pa i Srbije, predstavlja “neophodni deo zaštite njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta”.


  PREMIJERKA I MINISTAR POPOVIĆ ĆE REŠITI PROBLEM

  Aleksandar Vučić je rekao da veruje da će premijerka Ana Brnabić i ministar bez portfelja Nenad Popović, koji su se nedavno verbalno sukobili zbog njegove izjave da je “briselski sporazum mrtav” i da “evropskih integracija više nema”, u razgovoru rešiti problem i da će “sve biti u redu”.

  – Nije na Popoviću da ocenjuje da je Briselski sporazum mrtav, osim ako to radi kao predsednik svoje stranke, mada bi i onda trebalo da se konsultuje sa ostalim strankama u vlasti. Ipak, ne mislim da je on imao bilo kakvu zlu nameru. Uvek podržavam Anu Brnabić, ali verujem da ova situacija može da se reši razgovorom i da sve bude u redu- rekao je Vučić.

  On “nije želeo da komentariše” tvrdnje u tablodu “Srpski telegraf” da je Vuk Jeremić, aktuelni predsednik Narodne stranke, “još 2005. godine tražio od Rusije da prizna Kosovo i Metohiju”, ali je ipak kazao da za vreme mandata prethodne vlasti u vezi sa Kosovom “nije urađeno ništa ili je urađeno u korist svoje štete”. Poručio je novinarima da “sačekaju da vide kome će Albanci sledeće godine praviti spomenik”, dodajući da spomenik neće biti podignut njemu.  

  Vučić je kazao da ga “vrištanje i kreštanje”, “protesti” ili “postavljanje rokova” od strane nekih predstavnika opozicije “nasmeju na pet minuta”, ali  da posle toga “opet mora da se posveti ozbiljnim poslovima zarad budućnosti Srbije”.

  Za kritičare popucalog novog asfalta na Koridoru 10 kroz Grdelicu, rekonstrukcije beogradskog Trga republike ili plaćanja penala od strane države zbog kašnjenja izvođenja radova na Kliničkom centru Niš on je kazao da “i u najboljim vestima traže loše vesti”.

  On ih je pozvao da  se “odluče da li žele da se u Srbiji gradi ili da se ništa ne radi.”

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi