More

  AKTUELNA VLAST U NIŠU TVRDI DA GRAD STOJI “MNOGO BOLJE NEGO IKADA RANIJE”, A OPOZICIJA DA JE REZULTAT RADA TE VLASTI “NULA”

  • Gradonačelnik Niša Darko Bulatović ocenio je na poslednjoj sednici Skupštine grada da su finansijski rezultati koji je postigla aktuelna vlast „mnogo bolji nego ikada ranije“, a da je Niš između ostalog po broju novih investicija „najznačajniji grad na zapadnom Balkanu“.
  • On je u najveće uspehe ubrojao stabilizaciju javnih finansija, vraćanje starih dugova  “bez ikakvog zaduživanja”, “impresivne investicije”, smanjenje nezaposlenosti, oživljavanje nipškog aerodroma, nikad bolju saradnju sa predsednikom Srbije i Vladom
  • Kritičari vlasti kažu da upravljanje gradom u poslednjih sedam godina karakteriše nedostatk bilo kakvih rezultata, gaženje  demokratskih standarda, nelegitimna skupština i njene odluke, rast kriminala i korupcije, partokratija „neslućenih razmera“ i strogo kontrolisani mediji, koji odustvo rezultata prikazuju kao uspeh

  Gradonačelnik Niša Darko Bulatović ocenio je na poslednjoj sednici Skupštine grada, održanoj krajem ove sedmice, da su finansijski rezultati koji je postigla aktuelna vlast, predvođena Srpskom naprednom strankom (SNS), „mnogo bolji nego ikada ranije“, a da je Niš između ostalog po broju novih investicija „najznačajniji grad na zapadnom Balkanu“. Kritičari vlasti ovakve ocene kategorički negiraju, dajući rezultatima koje je ona uknjižila ocenu- „nula“.

  foto: M.K.

  Bulatović: Niš je jedno veliko gradilište, rame uz rame sa Novim Sadom

  – Naš osnovni rezultat je stabilizacija javnih finansija, koja je u poslednjoj godini potpuna, što je stvorilo uslove da se Niš razvija. Imali smo dobro planiranje i finansijsku disciplinu. Vratili smo dugove iz ranijeg perioda u iznosu od 3,2 milijarde dinara, a nismo se zadužili nijedan dinar. Pre tri godine, kada sam započeo mandat, zatekao sam dug Grada od 6,5 milijardi dinara, i još uvek ga vraćamo- rekao je Bulatović, dodajući da su za vreme prethodne vlasti “fabrike prodavane, a grad dizao kredite”.

  On je kazao da je Niš danas „jedno veliko gradilište, rame uz rame sa Novim Sadom“. Samo ove godine rekonstruisano je skoro 30 bulevara, ulica i kružnih tokova. Evo, samo danas je u Nišu 20 kranova, dodao je.

  – Ukupan ostvareni prihod u junu 2018. godine iznosio je 3,481 milijardi dinara, a u junu 2019- 4,240 milijardi dinara. Ovo je mnogo bolji rezultat nego ikada ranije. Upravo se iz iz tog novca rešavaju različiti problemi građana, uz nijedan dinar zaduženja. Umesto da se ovakvi rezultati priznaju, oni ih minimiziraju, prave cirkus i galamu. Njihov interes je političarenje, za njih je rad strana reč- kazao je.

  On je dodao da je Niš imao impresivne investicije, a da će do kraja godine u putnoj infrastruktiri ,koja je decenijama bila loša, biti urađeno „30 puta više nego prošle godine“.

  – Astra, Džonson, Leoni, Cumtobel, IMI, proširenje kapaciteta Leonija i Džonskon elektrika, završen novi Klinički centar, auto putevi… Očekujemo novih 1000 radnih mesta u novim pogonima Džonson elektrika i Leonija, na proleće. Na proleće će doći još jedna velika investicija- na visokom tehnološkom nivou, zaposliće hiljadu radnika. U ovom trenutku razgovaramo sa potencijalnih osam novih investitora- kazao je Bulatović.

  On je rekao da se „očekuje i izgradnja Delta sitija, Supernove i Lidla na novim lokacijama”.

  – Uprkos kampanjama u pojedinim medijima, niški aerodrom nikada u istoriji nije bio bolji, a njegovi rezultati pokazuju da je naša odluka (da se aerodrom besplatno ustupi Republici, p.a.) bila hrabra i ispravna. U vreme njihove vlasti na aerodromu je bila jedna ili nijedna linija i hiljadu putnika, a iz gradskog budžeta su izdvajane subvencije od stotinu miliona dinara, a danas aerodrom ima 22 linije i stotine hiljada putnika- kazao je on.

  Bulatović je dodao da se u putnoj infrastrukturi u mandatu prethodne vlasti „sve radilo bez građevinske dozvole, a da Grad zbog toga „sada plaća stotine miliona- za kazne, sudske troškove, kamate, izvršitelje…“. Najavio je da će u narednom periodu biti urađena i putna infrastruktura u moravskim selima, i da su za to dobili obećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

  Gradonačelnik: broj zaposlenih je za sedam godina porastao za skoro 20.000, a broj  nezaposlenih smanjen za 13.000

  – Porez na zarade povećan je sa 2,199 milijardi (2012. godine) na 3,526 milijardi (ove godine). Ovi rezultati znače da je došlo do većeg zapošljavanja građana Niša, što znači da ne stoji priča da nezaposlenost pada pada jer građani odlaze iz Niša. Broj nezaposlenih je smanjen sa 36.104 (2012 godine), na 23.106, u junu ove godine. Broj zaposlenih je porastao sa 60.000 (2012. godine) na  79.285, u toku prošle godine. Broj preduzeća je porastao sa 2995 (2015. godine) na 3718, u toku prošle godine. Osim otvaranja novih radnih mesta, danas su veće minimalne zarade i plate, za razliku od perioda kada su prodavani DIN i Niteks, a radnici otpuštani, bez da im se izmire zarade, pa ih sada traže od nas- rekao je Bulatović.

  On je u uspehe ubrojao i što Grad danas ima veliku državnu podršku, koja se osim dovođenja investitora, davanja subvencija za aerodrom ili izgradnju najmodernijeg Kliničkog centra ogleda i u izgradnji stanova za bezbednjake, nastavku izgradnje stadiona ili predstojećoj gradnji Naučno- tehnološkog parka, nove zgrade elektronskog fakulteta ili studentskog doma.

  – Osuđuju nas za saradnju sa Vladom, bez koje nema razvoja. Smeta im Srbija u Nišu i naša veza sa Vladom, jer su simboli njihove politike podele, gašenje fabrikla, zaduživanja, strančarenje i mržnja prema državi i Beogradu, koji danas izdvaja za Niš više nego ikada. Niš nije imao nikada bolju saradnju sa predsednikom Srbije, koji je bio u našem gradu 22 puta- i to ne stranački, već zbog investicija, novih radnih mesta, izgradnje infrastrukture- kazao je on.

  Bulatović je najavio da će „za nekoliko dana“ biti pušten u rad hotel Nais, na ulazu u grad, a da  je hotel AMbasadpr završen, dok se hotel Park završava. To nije direktna zasluga lokalne vlasti, ali jasno govori o sigurnosti privatnih investicija, koja ranije nije postojala, rekao je on.

  Uspeh je i rast broja turista sa 40.000 (2016. godine) na 101.864 (2018). Zbog toga se, između ostalog, rekonstruišu zapušteni centralni gradski Trg kralja Milana, tvrđavski most i obližnji park.

  – Žardinjerama iz 60.tih godina i žbunovima nećemo privući stotine hiljada turista. Ili bekatonovim pločama na centralnom trgu, postavljenim 2013, koje su već popucale zbog prolaska vozila za zalivanje rastinja i održavanja mitinga- kazao je on.

  On je dodao i da “nema ulice, naselja u koje nismo došli“ i da „nema građanina kojeg nismo ispoštovali“.

  Priznao je, ipak, da “nije sve idelno, i dalje je puno problema, a ponegde i propusta”.

  Ali, dodao je, stvoreni su uslovi da se Niš razvija i “nada se da će u četvrtoj godini mandata uspesi biti još veći”.

  Opozicija: većinu investitora dovela ili ugovorila prethodna vlast, a broj radnih mesta danas manji nego pre sedam godina

  Kritičari akruelne vlasti, međutim, kažu da njeno upravljanje gradom karakteriše nedostatak bilo kakvih rezultata, snižavanje demokratskih standarda, nelegitimna skupština i njene odluke, rast kriminala i korupcije, partokratija „neslućenih razmera“ i strogo kontrolisani mediji, koji odustvo rezultata prikazuju kao uspeh.

  Oni tvrde da je netačna tvrdnja Vučića i gradske vlasti da su sve strane investitore oni doveli, a da se prethodna vlast nije bavila investicijama već zatvaranjem fabrika i otpuštanjem radnika. Prema njihovim rečima, bezmalo sve investicije su dogovorene i započete, a neke od njih i realizovane pre 2012. godine, odnosno u vreme mandata predhodne vlasti. Takav je slučaj sa Jurom, Jurom Šin Von, Benetonom, Džonson elektrikom i Leonijem. Vlada Srbije ih je i tada usmeravala ka Nišu.

  – Vlada je još 2010., kroz dve uredbe o uslovima i načinu privlačenja direktnih investicija, definisala Niš kao „područje od posebnog interesa“, odnosno kao „veliki industrijski centar čiji ubrzan privredni razvoj ima poseban značaj za Republiku Srbiju, posebno u cilju ravnomernog regionalnog razvoja i smanjenja stope nezaposlenosti“. Novi ciklus investicija u Nišu započet je tada, pa čak i pre toga, od 2008. godine, kada je formiran KLER, obezbeđeno povoljno gradsko građevinsko zemljište i uređene industrijske zone- kaže Miloš Simonović, tadašnji gradonačelnik Niša i nekadašnji funkcioner Demokratske stranke.

  foto: Vesna Torović

  Lider niških demokrata Miodrag Stanković ocenjuje da analiza, kao i nedavni rebalans  gradskog budžeta govori da je rezultat izvršne vlasti u gradu “nula”, kao uostalom i rezultat SNS-a za predhodnih sedam godina. Rebalansom budžeta predviđena je manja realizacija “na pozicijama koje se odnose na aktivizam lokalne samouprave, što samo potvrđuje da se u Nišu niti gradi niti radi”.

  – Gradonačelnik govori hvalospeve kao da živimo u zlatnom dobu, a ja bih rekao da živimo u mermernom i kamenom dobu. To potvrđuje prihod od poreza na zarade koji još uvek ne dostiže nivo iz 2012, što govori da u Nišu imamo manje radnih mesta nego što smo ih imali te godine. Ali je, zato, prihod od poreza na imovinu višestruko uvećan, što znači da kada treba da se uzima od građana, realizacija je odlična- kaže on.

  Član Predsedništva Stranke slobode i pravde (SSP) Branislav Jovanović dodaje da je stanje u niškim javnim komunalnim preduzećima u toj meri katastrofalno da bi “moglo finansijski da potopi Grad”, a da Grad “pokriva” njihove gubitke i korupciju jer im “sprema privatizaciju”.

  – Gradonačelnik (Darko Bulatović) je na poslednjoj sednici Skupštine grada kazao da se Grad Niš nije zadužio ni dinar, ali nije kazao da su se zato gradska javna i javna komunalna preduzeća zadužila do guše, i da te dugove pokriva Grad. Na skoro svakoj sednici Skupštine grada su na dnevnom redu budžetska davanja javnim i javnim komunalnim preduzećima za pokrivanje dugova- kaže on.

  Dejan Ilić, predsednik Udruženih sindikata „Sloga“ za jug Srbije, upozorava da se radnicima u javnom komunalnom sektoru smanjuju zarade jer se stalno povećava broj zaposlenih, a ukupna masa za plate ostaje ista.

  – Pri tom se ne zapošljavaju ljudi po kriterijumu stručnosti već isključivo partijski ljudi. Partokratija u Nišu je dovedena do “savršenstva”. Kad god neko treba da se zaposli, od najobičnijeg komunalca koji na ulici skuplja otpad pa nadalje, ne gleda se samo da li je član vladajuće stranke, već i koliko je učestvovao u stranačkim akcijama ili koliko puta je bio na mitinzima podrške Aleksandru Vučiću, bilo državnim ili stranačkim- kaže Ilić.

  Stranke opozicije: aktuelna vlast poklonila aerodrom državi, a uzravo poklanja Toplanu privatniku

  Opozicija podseća da je Republika besplatno preuzela niški aerodrom bez pisanog obavezivanja da će bilo šta investirati u njega. Uvela je 12 subvencionisanih linija, na kojima leti nacionalni gubitaš, Er Srbija, koja će do 2023. godine, po tom osnovu, iz državnog budžeta dobijati 600 miliona dinara godišnje. Rezultati na tim linijama već su izuzetno loši, pošto je prosečna popunjenost aviona manja od 40 odsto.

  – Nakon prošlogodišnjeg poklanjanja  niškog aerodroma Beogradu, nešto slično se sada dešava i sa odlukom da se u gradsko preduzeće Toplana uvede privatni partner, o kojem se ništa ne zna. Navodno, razlog za javno privatno partnerstvo je to što Grad nema novca da obavi rekonstrukcije deset kotlarnica. Ali, sa druge strane, ima novca za nepotrebnu rekonstrukciju Trga Kralja Milana, koja će građane koštati čak tri miliona evra- kaže predsednik demokrata u Nišu Stanković.

  On dodaje da je za tri miliona evra bilo moguće obezbediti besplatne udžbenike za sve đake niških osnovnih i srednjih škola, izgraditi pet obdaništa, izgraditi Azil za napuštene životinje ili- uložiti ga u rekonstrukciju kotlarnica.

  foto: m.k

  Član Predsedništva SSP Jovanović kategorički negira zvanične tvrdnje o komunalnoj izgradnji i uređenju grada. On kaže da aktuelna vlast za sedam godina nije izgradila nijedan novi kapitalni objekat, novi most, novi bulevar, novu školu, sportski teren…

  – Čak se i ulice u gradu asfaltiraju mimo pravila struke, pošto se menja isključivo tanki površinski sloj asfalta, a ne i vodovodna i kanalizaciona mreža ispod njega, koja je stara i po 30 godina. Prilikom „rekonstrukcije“ ne popravljaju se ni trotoari ili ivičnjaci. Ispod uklonjenog habajućeg sloja asfalta u nekim slučajevima „ostaje zemlja“, umesto da se sipa obavezni drobljeni kamen, koji bi omogućio da asfaltni sloj duže traje. Zbog ovako nestručnih radova, koji predstavljaju puku „šminku“ zarad političkog marketinga vlasti, novi asfalt će trajati samo par godina- prognozira Jovanović, koji je dugo godina bio rukovodilac u niškoj Direkciji za izgradnju grada.

  Prema tvrdnjama opozicije, prethodna vlast je za isti period koliko traje upravljanje Gradom od strane naprednjaka uradila šest novih mostova, te rekonstruisala ulice u centralnom delu grada do perifernog naselja Trošarina, s tim što je rekonstrukcija podrazumevala i promenu kompletne vodovodno- kanalizacione mreže.

  U tom period su izgrađene tri velike osnovne škole, rekonstruisano desetak manjih škola i domova, izgrađeno osam novih vrtića, izgrađeni i uređeni brojni školski i otvoreni tereni. Otvoreno je devet  balon sala i dve sportske hale sa po 1000 mesta, kazali su u opoziciji.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi