More

  ALEKSANDAR VUČIĆ: SUMNJE U ZAPOŠLJAVANJE ODBORNIKA ZARAD GLASANJA O AERODROMU SU „BESMISLENE“

  • Predsednik Srbije, koji je i čelnik SNS-a, izjavio je da su „besmislene“ informacije da vlast u Nišu predvođena tom strankom navodno zapošljava odbornike Skupštine grada koji pripadaju vladajućoj koaliciji, kao i njihove rođake, da bi obezbedila „sigurnu“  većinu pri glasanju za besplatno ustupanje Niškog aerodroma državi
  • Dnevni list Danas predhodno je objavio da Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ proverava takve informacije koje su dobili „od pojedinaca iz gradskih institucija“
  • Predsednik Skupštine grada Rade Rajković ni danas nije  zakazao sednicu Skupštine grada na kojoj treba da se donese konačna odluka o vlasničkom statusu Niškog aerodroma
  • Ukoliko se sednica ne održi do 23. juna, Nišu preti prinudna uprava

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je i čelnik SNS-a, izjavio je sinoć da su „besmislene“ informacije da vlast u Nišu predvođena tom strankom navodno zapošljava odbornike Skupštine grada koji pripadaju vladajućoj koaliciji, kao i njihove rođake, da bi obezbedila „sigurnu“  većinu pri glasanju za besplatno ustupanje Niškog aerodroma državi.

  Dnevni list Danas je predhodno objavio da Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ proverava takve informacije koje su „dobili od pojedinaca iz gradskih institucija“.

  – Koga kupujemo? Svoje odbornike? Gde je tu smisao i zašto bi kupovali glasove svojih odbornika? Mi u Nišu imamo deset, 20 odbornika više nego opozicija, imamo ubedljivu većinu. I prema istraživanjima, kada bi ovih dana bili izbori, oni ne bi imali ni približno ovaj broj odbornika koji sada imaju- kazao je Vučić.

  On, pritom, nije naveo podatke iz istraživanja koji ne idu u prilog SNS-u i niškim lokalnim vlastima.

  Naime, najnovije sondiranje javnog mnjenja, koje je uradila „Nova srpska politička misao“, jeste pokazalo da bi polovina anketiranih građana Niša (45,5 odsto) na sledećim parlamentarnim izborima glasala za SNS, ali i da među pripadnicima SNS-a postoji značajan broj onih koji su protiv poklanjanja Niškog aerodroma državi, pošto se samo trećina ispitanika (32 odsto) izjasnila za takvu odluku.

  Većina ispitanika (50,5 odsto) kazala je da „ne podržava“odluku da se Niški aerodrom iz vlasništva grada prenese u vlasništvo države, a najveći broj anketiranih (48,2 odsto) podržava i građanske proteste protiv ovakve namere vlasti.

  „Nova srpska politička misao“ istraživala je mišljenje građana Niša o ovim temama na uzorku od 900 ispitanika, što je reprezentativni uzorak.

  Prema nezvaničnim izvorima, prva zapošljavanja zarad „trgovine odborničkim glasovima“ navodno su počela u aprilu, kada je najavljivano da će biti održana sednica Skupštine grada na kojoj će se odlučivati o aerodromu.

  Jedini „slučaj“ zapošljavanja odbornika u tom periodu koji je do sada potvrđen je zaposlenje odbornika SNS-a u Skupštini grada Uroša Radulovića, koji u Gradskoj toplani od 17. aprila radi na neodređeno vreme, a od 2016. je bio uposlen „na određeno“.

  Bilo kakav uticaj na gradske odbornike u vezi sa odlučivanjem o aerodromu predhodno su negirali i pripadnici niške vladajuće koalicije.

  foto: Vesna Torović

  Predsednik Skupštine grada Rade Rajković je kazao da ta koalicija „ima vrlo stabilnu skupštinsku većinu, od više od 46 odbornika, u vezi sa bilo kojim pitanjem koje se nađe na dnevnom redu“. Skupština grada ima 61 odbornika.


  SEDNICA SKUPŠTINE NI DANAS NIJE ZAKAZANA

  Rade Rajković, inače, ni danas nije  zakazao sednicu Skupštine grada na kojoj treba da se donese konačna odluka o vlasničkom statusu Niškog aerodroma. Ukoliko se ona ne održi do 23. juna, gradu Nišu preti uvođenje prinudne uprave, o čemu odluku donosi Vlada.

  Gradsko veće Niša je 30. marta donelo odluku o besplatnom ustupanju osnivačkih prava, kompletne imovine, licenci i sertifikata aerodroma Republici, na preporuku Vlade Srbije.

  Odluka je isprovocirala građanske proteste, u organizaciji Inicijative „Ne damo niški aerodrom“.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi