More

  AKO AVIONI NE LETE IZ NIŠA, LETEĆE NIŠKI GRADONAČELNIK

  • Oko dve hiljade Nišlija zatražilo je večeras od odbornika Skupštine grada Niša da ne usvoje odluku kojom će se Republici Srbiji predati vlasništvo nad Aerodromom „ Konstantin Veliki“ u Nišu, kao i da gradonačelnik Niša i gradski većnici, koji su doneli  takvu odluku, podnesu ostavke.
  • Okupljeni su uzvikivali „Ostavke, ostavke“, „ Ne damo aerodrom, aerodrom je naš, „Niš je naš grad“ i zviždali pištaljkama . Nakon okupljanja su Gradsku kuću zasuli papirnatim avionima i toalet papirom
  • Narodni poslanik DJB u ostavci Miloš Bošković je izrazio sumnju da je niški aerodrom poklonjen državi kako ne bi bio konkurencija beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” za koji je Francuzima nedavno data koncesija
  • Opozicione stranke, Udruženi pokret slobodnih stanara i Nacionalna koalicija za decentralizaciju takođe su oštro osudile odluku Gradskog veća, zahtevajući njeno stopiranje i ostavke odgovornih
  • Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture danas je saopštilo da je ovakva odluka u korist razvoja aerodroma u Nišu
  • Protesti građana se nastavljaju

  Oko  dve hiljade Nišlija zatražilo je večeras od odbornika Skupštine grada Niša da ne usvoje odluku kojom će se Republici Srbiji predati vlasništvo nad Aerodromom „ Konstantin Veliki“ u Nišu.

  – Gradonačelnik Niša Darko Bulatović i gradski većinici izglasali su tu sramnu odluku, i zato zahtevamo da podnesu ostavke. Ako avioni ne lete iz Niša, leteće gradonačelnik- poručio je okupljenim građanima Miloš Bošković, narodni poslanik „Dosta je bilo“ koji je nedavno vratio mandat toj stranci.

  Njegov govor okupljeni su prekidali uzvicima „ Ostavke,ostavke“, „ Ne damo aerodrom  aerodrom je naš, „Niš je naš grad“… Mnogi od učesnika protesta zviždali su pištaljkama.

  Bošković je ocenio da je glavni razlog iznenadne zainteresovanosti države za niški aerodrom zbog toga što je Francuzima data koncesija  Aerodroma u Beogradu.

  – Ne znamo kakav je ugovor za Beogradski aerodrom potpisan jer je sve tajno. Ali, država želi da ima kontrolu nad Aerodromu u Nišu i ostalim aerodromima u Srbiji kako bi, ako zatreba, mogla da poveća avio-takse i smanji broj putnika ili da ukine avio-linije. I to taman kad je Aerodrom zaživeo i kad je u Niš avionom dolazilo mnogo više turista. I kad su mnogi od vas za male pare mogli da odu u posetu svojoj deci. Zato svi zajedno nećemo dozvoliti da nam uzmu naš aerodomo- poručio je on.

  Na protestu su primećeni predstavnici opozicionih stranaka, Zoran Živković iz Nove stranke, čelnici Demokratske stranke u Nišu, Milan Lapčević iz DSS, Branislav Jovanović iz Narodne stranke Srbije…

  Demonstranti su zajedno prošetali do Gradske kuće, gde su neki od njih bacali papirnate avione i toalet papir u znak protesta. Bošković je pozvao Nišlije na novi protest sutra u 17 časova, na istom mestu, Trgu Kralja Milana.

  Bošković je sinoć preko društvenih mreža pozvao građane Niša na protest kako bi se usprotivili odluci Gradskog veća Niša o ustupanju bez naknade osnivačkih prava i kompletne imovine Aerodroma državi, a istovetan poziv uputio je i Udruženi pokret slobodnih stanara.

  Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) zahtevala je danas smenu gradonačelnika Niša Darka Bulatovića i svih gradskih većnika zbog “ovog sramnog čina”.

  – Podsećamo da je aerodrom razvijan parama Nišlija i Nišlijki, da je to aerodrom koji pripada nama, a ne privremenoj vlasti u Nišu. Reč je o resursu koji smo gradili za budude generacije Nišlija i niti jedna vlast nema prava da nam to oduzima- rekao je Mladen Jovanović, predsednik Upravnog odbora NKD.

  Niške demokrate su oštro osudile ovu odluku i pozvale odbornike da je ne izglasaju u Skupštini grada Niša.

  – Već smo upozoravali da se priprema potpuna predaja niškog aerodroma Ministarstvu, odnosno Beogradu. Samim tim grad Niš ostaje bez jednog od ključnog motora razvoja ne samo grada Niša već i čitavog regiona. To je naročito došlo do izražaja onog trenutka kada je potpisan tajni ugovor o koncesiji Vlade Republike Srbije i koncesionara. I postavlja se pitanje da li će posle ovakvog poteza aktuelna napredna  vlast predati i čitav Grad Niš Beogradu- rekao je predsednik Gradskog odbora DS Miograg Stanković.

  Ovakvu odluku Gradskog veća, inače donetu na preporuku Vlade Srbije, oštro su osudili i Nova stranka, Pokret slobodnih građana, kao i DJB, koja je zahtevala “održavanje referenduma”  o tome da li niški aerodrom treba ustupiti državi.

  Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je danas da “ će zajedno sa Vladom Srbije “nastaviti da ulažu velika novčana sredstva u opremu i bezbednost Aerodroma  ‘Konstantin Veliki’  u Nišu”.

  – Želimo da Aerodom u Nišu bude centar avio-saobraćaja ovog dela regiona. Sva nova ulaganja, izgradnja tornja, radovi na infrastrukturi i ulaganje u bezbednost i svu potrebnu opremu su posvećeni povećanju broja putnika, uvođenju novih linija i pozicioniranju Niškog aerodroma kao nezabiolaznog mesta u regionu- navelo je Ministarstvo.

  UPSS: Proglas Nišlijama da ne ćute

  Niška vlast je donela odluku da konačno uguši i poslednji dašak života u našem gradu.Vlast gazi po svim viševekovnim tekovinama pregnuća Nišlija svih generacija.Došao je red i na poslednje preduzeće koje posluje relativno uspešno. Niški aerodrom je poklonjen centralnim vlastima. Znamo dobro i zašto je to učinjeno – zarad interesa stranog kapitala. Zato je neophodno da pokorno ne ćutimo I da ne dozvolimo da nam otmu našu imovinu-navode iz UPSS.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi