More

  AGENCIJA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE: OBAVEZNA LOKALNA ANTIKORUPCIJSKA TELA FORMIRALO SAMO 15 OD 145 GRADOVA I OPŠTINA U SRBIJI

  • Ni godinu i po dana po isteku roka, jedna petina gradova i opština u Srbiji nije usvojila Lokalni antikorupcijski plan
  • Agenciji je obavezne izveštaje o usvajanju LAP-a i formiranju tela za praćenje primene LAP-a do kraja prošle godine dostavilo 118 lokalnih samouprava, dok je 27 izbeglo da to učini
  • Izveštaj nije dostavio Beograd u kojem živi skoro četvrtina građana Srbije, a koji, prema nezvaničnim informacijama, još uvek nije usvojio LAP, niti formirao Telo za praćenje njegove primene
  • LAP nije usvojio, niti formirao Telo za praćenje primene LAP-a ni Grad Niš, koji je bio lider u institucionalnoj borbi protiv korupcije na lokalnom nivou
  • Usvajanje LAP-a i formiranje lokalnih antikorupcijskih tela koja se staraju o njegovoj primeni je obaveza jedinica lokalne samouprave po Akcionom planu za Poglavlje 23
  foto: fb Agencije za borbu protiv korupcije

  Ni godinu i po dana po isteku roka jedna petina gradova i opština u Srbiji nije usvojila obavezni Lokalni antikorupcijski plan (LAP), najnoviji su podaci Agencije za borbu protiv korupcije dostavljeni Medijskoj kutiji.

  Do decembra prošle godine od 145 gradova i opština u Srbiji njih 118 je usvojilo LAP, dok je obavezno Telo za praćenje primene tog plana formiralo samo njih 15, odnosno desetina lokalnih samouprava.

   Prema Modelu LAP-a, koji je donela Agencija za borbu protiv korupcije u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština, rok za usvajanje LAP-ova bio je 30. juni 2017. godine.

  Usvajanje LAP-a i formiranje lokalnih antikorupcijskih tela koja se staraju o njegovoj primeni je obaveza jedinica lokalne samouprave po Akcionom planu za Poglavlje 23 koji je usvojila je Vlada Republike Srbije 2016. godine.

  Agencija je za Medijsku kutiju navela da joj je obavezne izveštaje o usvajanju LAP-a i formiranju tela za praćenje njegove primene do kraja prošle godine dostavilo 118 lokalnih samouprava, dok je 27 izbeglo da to učini.

  Od 118 gradova i opština koje su dostavile izveštaj Agenciji, 65 je LAP izradilo u skladu sa rešenjima u Modelu, sedam nije u skladu sa Modelom, 11 je „delimično saglasno“ sa Modelom, dok za dva LAP-a „nema dovoljno podataka za ocenu“.

  Prema podacima Agencije, od 15 formiranih Tela za praćenje primene LAP-a šest je „u skladu sa Modelom LAP-a“,  šest protivno Modelu, a za dva „nema dovoljno podataka za ocenu“.

  Obavezna lokalna antikorupcijska tela još uvek nisu formirale 93 lokalne samouprave, odnosno  78,8 odsto.

  „Pozitivni primeri“, odnosno gradovi i opštine koje su i usvojile LAP i formirale Tela za praćenje primene LAP-a su Vršac, Zrenjanin, Požarevac, Sombor, Sbotica, Užice, Varvarin, Vranjačka Banja, Doljevac, Koceljeva, Mali Zvornik, Mali Iđoš, Opovo, Petrovac na Mlavi.

  LAP još uvek nisu usvojili Bor, Zaječar, Jgodina, Niš, Pirot, Smedervo, Sremska Mitrovica, Aleksinac, Bajina Bašta, Bačka Palanka,Bečej, Bojnik, Boljevac, Bujanovac, Vrbas, Gadžin Han, Despotovac, Žabalj, Ivanjica, Kladovo, Kula, Lapovo,Lebane, Lučani, Odžaci, Pećinci, Raška, Svilajnac, Trstenik, Čuprija, Ub,Čoka i Šid.

  Agenciji za borbu protiv korupcije izveštaj nije dostavio Beograd u kojem živi skoro četvrtina građana Srbije, a koji, prema nezvaničnim informacijama, još uvek nije usvojio LAP, niti formirao Telo za praćenje njegove primene.

  LAP nije usvojio, niti formirao Telo za praćenje primene LAP-a ni Grad Niš, koji je bio lider u institucionalnoj borbi protiv korupcije na lokalnom nivou. Niš je još 2011. godine, u okviru projekta BIRODI-ja „Gradovi i opštine protiv korupcije“, usvojio Lokalni plan za borbu protiv korupcije, a od 2013. godine bio je jedina lokalna samouprava u Srbiji koja je imala nezavisno i funkcionalno antikorupcijsko telo,Lokalni antikorupcijski forum.

  Niški LAF je u Modelu LAP-a naveden kao obrazac za „način izbora, organizacije i rada“ svih Tela za praćenje primene LAP-a u Srbiji.

  (Tekst je realizovan u okviru projekta „Gradovi i opštine u Srbiji protiv korupcije“ koji je sufinansiralo Ministarstvo kulture i informisanja)

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi