More

  Akademik Ninoslav Stojadinović preminuo od kovida

  • Ninoslav Stojadinović, predsednik Ogranka SANU u Nišu, umro je juče od zarazne bolesti kovid 19
  • Akademik Stojadinović je sve do pogoršanja stanja 9. decembra, neprekidno i posvećeno, elektronskim putem, radio na poslovima predsednika Ogranka SANU u Nišu, saopšteno je
  • Stojadinović je za dopisnog člana SANU izabran je 2003, a za redovnog 2012. godine
  • On je pre 23 godine izabran za poslanika u Narodnoj skupštini, a zatim je bio predstavnik Srbije i Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, kao i ambasador u Švedskoj i BIH

  Akademik Ninoslav Stojadinović (71), predsednik Ogranka Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) u Nišu, preminuo je juče u niškom Kliničkom centru od posledica infekcije koronavirusom.

  -Akademik Stojadinović i nakon hospitalizacije, 28. novembra, sve do pogoršanja stanja 9. decembra, neprekidno i posvećeno, elektronskim putem, radio na poslovima predsednika Ogranka SANU u Nišu-navedeno je iz ove institucije.

  Stojadinović je rođen 20. septembra 1950. godine u Nišu. Na niškom Elektronskom fakultetu diplomirao je 1974. i doktorirao 1980, a potom nastavio  karijeru kao redovni profesor od 1991. godine. Bio je skoro 20 godina šef katedre za mikroelektroniku na ovom fakultetu, zatim prodekan, a od 1989. do 1994. i dekan tog fakulteta.

  Stojadinović je svojevremeno bio i zamenik upravnika Centra za naučna istraživanja SANU i Univerziteta u Nišu. Za dopisnog člana SANU izabran je 2003, a za redovnog 2012. godine. Od 2016. godine bio je predsednik novoosnovanog Ogranka SANU u Nišu, kao i član Predsedništva i Izvršnog odbora SANU.

  Osim u struci, Stojadinović je bio angažovan i u politici i diplomatiji. Pre 23 godine izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini, zatim je bio predstavnik Srbije i Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Od 2014. do 2016. godine bio je na funkciji potpredsednika Narodne skupštine.

  Krajem devedesetih godina prošlog veka bio je lider Srpskog pokreta obnove u Nišu, a posle 2000. godine i savezni poslanik te stranke. Nakon toga bio je imenovan za ambasadora u Kraljevini Švedskoj (2005- 2011) i u Bosni i Hercegovini (2011- 2013). Posle smene sa mesta ambasadora, priključio se radu Odbora za spoljnu politiku Demokratske stranke, a 2014. godine je postao član Nove demokratske stranke.

  Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi